Γαλάζωμα ελιάς
Η ασθένεια αυτή εκδηλώνεται με μεταβολή του χρώματος του ελαιοκάρπου από μαύρο σε γαλάζιο ή κυανόγκριζο. Οι μεταβολές αυτές του χρώματος συνοδεύονται και από αλλοιώσεις της γεύσης και της υφής του ελαιοκάρπου. Έτσι ο ελαιόκαρπος αποκτά μια ακαθόριστη γεύση και δεν είναι εμπορεύσιμος. Η ασθένεια αυτή παρατηρείται συνήθως σε μονάδες όπου δεν τηρούνται οι όροι καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους συντηρήσεως του ελαιοκάρπου και όπου χρησιμοποιείται για τη συντήρηση αυτού αραιή άλμη. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι στην ασθένεια αυτή πιθανόν να ενέχεται και κάποιος μικροβιακός παράγοντας. Γενικά, το γαλάζωμα του ελαιοκάρπου εμφανίζεται αργά την άνοιξη ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.