Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια αμπελιού"
Γραμμή 24: | Γραμμή 24: | ||
Τέλος, η [[Συγκομιδή σταφυλιών |συγκομιδή]] ή αλλιώς ο τρύγος,<ref name="Τρύγος"/> είναι η τελευταία φάση της καλλιέργειας ενός αμπελώνα. Αφορά στο μάζεμα των σταφυλιών σε ειδικά κοφίνια ή σε πλαστικά δοχεία. Αυτή η διαδικασία γίνεται κατά το τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. | Τέλος, η [[Συγκομιδή σταφυλιών |συγκομιδή]] ή αλλιώς ο τρύγος,<ref name="Τρύγος"/> είναι η τελευταία φάση της καλλιέργειας ενός αμπελώνα. Αφορά στο μάζεμα των σταφυλιών σε ειδικά κοφίνια ή σε πλαστικά δοχεία. Αυτή η διαδικασία γίνεται κατά το τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. | ||
+ | |||
+ | <ref name="Τρύγος ΙΙ"/> | ||
==Σχετικές σελίδες== | ==Σχετικές σελίδες== | ||
Γραμμή 54: | Γραμμή 56: | ||
<ref name="Εγκατάσταση αμπελώνα">[{{#show: Ιστοσελίδα Αμπελάκι| ?has link}} Αμπελάκι]</ref> | <ref name="Εγκατάσταση αμπελώνα">[{{#show: Ιστοσελίδα Αμπελάκι| ?has link}} Αμπελάκι]</ref> | ||
<ref name="Τρύγος"> [{{#show: Ιστοσελίδα Wikipedia/Τρύγος| ?has link}} Τρύγος ελληνόγλωσση wikipedia]</ref> | <ref name="Τρύγος"> [{{#show: Ιστοσελίδα Wikipedia/Τρύγος| ?has link}} Τρύγος ελληνόγλωσση wikipedia]</ref> | ||
+ | <ref name="Τρύγος ΙΙ"> [{{#show: Ιστοσελίδα Wine and Grapes/Η ώρα του τρυγητού| ?has link}} Η ώρα του τρυγητού]</ref> | ||
</references> | </references> | ||
Αναθεώρηση της 06:50, 6 Σεπτεμβρίου 2013
Η ασχολία του ανθρώπου με την καλλιέργεια των αμπελιών είναι ένας από τους πιο αρχαίους κλάδους της αγροτικής οικονομίας. Το αμπέλι φαίνεται ότι άρχισε να καλλιεργείται πριν από 4.000 χρόνια π.Χ. στη Μ. Ασία και τις περιοχές του Καυκάσου. Η αμπελουργία στην Ελλάδα χρονολογείται από τους αρχαίους χρόνους. Η μυθολογία αναφέρει πως πρώτοι αμπελουργοί ήταν οι Βοιωτοί ή οι κάτοικοι της περιοχής της Ολυμπίας. Σήμερα η αμπελουργία είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως στην Πελοπόννησο με 650.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα και στην Κρήτη με 470.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα.
Προετοιμασία εδάφους-εγκατάσταση αμπελώνα
Ο σχεδιασμός εγκατάστασης[1] ενός νέου αμπελώνα, αφορά στο σύνολο της την εκμετάλλευση (από την επιλογή της θέσης του χωραφιού, τις ποικιλίες[2] και τα υποκείμενα, μέχρι τη διάθεση του προϊόντος), γι'αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο η μελέτη όλων των παραγόντων που συντελλούν στη διαμόρφωση του κόστους της επένδυσης, αλλά και του κόστους του παραγόμενου προϊόντος, όπως είναι η τοποθεσία, το έδαφος[3] και η διάταξη.
Άρδευση
Όπως σε κάθε καλλιέργεια και σε κάθε φυτό, έτσι και στην καλλιέργεια του αμπελιού η άρδευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του αλλά και την επιτυχία της εκάστοτε παραγωγής. Θα πρέπει όμως να γίνεται στις σωστές ποσότητες καθώς το υπερβολικό πότισμα οδηγεί στην ανάπτυξη πλούσιας κόμης με αποτέλεσμα να δημιουργείται σκίαση στα σταφύλια με συνέπεια τη μείωση του χρώματος των ραγών.
Λίπανση εδάφους
Το αμπέλι είναι ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η καλλιέργεια για να αναπτυχθεί και να παράγει, ως προς τη λίπανση[3] έχει ανάγκη από τα τρία βασικά συστατικά άζωτο (Ν), το φώσφορο (Ρ) και το κάλιο (Κ). Επίσης η καλά χωνεμένη κοπριά αποτελεί αποθήκη από οργανική ουσία και από λιπάσματα που τροφοδοτεί τον αμπελώνα.
Κλάδεμα
Με τον όρο κλάδεμα[4] νοείται η εξαίρεση ζώντων βλαστικών οργάνων ή τμημάτων των πρέμνων. Ανάλογα με το χρόνο εφαρμογής διακρίνεται σε χειμερινό και ανοιξιάτικο. Με το χειμερινό κλάδεμα καθορίζεται το φορτίο του πρέμνου και προσδιορίζεται η σχέση βλάστησης προς καρποφορία.
Συγκομιδή
Τέλος, η συγκομιδή ή αλλιώς ο τρύγος,[5] είναι η τελευταία φάση της καλλιέργειας ενός αμπελώνα. Αφορά στο μάζεμα των σταφυλιών σε ειδικά κοφίνια ή σε πλαστικά δοχεία. Αυτή η διαδικασία γίνεται κατά το τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο.
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Αμπελάκι
- ↑ "Ειδική αμπελουργία, ΙΙ. Θέματα αμπελογραφίας, Μανόλη Ν. Σταυρακάκη, Αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- ↑ 3,0 3,1 "Βελτίωση Αμπελοκαλλιέργειας με Χρήση Εξειδικευμένων Γνώσεων", Ομάδα έργου: Δρ. Α. Λιόπα-Τσακαλίδη (Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου), Δρ. Π. Μπαρούχας, Δρ. Ν. Μαλάμος, Α. Κουλόπουλος, Δρ. Ι. Τζίμας, Δρ. Κ. Πουλάς, Ε. Βιέννας, Δρ. Λ. Παναγιωτόπουλος, Δρ. Γ. Χώτος Ι. Ηγούμενος, Δρ. Ε. Πολίτης, Νοέμβριος 2011.
- ↑ "Η επίδραση της άρδευσης στα φαινολικά συστατικά σταφυλών και οίνων της ποικιλίας ‘’Αγιωργίτικο’’", Μεταπτυχιακή διατριβή της Ευφροσύνης Γ. Δρόσου, Αθήνα 2010.
- ↑ Τρύγος ελληνόγλωσση wikipedia
- ↑ Η ώρα του τρυγητού