Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συντήρηση φασολιών"
(Νέα σελίδα με 'Τα χλωρά φασόλια μετά τη συγκομιδή πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον κατ...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Τα χλωρά φασόλια μετά τη [[Συγκομιδή φασολιών|συγκομιδή]] πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον καταναλωτή (1-2 ημέρες). Διατηρούνται για 7-10 ημέρες όταν αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες 4,7-7,2<sup>o</sup>C και σε υγρασία 90-95%. Στους -0,5<sup>o</sup>C οι [[Φασόλι|καρποί]] παγώνουν, αλλά ποτέ δεν πρέπει κατά την αποθήκευση στο ψυγείο η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 4,5<sup>o</sup>C γιατί μετά εμφανίζονται τα "συμπτώματα ψύχους" στους [[Βοτανικά χαρακτηριστικά φασολιάς|λοβούς]], γεγονός που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας και της εμπορικής αξίας του προϊόντος. | + | Τα χλωρά φασόλια μετά τη [[Συγκομιδή φασολιών|συγκομιδή]] πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον καταναλωτή (1-2 ημέρες). Διατηρούνται για 7-10 ημέρες όταν αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες 4,7-7,2<sup>o</sup>C και σε υγρασία 90-95%. Στους -0,5<sup>o</sup>C οι [[Φασόλι|καρποί]] παγώνουν, αλλά ποτέ δεν πρέπει κατά την αποθήκευση στο ψυγείο η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 4,5<sup>o</sup>C γιατί μετά εμφανίζονται τα "συμπτώματα ψύχους" στους [[Βοτανικά χαρακτηριστικά φασολιάς|λοβούς]], γεγονός που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας και της εμπορικής αξίας του προϊόντος. Ο σπόρος των ξηρών φασολιών αποθηκεύεται στους 5-10<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 40-50% για περίοδο περίπου, 6-10 μηνών. Αν η περιεκτικότητα των σπόρων σε νερό είναι κάτω του 14%, τότε η σχετική υγρασία της αποθήκης πρέπει να είναι περίπου 70% για αύξηση της υγρασίας των σπόρων προς αποφυγή διάρρηξης των περιβλημάτων κατά την αποθήκευση και τη διακίνηση. |
− | + | ||
− | Ο σπόρος των ξηρών φασολιών αποθηκεύεται στους 5-10<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία 40-50% για περίοδο περίπου, 6-10 μηνών. Αν η περιεκτικότητα των σπόρων σε νερό είναι κάτω του 14%, τότε η σχετική υγρασία της αποθήκης πρέπει να είναι περίπου 70% για αύξηση της υγρασίας των σπόρων προς αποφυγή διάρρηξης των περιβλημάτων κατά την αποθήκευση και τη διακίνηση. | + | |
[[σχετίζεται με::Φασόλι| ]] | [[σχετίζεται με::Φασόλι| ]] |
Αναθεώρηση της 07:39, 16 Ιουλίου 2013
Τα χλωρά φασόλια μετά τη συγκομιδή πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον καταναλωτή (1-2 ημέρες). Διατηρούνται για 7-10 ημέρες όταν αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες 4,7-7,2oC και σε υγρασία 90-95%. Στους -0,5oC οι καρποί παγώνουν, αλλά ποτέ δεν πρέπει κατά την αποθήκευση στο ψυγείο η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 4,5oC γιατί μετά εμφανίζονται τα "συμπτώματα ψύχους" στους λοβούς, γεγονός που σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας και της εμπορικής αξίας του προϊόντος. Ο σπόρος των ξηρών φασολιών αποθηκεύεται στους 5-10oC και σχετική υγρασία 40-50% για περίοδο περίπου, 6-10 μηνών. Αν η περιεκτικότητα των σπόρων σε νερό είναι κάτω του 14%, τότε η σχετική υγρασία της αποθήκης πρέπει να είναι περίπου 70% για αύξηση της υγρασίας των σπόρων προς αποφυγή διάρρηξης των περιβλημάτων κατά την αποθήκευση και τη διακίνηση.