Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Θρεπτική αξία σανού μηδικής"
Γραμμή 23: | Γραμμή 23: | ||
|} | |} | ||
− | [[πόσο αφορά σε | + | [[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]] |
+ | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
+ | [[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::10| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Μηδική προϊόν| ]] | [[σχετίζεται με::Μηδική προϊόν| ]] | ||
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
__NOTOC__ | __NOTOC__ |
Τελευταία αναθεώρηση της 09:38, 3 Οκτωβρίου 2013
Η μηδική θεωρείται η "βασίλισσα" των χορτοδοτικών φυτών. Η καλλιεργούμενη έκταση στην Ελλάδα κυμαίνεται περί τα 1.100.000 στρέμματα (ΕΛΣΤΑΤ 2009), καταλαμβάνοντας >60% των εκτάσεων για παραγωγή σανού και >80% των σανοδοτικών ψυχανθών. Η απόδοση της αρδευόμενης μηδικής για σανό είναι 1200-3000 κιλά/στρέμμα και της ξηρικής, 400-1500 κιλά/στρέμμα.
Η μηδική είναι το σπουδαιότερο χορτοδοτικό φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή θρεπτική του αξία. Το χόρτο της μηδικής είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Χρησιμοποιείται ως χονδροειδής ζωοτροφή στα σιτηρέσια βοοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και πουλερικών, με τον περιορισμό ότι μπορεί να προκαλέσει τυμπανισμό στα μηρυκαστικά εφόσον καταναλωθεί χλωρή.
Πεπτικότητα (%) | ≥65 |
Μεταβολική ενέργεια (MJ/kg ΞΟ) | 9 |
Ολική πρωτεΐνη (% ΞΟ) | ≥19 |
ADF (%) | 30 |
NDF (%) | 40 |