Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Υφιστάμενη κατάσταση αιγοπροβατοτροφίας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η [[Εκτροφή αιγοπροβάτων |εκτροφή προβάτων και αιγών]] ή αλλιώς μικρών μηρυκαστικών, είναι ο περισσότερο διαδεδομένος κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η αιγο-προβατοτροφία, με συνολικό ζωικό πληθυσμό 14.000.000, παράγει το 60% και το 24% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και κρέατος, αντίστοιχα και προσδιορίζει το 59% της ακαθάριστης αξίας της κτηνοτροφικής παραγωγής (στοιχεία 2005). Στο pdf που ακολουθεί (στη σελίδα 2) υπάρχουν στοιχεία για τα βασικά τεχνικο-οικονομικά μεγέθη της αιγοπροβατοτροφίας και τη συμβολή της στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος. [[media:Αιγοπροβατοτροφία, βασική παραγωγική δραστηριότητα για την αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.pdf|Αιγοπροβατοτροφία, βασική παραγωγική δραστηριότητα για την αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού χώρου]]. Ο [[media:Ανάπτυξη του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.pdf|τοµέας της αιγοπροβατοτροφίας]] για το σύνολο των χωρών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E) δεν έχει την ίδια σηµασία όπως για τη χώρα µας. Στην Ε.Ε εκτρέφονται περίπου 100,5 εκατοµµύρια πρόβατα και αίγες. Οι σηµαντικότερες χώρες, από πλευράς εκτρεφόµενου αριθµού προβάτων, είναι το Ηνωµένο Βασίλειο µε 24,4 εκατοµµύρια, η Ισπανία µε 22,5  εκατοµµύρια, η Ιταλία µε 8,0 εκατοµµύρια και η Γαλλία µε 8,8 εκατοµµύρια. Σε ότι αφορά τις αίγες, για το ίδιο έτος, η Ισπανία εκτρέφει 2,9 εκατοµµύρια ζώα κι ακολουθούν η Γαλλία µε 1,2 εκατοµµύρια και η Ιταλία µε 960 χιλιάδες ζώα περίπου. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα µας εκτρέφεται περίπου το 45% του συνολικού αριθµού αιγών της Ε.Ε. Στο σύνδεσμο του [{{#show: Ιστοσελίδα ΕΛΟΓΑΚ| ?has link}} ΕΛΟΓΑΚ] που ακολουθεί υπάρχουν στοιχεία για την εξέλιξη του αριθμού παραγωγών και της διακινούμενης ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά το έτος 2012 καθώς και οι παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος κατά περιφέρειες κατά το έτος 2011. [{{#show: Ιστοσελίδα ΕΛΟΓΑΚ/Εξέλιξη του αριθμού παραγωγών και της διακινούμενης ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος| ?has link}} Εξέλιξη του αριθμού παραγωγών και της διακινούμενης ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος].
+
Η [[Εκτροφή αιγοπροβάτων |εκτροφή προβάτων και αιγών]] ή αλλιώς μικρών μηρυκαστικών, είναι ο περισσότερο διαδεδομένος κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η αιγοπροβατοτροφία, με συνολικό ζωικό πληθυσμό 14.000.000, παράγει το 60% και το 24% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και κρέατος, αντίστοιχα και προσδιορίζει το 59% της ακαθάριστης αξίας της κτηνοτροφικής παραγωγής (στοιχεία 2005). Στο pdf που ακολουθεί (στη σελίδα 2) υπάρχουν στοιχεία για τα βασικά τεχνικο-οικονομικά μεγέθη της αιγοπροβατοτροφίας και τη συμβολή της στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος. [[media:Αιγοπροβατοτροφία, βασική παραγωγική δραστηριότητα για την αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.pdf|Αιγοπροβατοτροφία, βασική παραγωγική δραστηριότητα για την αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού χώρου]].
 +
 
