Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια βιομηχανικής ντομάτας Βοτρύτης"
(Νέα σελίδα με 'Η ασθένεια προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού (Βοτανικά χα...') |
|||
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Η [[Ασθένειες βιομηχανικής ντομάτας|ασθένεια]] προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού ([[Βοτανικά χαρακτηριστικά βιομηχανικής ντομάτας|φύλλα]], [[Προϊόν βιομηχανικής ντομάτας|καρπούς]], στελέχη). Αναπτύσσεται όταν υπάρχει στο περιβάλλον υψηλή σχετική υγρασία (συχνές βροχοπτώσεις, ομίχλες) και σχετικά ψυχρός [[Κλιματικές συνθήκες βιομηχανικής ντομάτας|καιρός]]. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του μύκητα είναι 18-23<sup>o</sup>C. Για την πρόληψη της ασθένειας συνίσταται η κανονική θρέψη των φυτών ([[Άρδευση βιομηχανικής ντομάτας|άρδευση]] και [[Λίπανση βιομηχανικής ντομάτας|λίπανση]]) η οποία εξασφαλίζει καλή ευρωστία των [[Βιομηχανική ντομάτα|φυτών]]. Επίσης [[Καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας|καλλιέργεια]] ανεκτικών υβριδίων που αποβάλλουν γρήγορα τα πέταλα, με μικρά σέπαλα και σκληρό φλοιό στον καρπό. Το παθογόνο έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα σε όλα σχεδόν τα παλαιότερα μυκητοκτόνα. Έτσι για την αντιμετώπιση είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε νεότερα μυκητοκτόνα από ομάδες με νέους τρόπους δράσης, τα οποία θα πρέπει να εναλλάσσονται μεταξύ τους. | + | [[Image:Προσβολή φυτείας βιομηχανικής ντομάτας από Βοτρύτη.png|thumb|px100|Προσβολή φυτείας βιομηχανικής ντομάτας από Βοτρύτη]] |
+ | Η [[Ασθένειες βιομηχανικής ντομάτας|ασθένεια]] προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού ([[Βοτανικά χαρακτηριστικά βιομηχανικής ντομάτας|φύλλα]], [[Προϊόν βιομηχανικής ντομάτας|καρπούς]], στελέχη) και οφείλεται στον μύκητα Botrytis cinerea. Αναπτύσσεται όταν υπάρχει στο περιβάλλον υψηλή σχετική υγρασία (συχνές βροχοπτώσεις, ομίχλες) και σχετικά ψυχρός [[Κλιματικές συνθήκες βιομηχανικής ντομάτας|καιρός]]. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του μύκητα είναι 18-23<sup>o</sup>C. Για την πρόληψη της ασθένειας συνίσταται η κανονική θρέψη των φυτών ([[Άρδευση βιομηχανικής ντομάτας|άρδευση]] και [[Λίπανση βιομηχανικής ντομάτας|λίπανση]]) η οποία εξασφαλίζει καλή ευρωστία των [[Βιομηχανική ντομάτα|φυτών]]. Επίσης [[Καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας|καλλιέργεια]] ανεκτικών υβριδίων που αποβάλλουν γρήγορα τα πέταλα, με μικρά σέπαλα και σκληρό φλοιό στον καρπό. Το παθογόνο έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα σε όλα σχεδόν τα παλαιότερα μυκητοκτόνα. Έτσι για την αντιμετώπιση είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε νεότερα μυκητοκτόνα από ομάδες με νέους τρόπους δράσης, τα οποία θα πρέπει να εναλλάσσονται μεταξύ τους. | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 14:52, 23 Σεπτεμβρίου 2013
Η ασθένεια προσβάλει όλα τα μέρη του φυτού (φύλλα, καρπούς, στελέχη) και οφείλεται στον μύκητα Botrytis cinerea. Αναπτύσσεται όταν υπάρχει στο περιβάλλον υψηλή σχετική υγρασία (συχνές βροχοπτώσεις, ομίχλες) και σχετικά ψυχρός καιρός. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του μύκητα είναι 18-23oC. Για την πρόληψη της ασθένειας συνίσταται η κανονική θρέψη των φυτών (άρδευση και λίπανση) η οποία εξασφαλίζει καλή ευρωστία των φυτών. Επίσης καλλιέργεια ανεκτικών υβριδίων που αποβάλλουν γρήγορα τα πέταλα, με μικρά σέπαλα και σκληρό φλοιό στον καρπό. Το παθογόνο έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα σε όλα σχεδόν τα παλαιότερα μυκητοκτόνα. Έτσι για την αντιμετώπιση είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε νεότερα μυκητοκτόνα από ομάδες με νέους τρόπους δράσης, τα οποία θα πρέπει να εναλλάσσονται μεταξύ τους.