Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εισαγωγή-Γενικές αρχές υγιεινής των ζώων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
 
*<span style="font-weight:bold;">Ο στάβλος</span> να διατηρείται όσο το δυνατό καθαρός<ref name="Υγιεινή αγροτικών ζώων"/>. Ο καθαρισμός του να γίνεται τακτικά, καθώς και η αλλαγή της στρωμνής. Το ακάθαρτο περιβάλλον στο στάβλο ευνοεί τις μολύνσεις των ζώων τόσο από κοινούς μικροοργανισμούς όσο και από ειδικούς, οι οποίοι προκαλούν μεταδοτικά [[Ασθένειες ζώων |νοσήματα]], ενώ επίσης ευνοείται η μόλυνση και η εξάπλωση των παρασιτώσεων, εσωτερικκών και εξωτερικών.
 
*<span style="font-weight:bold;">Ο στάβλος</span> να διατηρείται όσο το δυνατό καθαρός<ref name="Υγιεινή αγροτικών ζώων"/>. Ο καθαρισμός του να γίνεται τακτικά, καθώς και η αλλαγή της στρωμνής. Το ακάθαρτο περιβάλλον στο στάβλο ευνοεί τις μολύνσεις των ζώων τόσο από κοινούς μικροοργανισμούς όσο και από ειδικούς, οι οποίοι προκαλούν μεταδοτικά [[Ασθένειες ζώων |νοσήματα]], ενώ επίσης ευνοείται η μόλυνση και η εξάπλωση των παρασιτώσεων, εσωτερικκών και εξωτερικών.
 
*<span style="font-weight:bold;">Ο εξαερισμός του στάβλου</span> πρέπει να είναι επαρκής για την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα. Να έχει προβλεφθεί ο τρόπος εξαερισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρα.
 
*<span style="font-weight:bold;">Ο εξαερισμός του στάβλου</span> πρέπει να είναι επαρκής για την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα. Να έχει προβλεφθεί ο τρόπος εξαερισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρα.
 +
*<span style="font-weight:bold;">Το δάπεδο του στάβλου</span> να είναι ομαλό, αλλά όχι ολισθηρό και να έχει κανονική κλίση (5%) για την εύκολη έξοδο των ούρων και του νερού κατά το πλύσιμο του στάβλου. Από τις τυχόν ανωμαλίες του δαπέδου μπορεί να προκληθούν βλάβες στα άκρα των ζώων από μηχανικές κακώσεις.
 +
*<span style="font-weight:bold;">Η θερμοκρασία του στάβλου</span>
  
  

Αναθεώρηση της 09:06, 18 Ιουλίου 2014

Το ζώο είναι ζωντανός οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει φυσιολογικά και να έχει καλές αποδόσεις, όπως σε κρέας, γάλα, εργασία κ.λπ., απαιτεί να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Η διατροφή του πρώτα πρώτα πρέπει να είναι σωστή. Το σιτηρέσιό του να είναι ισορροπημένο, δηλαδή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες και ξηρή ουσία να είναι εκείνη που ταιριάζει σε κάθε είδος και κάθε κατηγορία ζώων. Το νερό να υπάρχει σε επάρκεια και να είναι καθαρό και η θερμοκρασία του κατάλληλη, δροσερό το καλοκαίρι κι όχι πολύ ψυχρό το χειμώνα.
  • Η άσκηση του σώματος είναι απαραίτητ για την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού. Όλα τα ζώα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά έξω έστω και για λίγες ώρες για να εξασφαλίζεται μια υποτυπώδης άσκηση.
  • Ο στάβλος να διατηρείται όσο το δυνατό καθαρός[1]. Ο καθαρισμός του να γίνεται τακτικά, καθώς και η αλλαγή της στρωμνής. Το ακάθαρτο περιβάλλον στο στάβλο ευνοεί τις μολύνσεις των ζώων τόσο από κοινούς μικροοργανισμούς όσο και από ειδικούς, οι οποίοι προκαλούν μεταδοτικά νοσήματα, ενώ επίσης ευνοείται η μόλυνση και η εξάπλωση των παρασιτώσεων, εσωτερικκών και εξωτερικών.
  • Ο εξαερισμός του στάβλου πρέπει να είναι επαρκής για την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα. Να έχει προβλεφθεί ο τρόπος εξαερισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρα.
  • Το δάπεδο του στάβλου να είναι ομαλό, αλλά όχι ολισθηρό και να έχει κανονική κλίση (5%) για την εύκολη έξοδο των ούρων και του νερού κατά το πλύσιμο του στάβλου. Από τις τυχόν ανωμαλίες του δαπέδου μπορεί να προκληθούν βλάβες στα άκρα των ζώων από μηχανικές κακώσεις.
  • Η θερμοκρασία του στάβλου


Βιβλιογραφία

  1. "Υγιεινή και στοιχεία παθολογίας των αγροτικών ζώων" Αποστόλου Μ. Ζαφράκα