 +
Ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας για το σύνολο των χωρών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E) δεν έχει την ίδια σηµασία όπως για τη χώρα µας. Στην Ε.Ε εκτρέφονται περίπου 100,5 εκατοµµύρια [[αιγοπρόβατα |πρόβατα και αίγες]]. Οι σηµαντικότερες χώρες, από πλευράς εκτρεφόµενου αριθµού προβάτων, είναι το Ηνωµένο Βασίλειο µε 24,4 εκατοµµύρια, η Ισπανία µε 22,5  εκατοµµύρια, η Ιταλία µε 8,0 εκατοµµύρια και η Γαλλία µε 8,8 εκατοµµύρια. Σε ότι αφορά τις αίγες, για το ίδιο έτος, η Ισπανία εκτρέφει 2,9 εκατοµµύρια ζώα κι ακολουθούν η Γαλλία µε 1,2 εκατοµµύρια και η Ιταλία µε 960 χιλιάδες ζώα περίπου. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα µας εκτρέφεται περίπου το 45% του συνολικού αριθµού αιγών της Ε.Ε.
 +
 
 +
Όσον αφορά στην Ελλάδα η αιγοπροβατοτροφία προσφέρεται σαν µια διέξοδος της σύγχρονης αγροτικής οικονοµίας, συµµετέχοντας κατά 45% περίπου στη συνολική ακαθάριστη αξία της
 +
ζωικής παραγωγής και κατά 15% περίπου στη συνολική αξία όλης της γεωργικής παραγωγής. Για την χώρα µας, ο τοµέας έχει ιδιαίτερη σηµασία δεδοµένου ότι αξιοποιεί εκτάσεις ορεινές-µειονεκτικές που θα ήταν αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά. Η αιγοπροβατοτροφία στο σύνολο δεν έχει εσταβλισµένη µορφή αλλά εκτατική, γεγονός που δηµιουργεί προβλήµατα σε
 +
σχέση µε τη διαχείριση των κοινόχρηστων βοσκοτόπων. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχουν σχετικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για την υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου.
 +
 
 +
[[media:Ανάπτυξη του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.pdf|τοµέας της αιγοπροβατοτροφίας]]
 +
 
 +
Στο σύνδεσμο του [{{#show: Ιστοσελίδα ΕΛΟΓΑΚ| ?has link}} ΕΛΟΓΑΚ] που ακολουθεί υπάρχουν στοιχεία για την εξέλιξη του αριθμού παραγωγών και της διακινούμενης ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά το έτος 2012 καθώς και οι παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος κατά περιφέρειες κατά το έτος 2011. [{{#show: Ιστοσελίδα ΕΛΟΓΑΚ/Εξέλιξη του αριθμού παραγωγών και της διακινούμενης ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος| ?has link}} Εξέλιξη του αριθμού παραγωγών και της διακινούμενης ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος].
 
Στα στατιστικά που ακολουθούν αναφέρονται οι βασικές κατηγορίες [[Αιγοπρόβατα |αιγοπροβάτων]] ανά περιφέρεια για το 2009 (το σύνολο των εκμεταλλέυσεων, το σύνολο των αιγοπροβάτων, τα θηλυκά γαλακτοπαραγωγής, τα αρσενικά αναπαραγωγής κ.λπ.), οι εκμεταλλέυσεις με αιγοπρόβατα κατά τάξεις μεγέθους και περιφέρεια για το έτος 2009 καθώς και οι εκμεταλλέυσεις με αιγοπρόβατα κατά τάξεις μεγέθους του αριθμού των ζώων για το έτος 2007.  
 
Στα στατιστικά που ακολουθούν αναφέρονται οι βασικές κατηγορίες [[Αιγοπρόβατα |αιγοπροβάτων]] ανά περιφέρεια για το 2009 (το σύνολο των εκμεταλλέυσεων, το σύνολο των αιγοπροβάτων, τα θηλυκά γαλακτοπαραγωγής, τα αρσενικά αναπαραγωγής κ.λπ.), οι εκμεταλλέυσεις με αιγοπρόβατα κατά τάξεις μεγέθους και περιφέρεια για το έτος 2009 καθώς και οι εκμεταλλέυσεις με αιγοπρόβατα κατά τάξεις μεγέθους του αριθμού των ζώων για το έτος 2007.  
  
Γραμμή 21: Γραμμή 31:
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση αγροτικών προμηθειών::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση αγροτικών προμηθειών::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση χρηματοδοτήσεων-επενδύσεων::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση χρηματοδοτήσεων-επενδύσεων::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Αναθεώρηση της 14:58, 1 Νοεμβρίου 2013

Η εκτροφή προβάτων και αιγών ή αλλιώς μικρών μηρυκαστικών, είναι ο περισσότερο διαδεδομένος κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η αιγοπροβατοτροφία, με συνολικό ζωικό πληθυσμό 14.000.000, παράγει το 60% και το 24% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και κρέατος, αντίστοιχα και προσδιορίζει το 59% της ακαθάριστης αξίας της κτηνοτροφικής παραγωγής (στοιχεία 2005). Στο pdf που ακολουθεί (στη σελίδα 2) υπάρχουν στοιχεία για τα βασικά τεχνικο-οικονομικά μεγέθη της αιγοπροβατοτροφίας και τη συμβολή της στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Αιγοπροβατοτροφία, βασική παραγωγική δραστηριότητα για την αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας για το σύνολο των χωρών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E) δεν έχει την ίδια σηµασία όπως για τη χώρα µας. Στην Ε.Ε εκτρέφονται περίπου 100,5 εκατοµµύρια πρόβατα και αίγες. Οι σηµαντικότερες χώρες, από πλευράς εκτρεφόµενου αριθµού προβάτων, είναι το Ηνωµένο Βασίλειο µε 24,4 εκατοµµύρια, η Ισπανία µε 22,5 εκατοµµύρια, η Ιταλία µε 8,0 εκατοµµύρια και η Γαλλία µε 8,8 εκατοµµύρια. Σε ότι αφορά τις αίγες, για το ίδιο έτος, η Ισπανία εκτρέφει 2,9 εκατοµµύρια ζώα κι ακολουθούν η Γαλλία µε 1,2 εκατοµµύρια και η Ιταλία µε 960 χιλιάδες ζώα περίπου. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι στη χώρα µας εκτρέφεται περίπου το 45% του συνολικού αριθµού αιγών της Ε.Ε.

Όσον αφορά στην Ελλάδα η αιγοπροβατοτροφία προσφέρεται σαν µια διέξοδος της σύγχρονης αγροτικής οικονοµίας, συµµετέχοντας κατά 45% περίπου στη συνολική ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής και κατά 15% περίπου στη συνολική αξία όλης της γεωργικής παραγωγής. Για την χώρα µας, ο τοµέας έχει ιδιαίτερη σηµασία δεδοµένου ότι αξιοποιεί εκτάσεις ορεινές-µειονεκτικές που θα ήταν αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά. Η αιγοπροβατοτροφία στο σύνολο δεν έχει εσταβλισµένη µορφή αλλά εκτατική, γεγονός που δηµιουργεί προβλήµατα σε σχέση µε τη διαχείριση των κοινόχρηστων βοσκοτόπων. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχουν σχετικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για την υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου.

τοµέας της αιγοπροβατοτροφίας

Στο σύνδεσμο του ΕΛΟΓΑΚ που ακολουθεί υπάρχουν στοιχεία για την εξέλιξη του αριθμού παραγωγών και της διακινούμενης ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά το έτος 2012 καθώς και οι παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος κατά περιφέρειες κατά το έτος 2011. Εξέλιξη του αριθμού παραγωγών και της διακινούμενης ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος. Στα στατιστικά που ακολουθούν αναφέρονται οι βασικές κατηγορίες αιγοπροβάτων ανά περιφέρεια για το 2009 (το σύνολο των εκμεταλλέυσεων, το σύνολο των αιγοπροβάτων, τα θηλυκά γαλακτοπαραγωγής, τα αρσενικά αναπαραγωγής κ.λπ.), οι εκμεταλλέυσεις με αιγοπρόβατα κατά τάξεις μεγέθους και περιφέρεια για το έτος 2009 καθώς και οι εκμεταλλέυσεις με αιγοπρόβατα κατά τάξεις μεγέθους του αριθμού των ζώων για το έτος 2007.

Βασικές κατηγορίες αιγοειδών ανά περιφέρεια 2009

Βασικές κατηγορίες προβατοειδών ανά περιφέρεια 2009

Διάρθρωση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων-αίγες 2007

Διάρθρωση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων-πρόβατα 2007

Εκμεταλλεύσεις με αιγοειδή κατά τάξεις μεγέθους και περιφέρεια 2009

Εκμεταλλεύσεις με προβατοειδή κατά τάξεις μεγέθους και περιφέρεια 2009