Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κολεόπτερα"
Γραμμή 13: | Γραμμή 13: | ||
*<u>Οικογένεια Chrysomelidae</u>, το σώμα τους είναι ωοειδές μικρού ως μετρίου μεγέθους και έχει στιληνή επιφάνεια με μεταλλικές ανταύγειες. Πολλά είδη είναι ζημιογόνα σε γεωργικές καλλιέργειες. | *<u>Οικογένεια Chrysomelidae</u>, το σώμα τους είναι ωοειδές μικρού ως μετρίου μεγέθους και έχει στιληνή επιφάνεια με μεταλλικές ανταύγειες. Πολλά είδη είναι ζημιογόνα σε γεωργικές καλλιέργειες. | ||
− | *<u>Οικογένεια Buprestidae</u>, έχουν | + | *<u>Οικογένεια Buprestidae</u>, έχουν κεφαλή στενότερη από το προθώρακα, ο οποίος πολλές φορές είναι επίσης ευρύτερος και από το υπόλοιπο σώμα. Ο εξωσκελετός είναι σκληρός σκούρου χρώματος και σε κάποια είδη με μεταλλικές ανταύγιες. Το σώμα είναι πεπιεσμένο, ελλειπτικό και στενεύει αισθητά προς τα πίσω. Οι προνύμφες ορύσουν στοές στο φλοιό ή κάτω απ’ αυτόν. Επίσης προκαλούν ζημιές στις ρίζες ή ακόμη στα φύλλα και τους βλαστούς σε ποώδη φυτά. |
*<u>Οικογένεια Scarabaeidae</u>, περιλαμβάνει τα είδη που είναι γνωστά σαν σκαραβαίοι που έχουν κεραίες ελασματοειδείς, το πρόσθιο ζεύγος ποδών είναι ορυκτικοί ενώ τα έλυτρα δεν καλύπτουν συνήθως ολόκληρη την κοιλιά. | *<u>Οικογένεια Scarabaeidae</u>, περιλαμβάνει τα είδη που είναι γνωστά σαν σκαραβαίοι που έχουν κεραίες ελασματοειδείς, το πρόσθιο ζεύγος ποδών είναι ορυκτικοί ενώ τα έλυτρα δεν καλύπτουν συνήθως ολόκληρη την κοιλιά. |
Αναθεώρηση της 13:41, 23 Ιουλίου 2013
Τα κολεόπτερα είναι γνωστά σαν σκαθάρια. Σε μέγεθος είναι από πολύ μικρά μέχρι και πολύ μεγάλα (0,5 mm - 15 cm). Χαρακτηριστικό τους είναι οι πρόσθιες πτέρυγες που είναι έντονα χιτινισμένες (έλυτρα) και καλύπτουν σαν κολεός το οπίσθιο ζεύγος πτερύγων (όπου υπάρχουν) που είναι μεμβρανοειδείς. Εχουν πολύ σκηρό εξωσκελετό.
Η κεφαλή είναι καλώς αναπτυγμένη και τα στοματικά μόρια είναι μασητικού τύπου.
Η μεταμόρφωση είναι πλήρης (ολομετάβολα). Οι προνύμφες είναι ευκέφαλες ολιγόποδες εκτός από τις οικογένειες Curculionidae και Scolytidae (ευκέφαλες – άποδες).
Οι κεραίες είναι διάφορων τύπων Νηματοειδείς, κομβολογιοειδείς, ροπαλοειδείς ή ελασματοειδείς. Είναι αρπακτικά, φυτοπαράσιτα, ξυλοφάγα και εχθροί αποθηκευμένων προϊόντων. Στα Coleoptera υπάρχουν κάποιες οικογένειες όπου αυτές είναι :
- Οικογένεια Carabida, έχει έντομα μετρίου έως μεγάλου μεγέθους με σώμα στιληνό και συνήθως μαύρο. Είναι νυχτόβια και σχεδόν όλα αρπακτικά. Ζουν στο έδαφος μέσα σε στοές κάτω από φλοιούς και γενικά σε προστατευμένες.
- Οικογένεια Scolytidae, έχει μικρού ως μετρίου μεγέθους, σκούρου χρώματος με κυλινδρικό σώμα. Ο προθώρακας είναι σχετικά μεγάλος και καλύπτει ένα μέρος της κεφαλής. Ανοίγουν στοές μεταξύ φλοιού και ξύλου. Το θηλυκό ανοίγει στοές και τοποθετεί κατά μήκος τους τα αυγά του. Οι προνύμφες ορύσσουν η κάθε μια τη δική της στοά που συχνά είναι κάθετη προς τη μητρική στοά.
- Οικογένεια Chrysomelidae, το σώμα τους είναι ωοειδές μικρού ως μετρίου μεγέθους και έχει στιληνή επιφάνεια με μεταλλικές ανταύγειες. Πολλά είδη είναι ζημιογόνα σε γεωργικές καλλιέργειες.
- Οικογένεια Buprestidae, έχουν κεφαλή στενότερη από το προθώρακα, ο οποίος πολλές φορές είναι επίσης ευρύτερος και από το υπόλοιπο σώμα. Ο εξωσκελετός είναι σκληρός σκούρου χρώματος και σε κάποια είδη με μεταλλικές ανταύγιες. Το σώμα είναι πεπιεσμένο, ελλειπτικό και στενεύει αισθητά προς τα πίσω. Οι προνύμφες ορύσουν στοές στο φλοιό ή κάτω απ’ αυτόν. Επίσης προκαλούν ζημιές στις ρίζες ή ακόμη στα φύλλα και τους βλαστούς σε ποώδη φυτά.
- Οικογένεια Scarabaeidae, περιλαμβάνει τα είδη που είναι γνωστά σαν σκαραβαίοι που έχουν κεραίες ελασματοειδείς, το πρόσθιο ζεύγος ποδών είναι ορυκτικοί ενώ τα έλυτρα δεν καλύπτουν συνήθως ολόκληρη την κοιλιά.
- Οικογένεια Curculionidae, είναι φυτοφάγα μικρού ως μετρίου μεγέθους. Η κεφαλή προεκτείνεται σε ρύγχος στην άκρη του οποίου βρίσκονται τα στοματικά μόρια. Το ρύγχος συνήθως είναι μακρύτερο από την υπόλοιπη κεφαλή, ενώ σε κάποια είδη φτάνει το μήκος του σώματος. Κεραίες ροπαλοειδείς που βρίσκονται στο ρύγχος. Έχουν πολύ σκληρό δερματοσκελετό και χρώμα σκούρο θαμπό, αλλά σε κάποια είδη υπάρχουν και μεταλλικά χρώματα.
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- "Coleoptera καρποφόρων δέντρων και αμπέλου", της Τσακιράκη Αργυρώς, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Ηράκλειο Ιούνιος 2010