Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σόργο προϊόν"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
[[Image:Θρεπτική αξία σόργου.jpg|thumb|px100|Ο κόκκος του σόργου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.]] | [[Image:Θρεπτική αξία σόργου.jpg|thumb|px100|Ο κόκκος του σόργου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.]] | ||
− | Η [[Θρεπτική αξία σόργου |θρεπτική αξία]] του | + | Ο καρπός του [[Σόργο φυτό |σόργου]] χρησιμοποιείται για διατροφή του ανθρώπου (Ινδία, Κίνα, Αφρική), κτηνοτροφική και βιομηχανική χρήση. Η σύσταση του καρπού φαίνεται στον παρακάτω πίνακα II.1. |
+ | |||
+ | {| class="wikitable" style="text-align: center;" | ||
+ | |+<font size="+1">Πίνακας II.1</font> | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="2" |<font size="+1">Χημική σύσταση του καρπού του σόργου στα επιμέρους τμήματά του.</font> | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Τμήμα</font> | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Υδατ/κες (%)</font> | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Λίπη (%)</font> | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Πρωτεΐνες (%)</font> | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Τέφρα (%)</font> | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Ενδοσπέρμιο (84%)</font> | ||
+ | |94.4 | ||
+ | |13.2 | ||
+ | |80.9 | ||
+ | |20.6 | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Έμβρυο (10%)</font> | ||
+ | |1.8 | ||
+ | |76.2 | ||
+ | |14.9 | ||
+ | |68.6 | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Περιβλήματα (6-8%)</font> | ||
+ | |3.8 | ||
+ | |10.6 | ||
+ | |4.0 | ||
+ | |10.8 | ||
+ | |- | ||
+ | ! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Σύνολο καρπού:</font> | ||
+ | |70.3-72 | ||
+ | |3.2-3.5 | ||
+ | |12.5-13.6 | ||
+ | |1.65-1.76 | ||
+ | |- | ||
+ | |} | ||
+ | |||
+ | Η [[Θρεπτική αξία σόργου |θρεπτική αξία]] του Σόργου]] είναι ελαφρώς κατώτερη από αυτή του αραβοσίτου. Ο κόκκος του σόργου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ περιέχει επίσης πρωτεΐνη σε ποσοστό 10%, λίπη σε 3,4%, ασβέστιο και μικρές ποσότητες Σιδήρου, βιταμίνης Β1 (θειαμίνη) και βιταμίνης PPP (νικοτινικό οξύ). Οι πρωτεΐνες του ενδοσπερμίου είναι γνωστές με την συλλογική ονομασία <span style="font-weight:bold;">καφιρίνη</span>. Το λάδι που λαμβάνεται από το έμβρυο του Σόργου είναι παρόμοιο με αυτό του [[Αραβόσιτος φυτό |αραβοσίτου]] και αποτελείται κυρίως από τα λιπαρά οξέα παλμιτικό, στεατικό και ιδιαίτερα ολεϊκό και λινολεϊκό. Ο κόκκος αλέθεται σε αλεύρι που καταναλώνεται με την μορφή χυλού, κέικ και ψωμιού, σε συνδυασμό με αλεύρι σταριού. Ο καρπός τού Σόργου χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή εδώδιμου λαδιού, αμύλου, δεξτρόζης, και αλκοολούχων ποτών. Οι βλαστοί χρησιμοποιούνται ως χαρτονομή και ως οικοδομικό υλικό. Το [[Ποικιλίες γλυκού σόργου |γλυκό Σόργο]] καλλιεργείται κυρίως στις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική ως χαρτονομή και για την παρασκευή σιροπιού. Σε ορισμένες χώρες οι γλυκείς βλαστοί μασιούνται. | ||
[[Category:Βρώσιμο προϊόν φυτικής προέλευσης]] | [[Category:Βρώσιμο προϊόν φυτικής προέλευσης]] |
Αναθεώρηση της 08:53, 12 Ιουλίου 2013
Ο καρπός του σόργου χρησιμοποιείται για διατροφή του ανθρώπου (Ινδία, Κίνα, Αφρική), κτηνοτροφική και βιομηχανική χρήση. Η σύσταση του καρπού φαίνεται στον παρακάτω πίνακα II.1.
Χημική σύσταση του καρπού του σόργου στα επιμέρους τμήματά του. | ||||
---|---|---|---|---|
Τμήμα | Υδατ/κες (%) | Λίπη (%) | Πρωτεΐνες (%) | Τέφρα (%) |
Ενδοσπέρμιο (84%) | 94.4 | 13.2 | 80.9 | 20.6 |
Έμβρυο (10%) | 1.8 | 76.2 | 14.9 | 68.6 |
Περιβλήματα (6-8%) | 3.8 | 10.6 | 4.0 | 10.8 |
Σύνολο καρπού: | 70.3-72 | 3.2-3.5 | 12.5-13.6 | 1.65-1.76 |
Η θρεπτική αξία του Σόργου]] είναι ελαφρώς κατώτερη από αυτή του αραβοσίτου. Ο κόκκος του σόργου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ περιέχει επίσης πρωτεΐνη σε ποσοστό 10%, λίπη σε 3,4%, ασβέστιο και μικρές ποσότητες Σιδήρου, βιταμίνης Β1 (θειαμίνη) και βιταμίνης PPP (νικοτινικό οξύ). Οι πρωτεΐνες του ενδοσπερμίου είναι γνωστές με την συλλογική ονομασία καφιρίνη. Το λάδι που λαμβάνεται από το έμβρυο του Σόργου είναι παρόμοιο με αυτό του αραβοσίτου και αποτελείται κυρίως από τα λιπαρά οξέα παλμιτικό, στεατικό και ιδιαίτερα ολεϊκό και λινολεϊκό. Ο κόκκος αλέθεται σε αλεύρι που καταναλώνεται με την μορφή χυλού, κέικ και ψωμιού, σε συνδυασμό με αλεύρι σταριού. Ο καρπός τού Σόργου χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή εδώδιμου λαδιού, αμύλου, δεξτρόζης, και αλκοολούχων ποτών. Οι βλαστοί χρησιμοποιούνται ως χαρτονομή και ως οικοδομικό υλικό. Το γλυκό Σόργο καλλιεργείται κυρίως στις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική ως χαρτονομή και για την παρασκευή σιροπιού. Σε ορισμένες χώρες οι γλυκείς βλαστοί μασιούνται.