Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ξένη ποικιλία οινοποιίας Carignan"
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Έγχρωμη [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] που εισήχθη στη χώρα μας από τη Γαλλία αλλά είναι ισπανικής προέλευσης. Συνιστάται στη χώρα μας για την βελτίωση του ποικιλιακού δυναμικού | + | Έγχρωμη [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] που εισήχθη στη χώρα μας από τη Γαλλία αλλά είναι ισπανικής προέλευσης. Συνιστάται στη χώρα μας για την βελτίωση του ποικιλιακού δυναμικού στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Μαγνησίας και Θράκης. |
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | ||
Γραμμή 13: | Γραμμή 13: | ||
Όψιμη ποικιλία [[αμπέλι |αμπελιού]], μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Είναι ευαίσθητη στο [[Ωΐδιο αμπέλου |ωίδιο]] και [[Περονόσπορος |περονόσπορο]]. Συνιστάται για ξηρα, θερμά [[Έδαφικές απαιτήσεις αμπελιού |εδάφη]], συχνά δεν απαιτεί προστασία από τους ανέμους. Από το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] παράγονται [[Κρασί |οίνοι]] που χαρακτηρίζονται από το βαθύ ερυθρό χρώμα και τον υψηλό αλκοολικό βαθμό. Επίσης είναι πλούσιοι σε σώμα με ευχάριστο άρωμα (μπουκέτο). Αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των ερυθρών οίνων άλλων ποικιλιών. | Όψιμη ποικιλία [[αμπέλι |αμπελιού]], μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] βραχύ. Είναι ευαίσθητη στο [[Ωΐδιο αμπέλου |ωίδιο]] και [[Περονόσπορος |περονόσπορο]]. Συνιστάται για ξηρα, θερμά [[Έδαφικές απαιτήσεις αμπελιού |εδάφη]], συχνά δεν απαιτεί προστασία από τους ανέμους. Από το [{{#show: Ιστοσελίδα Βικιλεξικό/Γλεύκος| ?has link}} γλεύκος] παράγονται [[Κρασί |οίνοι]] που χαρακτηρίζονται από το βαθύ ερυθρό χρώμα και τον υψηλό αλκοολικό βαθμό. Επίσης είναι πλούσιοι σε σώμα με ευχάριστο άρωμα (μπουκέτο). Αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των ερυθρών οίνων άλλων ποικιλιών. | ||
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Έβρου| ]] |
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]] |
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αργολίδας| ]] |
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]] |
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]] |
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευρυτανίας| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηρακλείου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κορινθίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λαρίσης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λασιθίου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ρεθύμνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ροδόπης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χανίων| ]] | ||
+ | |||
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | [[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
[[Category:Αμπέλι]] | [[Category:Αμπέλι]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 13:28, 11 Νοεμβρίου 2014
Γενικά
Έγχρωμη ποικιλία που εισήχθη στη χώρα μας από τη Γαλλία αλλά είναι ισπανικής προέλευσης. Συνιστάται στη χώρα μας για την βελτίωση του ποικιλιακού δυναμικού στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Μαγνησίας και Θράκης.
Αμπελογραφικά
Φύλλο μεγάλο, κυκλικό, πεντάκολπο, μισχικός κόλπος σχήματος U. Σταφύλι μέτριο, κυλινδροκωνικό, πτερυγωτό, πυκνόρραγο. Ράγα μέτρια, σφαιρική. Φλοιός με βαθύ κυανό χρώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ταννίνες.
Ιδιότητες
Όψιμη ποικιλία αμπελιού, μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται κλάδεμα βραχύ. Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο και περονόσπορο. Συνιστάται για ξηρα, θερμά εδάφη, συχνά δεν απαιτεί προστασία από τους ανέμους. Από το γλεύκος παράγονται οίνοι που χαρακτηρίζονται από το βαθύ ερυθρό χρώμα και τον υψηλό αλκοολικό βαθμό. Επίσης είναι πλούσιοι σε σώμα με ευχάριστο άρωμα (μπουκέτο). Αρκετά συχνά χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των ερυθρών οίνων άλλων ποικιλιών.