Αγρότιδες

Από GAIApedia
(Ανακατεύθυνση από Κοφτοσκούληκα)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι αγρότιδες ή κοφτοσκούληκα ή καραφατμέ (agrotis spp) ανήκουν στην τάξη των λεπιδόπτερων. Είναι πολυφάγες. Όλα τα φυτά που έχουν τρυφερό βλαστό μπορούν να είναι ξενιστές τους. Οι εχθροί αυτοί υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Η πιο κοινή, η η Agrotis segetum είναι λίγο πυκνότερη στα ανατολικά μέρη. Η σημασία τους είναι η ποιοτική ζημιά που κάνουν δημιουργώντας στοές στον κόνδυλο. Σε υγρές συνθήκες, οι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν προσβολή από Fusarium ή Erwinia, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τη ζημιά.

Τα ακμαία είναι πεταλούδες από 15 έως 40 mm, τα μπροστινά φτερά τους έχουν ειδικά σχέδια, τα οποία δεν είναι συνήθως ορατά. Τα φτερά της πιο κοινής αγρότιδας, της Agrotis segetum είναι γκρίζα - καφέ, και μόνο οι πρόσφατα εκκολαπτόμενες πεταλούδες έχουν σχέδιο. Οι αγρότιδες έχουν μήκος 3 έως τα 40 mm, χρώματος γκρίζου - καφέ που μοιάζει με το έδαφος, με μεγάλο, στρογγυλεμένο κεφάλι. Μισούν το φως, ζουν στο έδαφος και κινούνται προς την επιφάνεια του εδάφους μόνο τη νύχτα.

Η Agrotis segetum είναι ο πιο συχνός εχθρός αυτής της ομάδας που προκαλεί καταστροφές. Για αυτό το είδος, το τελευταίο στάδιο της αγρότιδας είναι η μορφή διαχείμασης. Η Agrotis segetum (Noctuidae) ζει σε βάρος πολλών φυτών όπως : σπαράγγι, καρότο, λάχανο, κρεμμύδι, κολοκυνθοειδή, φασόλι, λαχανικά, τομάτα, πατάτα, σπανάκι, καλαμπόκι και άλλα σιτηρά, σόγια, καπνό, τεύτλο κλπ. Οι προνύμφες της πρώτης ηλικίας, διαβρώνουν την κάτω επιφάνεια των φύλλων, αφήνοντας ανέπαφη την πάνω επιδερμίδα. Στη δεύτερη και τρίτη ηλικία, ζουν σε βάρος του υπέργειου τμήματος, ενώ στα επόμενα στάδια μετατρέπονται σε εδαφόβιες και νυκτόβιες και προσβάλλουν τα φυτά στο λαιμό, τις σαρκώδεις ρίζες, τους βολβούς και τους κονδύλους. Στα φυτά που δε διαθέτουν υπόγεια όργανα αποθήκευσης θρεπτικών ουσιών, μπορούν να πλήξουν ακόμη και τα υπέργεια τμήματά τους.

Οι νεότερες προνύμφες είναι πιο ευαίσθητες στα εντομοκτόνα από τις μεγαλύτερες, έτσι ο καλός συγχρονισμός είναι πολύ σημαντικός. Ψεκασμός στο μέσο της νύχτας με αποτελεσματικά τοξικά εντομοκτόνα (Χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες, τοπικά - διασυστηματικά, οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα και συνθετικές πυρεθρίνες, βλέπε δορυφόρος της πατάτας) μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αποτελεσματικό έλεγχο.

Όταν επισημανθεί ο εχθρός, η βάση των βλαστών πρέπει να είναι υπό επίβλεψη. Η ζημιά είναι συχνά σε μεγάλη έκταση, η εξάπλωση γίνεται συνήθως στην πρώτη γραμμή. Η εμφάνιση απόλυτης διασποράς είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ζημιά, αλλά υπάρχει πολύ χαμηλή πυκνότητα. Ο έλεγχος για προνύμφες δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα μολυσμένα τμήματα του αγρού και το μέγεθος των προνυμφών.

Στον ψεκασμό, ο όγκος του ψεκαστικού υγρού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος. Το σκεύασμα πρέπει να φθάσει στο σώμα της αγρότιδας όταν αυτή κινείται. Το πυκνό φύλλωμα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα δεδομένου ότι μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα ψεκαστικού υγρού πρέπει να χρησιμοποιηθεί (1000 l / ha αν απαιτείται).