Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Μοσχάτο Σάμου"
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Συνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας στις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Σάμου, Αχαΐας, Κεφαλληνίας, Δωδεκανήσου. | + | Συνιστάται η [[Καλλιέργεια αμπελιού |καλλιέργεια]] της ποικιλίας στις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Σάμου, Αχαΐας, Κεφαλληνίας, Δωδεκανήσου. Αυτή η [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] είναι γνωστή και ως Μοσχάτο άσπρο, Μοσχούδι, Μοσχοστάφυλλο, Μοσχάτος λευκός και θεωρείται όμοια με την καλλιεργούμενη στη Γαλλία ''Muscat de Frontigran''. |
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Φύλλο μέτριο, στρογγυλό, πεντάκολπο, πεντάλοβο, με μισχικό κόλπο U κλειστού ή λύρας. [ | + | Φύλλο μέτριο, στρογγυλό, πεντάκολπο, πεντάλοβο, με μισχικό κόλπο U κλειστού ή λύρας. [[Σταφύλι]] μεγάλο, απλό, κωνικό ή κυλινδρικό, πυκνό. Ράγα μεγάλη, σχεδόν σφαιρική με κίτρινο χρυσαφί χρώμα. Επιδερμίδα ανθεκτική. Σάρκα τραγανή, ανθεκτική, με άρωμα μόσχου. |
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} |
Τελευταία αναθεώρηση της 07:43, 18 Δεκεμβρίου 2013
Γενικά
Συνιστάται η καλλιέργεια της ποικιλίας στις αμπελοφόρες περιοχές των νομών Σάμου, Αχαΐας, Κεφαλληνίας, Δωδεκανήσου. Αυτή η ποικιλία είναι γνωστή και ως Μοσχάτο άσπρο, Μοσχούδι, Μοσχοστάφυλλο, Μοσχάτος λευκός και θεωρείται όμοια με την καλλιεργούμενη στη Γαλλία Muscat de Frontigran.
Αμπελογραφικά
Φύλλο μέτριο, στρογγυλό, πεντάκολπο, πεντάλοβο, με μισχικό κόλπο U κλειστού ή λύρας. Σταφύλι μεγάλο, απλό, κωνικό ή κυλινδρικό, πυκνό. Ράγα μεγάλη, σχεδόν σφαιρική με κίτρινο χρυσαφί χρώμα. Επιδερμίδα ανθεκτική. Σάρκα τραγανή, ανθεκτική, με άρωμα μόσχου.
Ιδιότητες
Λευκή, πρώιμη (πλήρης ωρίμανση σταφυλιών από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου), παραγωγική (έχει καρποφόρο και τον οφθαλμό της βάσης της κληματίδας). Τα πρέμνα μορφώνονται σε κύπελλο και δέχονται κλάδεμα βραχύ. Από το γλεύκος της ποικιλίας αυτής παρασκευάζονται διάφοροι τύποι οίνων (μιστέλια, ημίγλυκοι, ρητηνίτης).