Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Λίπανση σιταριού"
Γραμμή 32: | Γραμμή 32: | ||
|- | |- | ||
|} | |} | ||
+ | |||
+ | {{{top_heading|==}}}Άζωτο{{{top_heading|==}}} | ||
+ | |||
+ | Η απορρόφηση του αζώτου είναι συνεχής σχεδόν μέχρι την [[Ωρίμαση (ripeness) σιτηρών |ωρίμαση]]. Μέχρι το [[Ξεστάχυασμα (heading ή ear emergence) σιτηρών |ξεστάχυασμα]] το άζωτο είναι συγκεντρωμένο κυρίως στα φύλλα, ενώ στους [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά σιταριού |καρπούς]] αυξάνει συνεχώς μέχρι την ωρίμαση. Η πτώση που παρατηρείται στα φύλλα και τα στελέχη μετά την άνθηση υποδηλώνει και σημαντική διακίνηση από τα όργανα αυτά προς τους καρπούς. Η απορρόφηση γίνεται κυρίως υπό τη μορφή των νιτρικών. Ο ρυθμός απορρόφησης παρουσιάζει δύο κύριες αιχμές, μια κατά τα πρώτα στάδια [[Ανάπτυξη του φυτού του σιταριού |ανάπτυξης]] και μια δέυτερη λίγο πριν την άνθηση. Οι αιχμές αυτές αντιπροσωπεύουν και τις κρίσιμες περιόδους απαιτήσεων για το άζωτο. | ||
+ | |||
+ | Η επάρκεια αζώτου έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ποιότητα του προϊόντος. Ο ρυθμός φωτοσύνθεσης συσχετίζεται στενά με την περιεκτικότητα των φύλλων σε [[άζωτο]] η οποία επηρεάζει τόσο την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλες όσο και τη δραστηριότητα της καρβοξυλάσης της διφωσφοροριβουλόζης που παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διεύθυνση του CO<sub>2</sub>. | ||
Αναθεώρηση της 08:25, 7 Αυγούστου 2013
Οι απαιτήσεις του σιταριού σε μακροστοιχεία μπορεί να εκτιμηθούν από χημικές αναλύσεις των φυτών κατά την ανάπτυξή τους. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ολική περιεκτικότητα των φυτών σε διάφορα ανόργανα θρεπτικά συστατικά καθώς και η περιεκτικότητα μόνο των στάχεων. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι σημαντικά ποσά ορισμένων στοιχείων (καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και θείου) παραμένουν στα βλαστητικά όργανα των φυτών και επομένως επιστρέφουν στο έδαφος μετά τη συγκομιδή. Αντίθετα, η μεγάλη μάζα του αζώτου και του φωσφόρου συσσωρεύεται στους καρπούς.
Θρεπτικό στοιχείο | Περιεκτικότητα (kg/στρ.) | ||
---|---|---|---|
Ολική | Στάχεων | ||
Άζωτο | 12.8 | 9.7 | |
Φωσφόρος | 2.7 | 2.3 | |
Κάλι | 20.7 | 2.9 | |
Ασβέστιο | 2.7 | 0.3 | |
Μαγνήσιο | 1.1 | 0.6 | |
Θείο | 1.9 | 0.3 | |
Νάτριο | 0.4 | 0.1 |
Άζωτο
Η απορρόφηση του αζώτου είναι συνεχής σχεδόν μέχρι την ωρίμαση. Μέχρι το ξεστάχυασμα το άζωτο είναι συγκεντρωμένο κυρίως στα φύλλα, ενώ στους καρπούς αυξάνει συνεχώς μέχρι την ωρίμαση. Η πτώση που παρατηρείται στα φύλλα και τα στελέχη μετά την άνθηση υποδηλώνει και σημαντική διακίνηση από τα όργανα αυτά προς τους καρπούς. Η απορρόφηση γίνεται κυρίως υπό τη μορφή των νιτρικών. Ο ρυθμός απορρόφησης παρουσιάζει δύο κύριες αιχμές, μια κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης και μια δέυτερη λίγο πριν την άνθηση. Οι αιχμές αυτές αντιπροσωπεύουν και τις κρίσιμες περιόδους απαιτήσεων για το άζωτο.
Η επάρκεια αζώτου έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ποιότητα του προϊόντος. Ο ρυθμός φωτοσύνθεσης συσχετίζεται στενά με την περιεκτικότητα των φύλλων σε άζωτο η οποία επηρεάζει τόσο την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλες όσο και τη δραστηριότητα της καρβοξυλάσης της διφωσφοροριβουλόζης που παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διεύθυνση του CO2.