Ποικιλίες Παπάγιας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Εφόσον η παπάγια [1] πολλαπλασιάζεται με σπόρο δεν είναι ορθό να γίνεται λόγος για μία και μόνο ποικιλία. Παρόλα αυτά, σε μερικά στελέχη παπάγιας ο τύπος διατηρείται με ομομιξία. Κατά συνέπεια μπορούμε να τα θεωρήσουμε ποικιλίες. Ο Storey (1969) αναφέρει τις εξής ποικιλίες: Τη Solo της Χαβάης, πιθανόν τη Hortus Gold της νότιας Αφρικής, την Improved Petersen της Αυστραλίας και την Betty της Φλόριδας. Αρκετές ακόμα βελτιωμένες σειρές της Solo έχουν αναπτυχθεί, όπως η Solo 5, Solo 8, Bush και Sunrise. Όλες είναι ερμαφρόδιτες, με καρπούς αχλαδόμορφους και βάρος καρπών 0.5kg περίπου. Οι δυο τελευταίες ποικιλίες έχουν κόκκινη σάρκα. Η Hortus Gold συμπεριφέρεται ως δίοικη και μόνον οι σπόροι, που προέρχονται από καρπούς οι οποίοι προέκυψαν με τεχνητή επικονίαση, χρησιμοποιούνται για πολλαπλασιασμό. Ο φλοιός των καρπών της έχει χρυσάφι χρωματισμό, η σάρκα παραμένει συνεκτική και το βάρος των καρπών κυμαίνεται από 1.5-2kg.

Στην Ινδία η Goorg Honey είναι μια από τις καλύτερες δισεξουαλικές ποικιλίες. Η Semanka της Ινδονησίας δίνει μεγάλου μεγέθους καρπούς, με κόκκινη σάρκα. Επίσης καλλιεργούνται στην Αυστραλία η δισεξουαλική Guinea Gold και οι μόνοικες Sannyback και Hybrid 5.

Η βελτίωση των ποικιλιών της παπάγιας αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν νέες ποικιλίες, που να παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: υψηλή παραγωγή, υψηλή ποιότητα καρπών, συνεκτική σάρκα, υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων, καρπούς μέσου μεγέθους και ανθεντικούς σε μύκητες, βακτήρια και έντομα.




Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001.