Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), ως η δυναμικά αναπτυσσόμενη από πλευράς αρμοδιοτήτων και προδιαγραφών υπηρεσία, συνιστά τον κύριο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων στον Ελλαδικό χώρο. Από την εγκατάστασή του στις 13 Ιανουαρίου 2000 έως σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, καθόρισε τη στρατηγική ανάπτυξης του οργανισμού, προγραμματίζοντας και προχωρώντας στην ολοκλήρωση ενεργειών, οι οποίες είχαν ως απόρροια τη δημιουργία και πλήρωση των προϋποθέσεων εκείνων οι οποίες θέτουν τη βάση οργάνωσης ενός σύγχρονου οργανισμού, ικανού να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υποχρεώσεις του. Οι υποχρεώσεις αυτές οι οποίες δημιουργούν ένα τεράστιο εύρος δυναμικής του Φορέα, αλλά και συνιστούν ταυτόχρονα μια πελώρια ευθύνη απέναντι στην Ελληνική κοινωνία, είναι οι ακόλουθες:
- Η διεξαγωγή συστηματικών επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις τροφίμων (επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης τροφίμων). Κατά τις επιθεωρήσεις αυτές θα πρέπει να ελέγχεται το κατά πόσον πληρούνται οι κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής και Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής, καθώς επίσης και τα συστήματα διασφάλισης υγιεινής των τροφίμων (σύστημα H.A.C.C.P.).
- Ο συστηματικός και απρόσκοπτος έλεγχος των τροφίμων κατά την διακίνηση, εμπορία και διάθεση τους.
- Η παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους παραγωγικούς κλάδους, είτε μέσω της έκδοσης οδηγών υγιεινής για κάθε επαγγελματικό κλάδο είτε με τα διαφόρων σεμιναρίων τα οποία διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Ε.Φ.Ε.Τ. προς επιμόρφωση των εργαζομένων και επαγγελματιών.
- Η αντιμετώπιση των διαφόρων διατροφικών κρίσεων, φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια (π.χ. ανακύψαντα προβλήματα σχετιζόμενα με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, τις διοξίνες, το ακρυλαμίδιο, τις αφλατοξίνες και λοιπές μυκοτοξίνες κλπ),
- η διαμόρφωση ελληνικών θέσεων σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και η υποστήριξή τους στην Ε.Ε.,
- η εισήγηση για τη διαμόρφωση εθνικής νομοθεσίας σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,
- η επικοινωνία με τον καταναλωτή με σκοπό την πληροφόρησή του και την εκπαίδευσή του σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,
- η προστασία του καταναλωτή από δόλιες ή παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές ή από τη νόθευση των τροφίμων,
- ο συντονισμός των νομαρχιακών υπηρεσιών που ασκούν έλεγχο σε θέματα ασφάλειας τροφίμων,
- η εγκατάσταση περισσότερο αποτελεσματικών (και προληπτικού χαρακτήρα) συστημάτων αξιολόγησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των διατροφικών κινδύνων, με πλήρη υιοθέτηση των αρχών ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνων.
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Αποστολή και αρμοδιότητες
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Επιστημονικό συμβούλιο ελέγχου τροφίμων
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Εκπαίδευση προσωπικού επιχειρήσεων
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Οδηγοί υγιεινής
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Εγκεκριμένες εγκαταστάσεις
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Εκδόσεις για τις επιχειρήσεις
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Υποβολή καταγγελίας καταναλωτή
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Συμβουλές για τους καταναλωτές
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Επίσημος Έλεγχος
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Σχετικά με τους ελέγχους
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Οδηγοί επίσημων ελέγχων
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Έντυπα για τις αρχές ελέγχων
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Προγράμματα επισήμων ελέγχων τροφίμων
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Μητρώα εκπαιδευτών ΕΦΕΤ
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Εργαστήρια επίσημου ελέγχου
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Εθνική νομοθεσία
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Κοινοτική νομοθεσία
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Σεμινάρια-Συνέδρια-Ημερίδες-Εκδηλώσεις
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Έκτακτες ειδοποιήσεις
Ιστοσελίδα ΕΦΕΤ/Χρήσιμοι σύνδεσμοι