Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Διαγνωστικά στοιχεία"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 8: Γραμμή 8:
  
 
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
 
{| class="wikitable" style="text-align: center;"
|-
 
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Α. Χονδροειδείς</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Α. Χονδροειδείς</font>
  

Αναθεώρηση της 12:19, 5 Αυγούστου 2014

Για την περιγραφή, τη μελέτη και προπαντός τη διάγνωση των νόσων [1] απαιτείται η γνώση ορισμένων στοιχείων των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού των ζώων. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στη θερμοκρασδία του σώματος, τους καρδιακούς τόνους και το σφυγμό, τη συχνότητα της αναπνοής, τους βλεννογόνους, το αίμα, τα κόπρανα, τα ούρα κ.λπ.

Θερμοκρασία του σώματος

Η θερμοκρασία του σώματος για κάθε είδος ζώου κυμαίνεται μέσα σε ορισμένα φυσιολογικά όρια και ρυθμίζεται κατάλληλα από έναν ειδικό μηχανισμό. Στην περίπτωση χαμηλής θερμοκρασίας στο περιβάλλον η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος των ζώων γίνεται με την κατάλληλη ενέργεια του ορμονικού συστήματος και κυρίως της υπόφυσης και των επινεφριδίων με την έκκριση από αυτά της αδρεναλίνης. Στην υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται σε φυσιολογικά όρια με την αγγειοδιαστολή, με την εφίδρωση και σε ορισμένα ζώα, όπως στο πρόβατο και το σκύλο, με την ταχύπνοια, κατά την οποία αποβάλλεται σημαντική ποσότητα υδρατμών.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος των κατοικιδίων ζώων, που παίρνεται στο απευθυσμένο έντερο, σε βαθμούς Κελσίου (oC) έχει ως εξής:

Α. Χονδροειδείς Β. Συμπυκνωμένες
1. Χλωρή φυτική ύλη (Χ.Φ.Υ.) 1. Φυτικής προέλευσης
Χλόη καλλιεργούμενων φυτών Δημητριακοί καρποί
Μηδικής Αραβοσίτου, Σίτου, Κριθής
Τριφυλλιού Βρώμης, Σόργου, Ρυζιού
Βίκου Σίκαλης, Τριτικάλε
Αραβοσίτου Σπέρματα
Σόργου Σόγιας, Βίκου, Κουκιών
Κριθής Βαμβακιού, Λούπινων κ.ά.
Βρώμης Υποπροϊόντα αλευροποιίας
Χλόη λειμώνων Υποπροϊόντα αμυλοποιίας
Τεχνητών λειμώνων Υποπροϊόντα οινοπνευματοποιίας
Φυσικών λειμώνων Υποπροϊόντα σπορελαιουργίας
Φύλλα τεύτλων Υποπροϊόντα σακχαροποιίας
Τεύτλα Υποπροϊόντα χυμοποιίας
Γεώμηλα (πατάτες) 2.Ζωικής προέλευσης
Καρποί δένδρων και κηπευτικών Γάλα και υποπροϊόντα του
Φύλλα και κλαδιά θάμνων και δένδρων Κρεατάλευρα, οστεοκρεατάλευρα, πτηνάλευρα κ.ά.
2. Προϊόντα συντήρησης Χ.Φ.Υ. Ιχθυάλευρα
Προϊόντα ξήρανσης 3. Ανόργανης προέλευσης
Φυσικής (σανοί-χόρτα) Άλατα φυσικής προέλευσης
Τεχνητής Τεχνητά άλατα
Ενσιρώματα
3. Υποπροϊόντα αλωνισμού 4. Προϊόντα βιομηχανικής σύνθεσης
Άχυρα 5. Προϊόντα βιοτεχνολογίας
Καρπόφυλλα

Καρδιακοί τόνοι και σφυγμός

Αναπνοή

Βλεννογόνοι

Το αίμα

Τα κόπρανα

Τα ούρα

Βιβλιογραφία

  1. "Υγιεινή και στοιχεία παθολογίας των αγροτικών ζώων" Αποστόλου Μ. Ζαφράκα