Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κορίανδρος φυτό"
Γραμμή 4: | Γραμμή 4: | ||
{{{top_heading|==}}}Εδαφοκλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Εδαφοκλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Αναπτύσσεται σε κλίματα εύκρατα άλλα και ηπειρωτικά. Η [[Καλλιέργεια κορίανδρου|καλλιέργεια του κορίανδρου]] δεν επηρεάζεται από τη διάρκεια της μέρας. Προτιμά εδάφη γόνιμα, ενώ την πρώτη περίοδο ανάπτυξης του απαιτεί ικανοποιητική ποσότητα υγρασίας, μετά την ανάπτυξη του βλαστού όμως είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια την περίοδο της ανθοφορίας αυξάνουν την περιεκτικότητα σε [[Αιθέριο έλαιο κορίανδρου|αιθέριο έλαιο]].<ref name="Κορίανδρος"/> Καλύτερη απόδοση παρουσιάζει όταν καλλιεργείται σε γόνιμα, [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]] και [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]] εδάφη. Το pH ανάπτυξης του κορίανδρου κυμαίνεται από 5,5-8. Καλύτερη απόδοση δίνει σε εδάφη με ουδέτερο pH (pH=7).<ref name="Άρωμα ποιότητας"/> | + | Αναπτύσσεται σε κλίματα εύκρατα άλλα και ηπειρωτικά. Η [[Καλλιέργεια κορίανδρου|καλλιέργεια]] του [[Κορίανδρος φυτό|κορίανδρου]] δεν επηρεάζεται από τη διάρκεια της μέρας. Προτιμά εδάφη γόνιμα, ενώ την πρώτη περίοδο ανάπτυξης του απαιτεί ικανοποιητική ποσότητα υγρασίας, μετά την ανάπτυξη του βλαστού όμως είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια την περίοδο της ανθοφορίας αυξάνουν την περιεκτικότητα σε [[Αιθέριο έλαιο κορίανδρου|αιθέριο έλαιο]].<ref name="Κορίανδρος"/> Καλύτερη απόδοση παρουσιάζει όταν καλλιεργείται σε γόνιμα, [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]] και [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]] εδάφη. Το pH ανάπτυξης του κορίανδρου κυμαίνεται από 5,5-8. Καλύτερη απόδοση δίνει σε εδάφη με ουδέτερο pH (pH=7).<ref name="Άρωμα ποιότητας"/> |
{{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}} |
Αναθεώρηση της 09:46, 23 Απριλίου 2014
Περιεχόμενα
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Ο κορίανδρος (Coriandrum sativum L.) ανήκει στην οικογένεια Apiaceae. Ο κορίανδρος είναι μονοετής πόα με έντονη οσμή. Την περίοδο της άνθησης τα φυτά μπορούν να φτάσουν σε ύψος 20-140cm. Ο βλαστός είναι όρθιος με χρώμα πράσινο ενώ την περίοδο της άνθησης γίνεται βιολετί ή και κόκκινο. Ο βλαστός των ώριμων φυτών είναι κούφιος, ενώ η διάμετρος του βλαστού στη βάση της ρίζας είναι πάνω από 2cm. Φύλλα σύνθετα κατ’ εναλλαγή, με τρία φυλλάρια έλλοβα ή και περισσότερους οδοντωτούς λοβούς. Τα φύλλα την περίοδο της άνθησης γίνονται βιολετί ή και κόκκινα. Η ταξιανθία είναι ένα σύνθετο σκιάδιο (umbel). Τα άνθη έχουν 5 πέταλα, χρώματος ροζ ή μερικές φορές λευκό.[1]
Εδαφοκλιματικές συνθήκες
Αναπτύσσεται σε κλίματα εύκρατα άλλα και ηπειρωτικά. Η καλλιέργεια του κορίανδρου δεν επηρεάζεται από τη διάρκεια της μέρας. Προτιμά εδάφη γόνιμα, ενώ την πρώτη περίοδο ανάπτυξης του απαιτεί ικανοποιητική ποσότητα υγρασίας, μετά την ανάπτυξη του βλαστού όμως είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια την περίοδο της ανθοφορίας αυξάνουν την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.[1] Καλύτερη απόδοση παρουσιάζει όταν καλλιεργείται σε γόνιμα, αμμώδη και μέσης σύστασης εδάφη. Το pH ανάπτυξης του κορίανδρου κυμαίνεται από 5,5-8. Καλύτερη απόδοση δίνει σε εδάφη με ουδέτερο pH (pH=7).[2]
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του κορίανδρου γίνεται με σπόρους. Οι καρποί του κορίανδρου συλλέγονται προσεχτικά ώστε να μην διασπαστεί το σχιζοκάρπιο και εκτεθούν οι σπόροι σε μηχανικό κίνδυνο - στο στάδιο της ωριμότητας. Μετά τη συλλογή οι σπόροι πρέπει να ξηραίνονται έτσι ώστε το επίπεδο υγρασίας τους να μην ξεπερνά το 8-9%. Η σπορά γίνεται είτε φθινόπωρο είτε άνοιξη. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε να μην υπάρχει παρατεταμένη περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών όταν σπέρνουμε τον κορίανδρο. Αν η θερμοκρασία την περίοδο της βλάστησης του σπόρου είναι 15-17oC, τότε ο σπόρος βλασταίνει μέσα σε 2 εβδομάδες. Οι σπόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια δεν πρέπει να είναι πάνω από 2 ετών, γιατί μειώνεται η βλαστική ικανότητα του σπόρου. Η σπορά γίνεαται απευθείας στο χωράφι με πνευματικές μηχανές ή πεταχτά σε γραμμές σε απόσταση 30-40cm. Για 1 στρέμμα απαιτούνται 1,5-2Kg σπόρου.[2]
Πληροφοριακά στοιχεία
| ||||||
Ευδοκιμεί στις περιοχές
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ 1,0 1,1 Κορίανδρος.
- ↑ 2,0 2,1 Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.