Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σόργο η σκούπα"
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 9: | Γραμμή 9: | ||
Ο [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σόργου#Καρπός |καρπός]] ο οποίος προκύπτει ξηραίνεται, αλωνίζεται και χρησιμοποιείται ως [[Ζωοτροφές και πρόσθετες ύλες ζωοτροφών |ζωοτροφή]]. | Ο [[Βοτανικά χαρακτηριστικά σόργου#Καρπός |καρπός]] ο οποίος προκύπτει ξηραίνεται, αλωνίζεται και χρησιμοποιείται ως [[Ζωοτροφές και πρόσθετες ύλες ζωοτροφών |ζωοτροφή]]. | ||
− | + | ||
− | [[Category: | + | [[Category:Σόργο]] |
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
[[είναι ποικιλία της::Σόργο φυτό| ]] | [[είναι ποικιλία της::Σόργο φυτό| ]] | ||
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 09:34, 29 Νοεμβρίου 2013
Παλιά θεωρούνταν ότι ανήκε σε ξεχωριστό είδος (S. scoparium), αλλά σήμερα θεωρείται ως υποείδος του S. bicolor.
Συνήθως τα φυτά έχουν μεγάλη ανάπτυξη (ύψος 2.5-3.5m) και ταξιανθία που χαρακτηρίζεται από πολύ βραχεία ράχη και επιμήκεις διακλαδώσεις.. Η ταξιανθία έχει συνολικό μήκος 45-70cm. Υπάρχουν και παραλλαγές με πολύ μικρότερη ανάπτυξη που χαρακτηρίζονται ως νάνες.
Η σπορά στη χώρα μας αυτού του είδους σόργου ξεκινά από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και διαρκεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Σπείρεται σε γραμμές που απέχουν 60-100cm. Οι αποστάσεις των φυτών στη γραμμή ξεκινούν από 8-10cm (σε υγρές περιοχές) και φθάνουν τα 15-25cm σε ξηρές περιοχές. Η απαιτούμενη ποσότητα του σπόρου ποικίλλει από 0.5-1.5 kg/στρ.
Η συγκομιδή αυτής της ποικιλίας ξεκινά γύρω στα μέσα Αυγούστου (90-100 ημ. από σπορά) όταν οι καρποί είναι ακόμα γαλακτώδεις. Κάθε φυτό κόβεται σε ένα ύψος 10-15cm από το έδαφος ("ξάπλωμα"). Ακολουθεί το κόψιμο της φόβης με υπόλειμμα του στελέχους 10-15cm και αφαίρεση των φύλλων που πιθανόν να υπάρχουν. Οι φόβες απλώνονται σε αλώνια για ένα 24ωρο περίπου και ακολουθεί η αφαίρεση των καρπών με ειδικά εργαλεία. Μετά γίνεται άπλωμα των ταξιανθιών και νέα ξήρανση για 2-3 ημέρες. Τέλος ακολουθεί η δεματοποίηση σε χωρικά δέματα και η διάθεση του προϊόντος στο εμπόριο.
Ο καρπός ο οποίος προκύπτει ξηραίνεται, αλωνίζεται και χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή.