Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία σανού μηδικής"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
 
|}
 
|}
  
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
+
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 +
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::10| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μηδική προϊόν| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μηδική προϊόν| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 09:38, 3 Οκτωβρίου 2013

Η μηδική θεωρείται η "βασίλισσα" των χορτοδοτικών φυτών. Η καλλιεργούμενη έκταση στην Ελλάδα κυμαίνεται περί τα 1.100.000 στρέμματα (ΕΛΣΤΑΤ 2009), καταλαμβάνοντας >60% των εκτάσεων για παραγωγή σανού και >80% των σανοδοτικών ψυχανθών. Η απόδοση της αρδευόμενης μηδικής για σανό είναι 1200-3000 κιλά/στρέμμα και της ξηρικής, 400-1500 κιλά/στρέμμα.

Η μηδική είναι το σπουδαιότερο χορτοδοτικό φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή θρεπτική του αξία. Το χόρτο της μηδικής είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Χρησιμοποιείται ως χονδροειδής ζωοτροφή στα σιτηρέσια βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και πουλερικών, με τον περιορισμό ότι μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό στα μηρυκαστικά εφόσον καταναλωθεί χλωρή.

Θρεπτική αξία χόρτου μηδικής υψηλής ποιότητας
Πεπτικότητα (%) ≥65
Μεταβολική ενέργεια (MJ/kg ΞΟ) 9
Ολική πρωτεΐνη (% ΞΟ) ≥19
ADF (%) 30
NDF (%) 40