Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ελληνική ποικιλία οινοποιίας Ασύρτικο"
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στις Κυκλάδες. Συνιστάται η | + | [[Καλλιέργεια αμπελιού |Καλλιεργείται]] κατά κύριο λόγο στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας [[αμπέλι |αμπελιού]] και στο Ν.Χαλκιδικής. |
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, τρίλοβο, τρίκολπο με μισχικό κόλπο σχήματος U. Άνω επιφάνεια λεία και στιλπνή, κάτω επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακώδη χνοασμό. [ | + | [[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μέτριο έως μεγάλο, τρίλοβο, τρίκολπο με μισχικό κόλπο σχήματος U. Άνω επιφάνεια λεία και στιλπνή, κάτω επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακώδη χνοασμό. [[Σταφύλι]] απλό, μεγάλου μήκους, σχεδόν κυλινδρικό, πυκνό. Ράγα μεγάλη, σφαιρική με διάφανη επιδερμίδα, πλούσια σε ταννίνες, χρώματος κίτρινου χρυσαφί. Σάρκα μαλακή, χυμώδης με υπόξινη γεύση. |
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Λευκή ποικιλία, μέσης πρωϊμότητας, ζωηρή, παραγωγική. Στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη με τους ισχυρούς ανέμους, μορφώνεται σε χαμηλό κύπελο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδευμα]] μακρό. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή τις προσβολές του [[Ωΐδιο αμπέλου |ωιδίου]] και του [[Περονόσπορος |περονόσπορου]]. Τα ώριμα [ | + | Λευκή [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]], μέσης πρωϊμότητας, ζωηρή, παραγωγική. Στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη με τους ισχυρούς ανέμους, μορφώνεται σε χαμηλό κύπελο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδευμα]] μακρό. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή τις προσβολές του [[Ωΐδιο αμπέλου |ωιδίου]] και του [[Περονόσπορος |περονόσπορου]]. Τα ώριμα [[σταφύλι |σταφύλια]] χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνουν [[κρασί |οίνους]] με υψηλό αλκοολικό βαθμό. Συνοινοποιείται με άλλες λευκές ποικιλίες για την παραγωγή των οίνων «[{{#show: Ιστοσελίδα Επώνυμο ελληνικό κρασί/Ποικιλία Νυχτέρι| ?has link}} Νυχτέρι]» και «[{{#show: Ιστοσελίδα Wikipedia/Βινσάντο Σαντορίνης| ?has link}} Βισάντο]». |
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | [[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κυκλάδων| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κυκλάδων| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Έβρου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αργολίδας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Γρεβενών| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δράμας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δωδεκανήσου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευρυτανίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ημαθίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηρακλείου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσσαλονίκης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καβάλας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καστοριάς| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κιλκίς| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κοζάνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κορινθίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λέσβου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λαρίσης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λασιθίου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μεσσηνίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ξάνθης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πέλλης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πιερίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ρεθύμνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ροδόπης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σάμου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σερρών| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φλωρίνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χίου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χανίων| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
[[Category:Αμπέλι]] | [[Category:Αμπέλι]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 14:24, 4 Νοεμβρίου 2014
Γενικά
Καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στις Κυκλάδες. Συνιστάται η καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας αμπελιού και στο Ν.Χαλκιδικής.
Αμπελογραφικά
Φύλλο μέτριο έως μεγάλο, τρίλοβο, τρίκολπο με μισχικό κόλπο σχήματος U. Άνω επιφάνεια λεία και στιλπνή, κάτω επιφάνεια καλυμμένη με βαμβακώδη χνοασμό. Σταφύλι απλό, μεγάλου μήκους, σχεδόν κυλινδρικό, πυκνό. Ράγα μεγάλη, σφαιρική με διάφανη επιδερμίδα, πλούσια σε ταννίνες, χρώματος κίτρινου χρυσαφί. Σάρκα μαλακή, χυμώδης με υπόξινη γεύση.
Ιδιότητες
Λευκή ποικιλία, μέσης πρωϊμότητας, ζωηρή, παραγωγική. Στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στη Σαντορίνη με τους ισχυρούς ανέμους, μορφώνεται σε χαμηλό κύπελο και δέχεται κλάδευμα μακρό. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή τις προσβολές του ωιδίου και του περονόσπορου. Τα ώριμα σταφύλια χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σάχαρα και δίνουν οίνους με υψηλό αλκοολικό βαθμό. Συνοινοποιείται με άλλες λευκές ποικιλίες για την παραγωγή των οίνων «Νυχτέρι» και «Βισάντο».