Ασθένεια αραχίδας Λευκή σήψη
Είναι η πιο διαδεδομένη παγκοσμίως και καταστρεπτική ασθένεια της αραχίδας, συχνά εμφανιζόμενη και στη χώρα μας. Η προσβολή αρχίζει στη βάση του φυτού ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται στο χωράφι είναι μαρασμός και χλώρωση των βλαστών ή ολόκληρου του φυτού, εάν προσβληθεί ο κεντρικός βλαστός. Τα φύλλα γίνονται καστανά και πέφτουν. Όλα τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού καλύπτονται από κηλίδες ανοικτού καστανού χρώματος, ενώ άσπρο μυκήλιο (από το οποίο πήρε το όνομα η ασθένεια) καλύπτει τα σηπόμενα μέρη του φυτού και το έδαφος γύρω από τα φυτά. Οι προσβεβλημένοι μέσα στο έδαφος λοβοί σαπίζουν. Ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι τα ελαφρά αμμώδη εδάφη και άριστη θερμοκρασία οι 30-35oC.
Ο μύκητας παραμένει στα υπολείμματα της καλλιέργειας με τη μορφή σκληρωτίων, καθώς και μυκηλίου και έτσι διατηρείται από τη μια χρονιά στην άλλη. Προσβάλλει πολλά είδη φυτών και τις περισσότερες καλλιέργειες που συμμετέχουν στην αμειψισπορά με την αραχίδα. Μεταδίδεται με τα εργαλεία κατεργασίας, το νερό, τα ζώα και τον άνθρωπο.
Η ασθένεια αυτή αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά μέτρα (αμειψισπορά, καταστροφή των ζιζανίων και των υπολειμμάτων της καλλιέργειας και παράχωμά τους σε μεγάλο βάθος) και μερικώς με μυκητοκτόνα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών.