Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Γλυκάνισος φυτό"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
  
 
{{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}}
Ο πολλαπλασιασμός του [[Γλυκάνισος φυτό|γλυκάνισου]] γίνεται με απευθείας σπορά στο χωράφι. Χρειάζονται 14 μέρες για να βλαστήσει ο σπόρος. Ο σπόρος πρέπει να είναι της προηγούμενης [[Καλλιέργια γλυκανίσου|καλλιεργητικής]] περιόδου γιατί η βλαστική ικανότητα του είναι της τάξης του 70%. Σπόροι 3 ετών δεν βλασταίνουν. Καλύτερη θερμοκρασία [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες γλυκάνισου|εδάφους]] για την βλάστηση είναι από 18-21<sup>o</sup>C. Σπέρνεται με πνευματική μηχανή 570gr/στρέμμα, αν σπαρεί με το χέρι απαιτείται διπλάσια ποσότητα. Οι σπόροι πρέπει να τοποθετούνται σε βάθος μέχρι 1cm. Η σπορά μπορεί να γίνει άνοιξη ή φθινόπωρο ανάλογα με την περιοχή. Καλύτερη εποχή για την Ελλάδα είναι μέσα Μαρτίου έως τέλος Απριλίου.<ref name="Γλυκάνισος"/>   
+
Ο πολλαπλασιασμός του [[Γλυκάνισος φυτό|γλυκάνισου]] γίνεται με απευθείας σπορά στο χωράφι. Χρειάζονται 14 μέρες για να βλαστήσει ο σπόρος. Ο σπόρος πρέπει να είναι της προηγούμενης [[Καλλιέργεια γλυκάνισου|καλλιεργητικής]] περιόδου γιατί η βλαστική ικανότητα του είναι της τάξης του 70%. Σπόροι 3 ετών δεν βλασταίνουν. Καλύτερη θερμοκρασία [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες γλυκάνισου|εδάφους]] για την βλάστηση είναι από 18-21<sup>o</sup>C. Σπέρνεται με πνευματική μηχανή 570gr/στρέμμα, αν σπαρεί με το χέρι απαιτείται διπλάσια ποσότητα. Οι σπόροι πρέπει να τοποθετούνται σε βάθος μέχρι 1cm. Η σπορά μπορεί να γίνει άνοιξη ή φθινόπωρο ανάλογα με την περιοχή. Καλύτερη εποχή για την Ελλάδα είναι μέσα Μαρτίου έως τέλος Απριλίου.<ref name="Γλυκάνισος"/>   
  
 
==Πληροφοριακά στοιχεία==
 
==Πληροφοριακά στοιχεία==

Αναθεώρηση της 13:41, 13 Ιουνίου 2014

Γλυκάνισος

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Ο γλυκάνισος Pimpinella anisum L ανήκει στην οικογένεια Apiaceae. Είναι ετήσιο φυτό και έχει ύψος που κυμαίνεται από 30-70 cm. Το φυτό καλύπτεται με τρίχες. Η ρίζα είναι λεπτή πασσαλώδης. Τα κατώτερα φύλλα είναι απλά, μονόφυλλα, τα μεσαία τρισχιδή με τμήματα σφηνοειδή, πτερόλοβα, γραμμοειδή. Άνθη σε σκιάδια με 6-12 ακτίνες. Τα άνθη του λευκά σε ταξιανθία σύνθετης ομπρέλας με διάμετρο 3mm. Ο γλυκάνισος είναι σταυρογονιμοποιούμενος. Ο καρπός είναι σχιζοκάρπιο 4mm μήκους.[1]

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Αναπτύσσεται σε περιοχές με ηπειρωτικό ή εύκρατο κλίμα όπου το κρύο δεν είναι πολύ έντονο. Προσφέρονται ως εκ τούτου οι πεδινές και πολλές ημιορεινές περιοχές. Ως ξηρική καλλιέργεια, καταλληλότερες θεωρούνται οι περιοχές που έχουν βροχοπτώσεις Μάϊο και Ιούνιο. Προτιμούνται τα εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα και αποστραγγιζόμενα και ασβεστούχα.[2] Καλύτερο pH ανάπτυξης 6,3-7,3.[1]

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του γλυκάνισου γίνεται με απευθείας σπορά στο χωράφι. Χρειάζονται 14 μέρες για να βλαστήσει ο σπόρος. Ο σπόρος πρέπει να είναι της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου γιατί η βλαστική ικανότητα του είναι της τάξης του 70%. Σπόροι 3 ετών δεν βλασταίνουν. Καλύτερη θερμοκρασία εδάφους για την βλάστηση είναι από 18-21oC. Σπέρνεται με πνευματική μηχανή 570gr/στρέμμα, αν σπαρεί με το χέρι απαιτείται διπλάσια ποσότητα. Οι σπόροι πρέπει να τοποθετούνται σε βάθος μέχρι 1cm. Η σπορά μπορεί να γίνει άνοιξη ή φθινόπωρο ανάλογα με την περιοχή. Καλύτερη εποχή για την Ελλάδα είναι μέσα Μαρτίου έως τέλος Απριλίου.[1]

Πληροφοριακά στοιχεία

Προϊόν
Αιθέριο έλαιο γλυκάνισου

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Ευβοίας
Νομός Καρδίτσης
Νομός Μαγνησίας
Νομός Λαρίσης
Νομός Δράμας
Νομός Ημαθίας
Νομός Θεσσαλονίκης
Νομός Κιλκίς
Νομός Κοζάνης
Νομός Πέλλης
Νομός Πιερίας
Νομός Σερρών
Νομός Φλωρίνης
Νομός Χαλκιδικής
Νομός Λέσβου

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 Γλυκάνισος.
  2. Στοιχεία τεχνικής καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.