Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια λάχανου Αλτερνάρια"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
[[Image:Προσβολή φύλλου λάχανου λόγω Αλτερνάριας.jpg|thumb|200px|Προσβολή φύλλου λάχανου λόγω Αλτερνάριας]] | [[Image:Προσβολή φύλλου λάχανου λόγω Αλτερνάριας.jpg|thumb|200px|Προσβολή φύλλου λάχανου λόγω Αλτερνάριας]] | ||
− | Η αλτερνάρια είναι μία [[Ασθένειες λάχανου|ασθένεια]] που οφείλεται στον μύκητα Alternaria brassicae. Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια μέρη του [[Λάχανο φυτό|φυτού]] σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους. Τα νεαρά φυτάρια σαπίζουν στη περιοχή του λαιμού, ενώ στα μεγαλύτερης ηλικίας προκαλούνται κηλιδώσεις στα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά λάχανου|φύλλα]]. Οι προσβεβλημένοι ιστοί στα φύλλα τελικά ξηραίνονται και πέφτουν αφήνοντας τρύπες στα φύλλα. Ο μύκητας μπορεί να προξενήσει μετασυλλεκτικές σήψεις στις κεφαλές. Η προσβολή ευνοείται από υψηλή [[Κλιματικές συνθήκες λάχανου|υγρασία]] και υψηλή θερμοκρασία (28-31<sup>o</sup>C). Η διαβροχή του φυλλώματος ευνοεί την είσοδο του παθογόνου (μεταφέρεται με τη βροχή και τον άνεμο). Η ασθένεια αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας του εδάφους και γι' αυτό κύριο μέτρο πρόληψης αποτελεί η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο [[Εδαφικές συνθήκες λάχανου|έδαφος]]. Η εφαρμογή 3-4ετούς [[Αμειψισπορά|αμειψισποράς]], η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών και η καταστροφή των υπολειμμάτων της [[Καλλιέργεια λάχανου|καλλιέργειας]] μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. | + | Η [[Αλτερναρίωση|αλτερνάρια]] είναι μία [[Ασθένειες λάχανου|ασθένεια]] που οφείλεται στον [[Μύκητες|μύκητα]] Alternaria brassicae. Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια μέρη του [[Λάχανο φυτό|φυτού]] σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους. Τα νεαρά φυτάρια σαπίζουν στη περιοχή του λαιμού, ενώ στα μεγαλύτερης ηλικίας προκαλούνται κηλιδώσεις στα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά λάχανου|φύλλα]]. Οι προσβεβλημένοι ιστοί στα φύλλα τελικά ξηραίνονται και πέφτουν αφήνοντας τρύπες στα φύλλα. Ο μύκητας μπορεί να προξενήσει μετασυλλεκτικές σήψεις στις κεφαλές. Η προσβολή ευνοείται από υψηλή [[Κλιματικές συνθήκες λάχανου|υγρασία]] και υψηλή θερμοκρασία (28-31<sup>o</sup>C). Η διαβροχή του φυλλώματος ευνοεί την είσοδο του παθογόνου (μεταφέρεται με τη βροχή και τον άνεμο). Η ασθένεια αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας του εδάφους και γι' αυτό κύριο μέτρο πρόληψης αποτελεί η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο [[Εδαφικές συνθήκες λάχανου|έδαφος]]. Η εφαρμογή 3-4ετούς [[Αμειψισπορά|αμειψισποράς]], η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών και η καταστροφή των υπολειμμάτων της [[Καλλιέργεια λάχανου|καλλιέργειας]] μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. |
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
Γραμμή 7: | Γραμμή 7: | ||
[[είναι ασθένεια του φυτού::Λάχανο φυτό| ]] | [[είναι ασθένεια του φυτού::Λάχανο φυτό| ]] | ||
[[είναι ασθένεια του καρπού::Λάχανο προϊόν| ]] | [[είναι ασθένεια του καρπού::Λάχανο προϊόν| ]] | ||
+ | [[είναι προσβολή της ασθένειας::Αλτερναρίωση| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 15:13, 2 Αυγούστου 2013
Η αλτερνάρια είναι μία ασθένεια που οφείλεται στον μύκητα Alternaria brassicae. Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης τους. Τα νεαρά φυτάρια σαπίζουν στη περιοχή του λαιμού, ενώ στα μεγαλύτερης ηλικίας προκαλούνται κηλιδώσεις στα φύλλα. Οι προσβεβλημένοι ιστοί στα φύλλα τελικά ξηραίνονται και πέφτουν αφήνοντας τρύπες στα φύλλα. Ο μύκητας μπορεί να προξενήσει μετασυλλεκτικές σήψεις στις κεφαλές. Η προσβολή ευνοείται από υψηλή υγρασία και υψηλή θερμοκρασία (28-31oC). Η διαβροχή του φυλλώματος ευνοεί την είσοδο του παθογόνου (μεταφέρεται με τη βροχή και τον άνεμο). Η ασθένεια αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας του εδάφους και γι' αυτό κύριο μέτρο πρόληψης αποτελεί η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος. Η εφαρμογή 3-4ετούς αμειψισποράς, η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών και η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας.