Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Υφιστάμενη κατάσταση χοιροτροφίας"
Γραμμή 2: | Γραμμή 2: | ||
<font color="black">Η τεχνολογική υποστήριξη των χοιροτροφικών μονάδων υπήρξε μηδενική.</font> Δημιουργήθηκαν μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες χωρίς εμπειρία και τεχνική υποδομή με βασικότερες συνέπειες: | <font color="black">Η τεχνολογική υποστήριξη των χοιροτροφικών μονάδων υπήρξε μηδενική.</font> Δημιουργήθηκαν μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες χωρίς εμπειρία και τεχνική υποδομή με βασικότερες συνέπειες: | ||
− | + | *να διαμορφώνουν, ακόμα και σήμερα, χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας, | |
− | + | *να κινούνται πάνω σε μια καμπύλη υψηλού κόστους παραγωγής και βελτίωσης της γενετικής κατάστασης των ζώων, για την οποία εξαρτώνται απόλυτα από το εξωτερικό και | |
− | + | *να στηρίζονται σήμερα σε τεχνολογικά απαξιωμένες και ζωοτεχνικά ελλιπείς κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. | |
Στο pdf που ακολουθεί υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της παραγωγής χοιρινού κρέατος για την περίοδο 1980-2006, για την εξέλιξη της κατανάλωσης κρέατος καθώς και πίνακες με τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας που εκτρέφουν χοιρομητέρες, αλλά και τη διαχρονική εξέλιξη των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας κατά περιφέρεις έως το 2005. | Στο pdf που ακολουθεί υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της παραγωγής χοιρινού κρέατος για την περίοδο 1980-2006, για την εξέλιξη της κατανάλωσης κρέατος καθώς και πίνακες με τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας που εκτρέφουν χοιρομητέρες, αλλά και τη διαχρονική εξέλιξη των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας κατά περιφέρεις έως το 2005. |
Αναθεώρηση της 08:23, 12 Νοεμβρίου 2013
Η χοιροτροφία στην Ελλάδα θεωρείται από τους δυναμικούς κλάδους της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας. Η συμμετοχή του κλάδου στην Ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής, εκτιμάται σε 10%. Εξάλλου, η χοιροτροφία παράγει το 25% της εγχώριας παραγωγής κρέατος και καλύπτει για την περίοδο 1990-2006, ποσοστό 33% των αναγκών της συνολικης κατανάλωσης χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα. Ο τρόπος εκτροφής χαρακτηρίζεται εντατικός και παρέχει απασχόληση σε 30.000 άτομα. Η προσπάθεια ανάπτυξης της χοιροτροφίας άρχισε τη δεκαετία του 1970, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής αγοράς σε χοίρειο κρέας. Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή, τότε, αύξηση των αποδόσεων και της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού, συνέβαλε αποτελεσματικά στην υποκατάσταση εισαγωγών κρέατος. Η τεχνολογική υποστήριξη του κλάδου και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν για τη ρύθμιση της λειτουργίας του ήταν ασυμβίβαστα και με τη δομή και με την αποστολή του:
Η τεχνολογική υποστήριξη των χοιροτροφικών μονάδων υπήρξε μηδενική. Δημιουργήθηκαν μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες χωρίς εμπειρία και τεχνική υποδομή με βασικότερες συνέπειες:
- να διαμορφώνουν, ακόμα και σήμερα, χαμηλούς δείκτες παραγωγικότητας,
- να κινούνται πάνω σε μια καμπύλη υψηλού κόστους παραγωγής και βελτίωσης της γενετικής κατάστασης των ζώων, για την οποία εξαρτώνται απόλυτα από το εξωτερικό και
- να στηρίζονται σήμερα σε τεχνολογικά απαξιωμένες και ζωοτεχνικά ελλιπείς κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Στο pdf που ακολουθεί υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της παραγωγής χοιρινού κρέατος για την περίοδο 1980-2006, για την εξέλιξη της κατανάλωσης κρέατος καθώς και πίνακες με τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας που εκτρέφουν χοιρομητέρες, αλλά και τη διαχρονική εξέλιξη των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας κατά περιφέρεις έως το 2005.
Ελληνική χοιροτροφία-Υφιστάμενη κατάσταση