Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ξένη ποικιλία οινοποιίας Ugni blanc"
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Λευκή ποικιλία, ιταλικής προέλευσης, καλλιεργείται και στη Γαλλία. Στη χώρα μας συνιστάται | + | Λευκή [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]], ιταλικής προέλευσης, [[Καλλιέργεια αμπελιού |καλλιεργείται]] και στη Γαλλία. Στη χώρα μας η καλλιέργεια συνιστάται στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Στερεάς Ελλάδας, της Δωδεκανήσου, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Θράκης και της Κρήτης. |
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Φύλλο σχεδόν μεγάλο τρίλοβο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. [ | + | [[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] σχεδόν μεγάλο τρίλοβο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. [[Σταφύλι]] μεγάλο κυλινδρικό, μακρό. Ράγα σφαιρική με λευκοκίτρινο φλοιό. Σάρκα μαλακή. |
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Ποικιλία ζωηρή, μέτρια παραγωγή. Μορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό σχήμα. Ποικιλία ανθεκτική στις προσβολές [[Ωΐδιο αμπέλου |ωιδίου]] και [[Περονόσπορος |περονόσπορου]], παρουσιάζει ευαισθησία στους ανέμους (πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε ανεμόπληκτες περιοχές). Σχετικά όψιμη ποικιλία, παρουσιάζει την τάση να έχει καρποφόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό όλους τους μεσοκάρδιους. Κατάλληλη για θερμές (και ξηρές περιοχές) η ποικιλία αυτή έχει μέση στρεμματική απόδοση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και δεν έχουν τάση για οξείδωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση ως έχουν ή και να χρησιμοποιηθούν ως μελτιωτικοί λευκών οίνων άλλων (ελληνικών) ποικιλιών. | + | Ποικιλία [[αμπέλι |αμπέλου]] ζωηρή, μέτρια παραγωγή. Μορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό σχήμα. Ποικιλία ανθεκτική στις προσβολές [[Ωΐδιο αμπέλου |ωιδίου]] και [[Περονόσπορος |περονόσπορου]], παρουσιάζει ευαισθησία στους ανέμους (πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε ανεμόπληκτες περιοχές). Σχετικά όψιμη ποικιλία, παρουσιάζει την τάση να έχει καρποφόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό όλους τους μεσοκάρδιους. Κατάλληλη για θερμές (και ξηρές περιοχές) η ποικιλία αυτή έχει μέση στρεμματική απόδοση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και δεν έχουν τάση για οξείδωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση ως έχουν ή και να χρησιμοποιηθούν ως μελτιωτικοί λευκών [[κρασί |οίνων]] άλλων (ελληνικών) ποικιλιών. |
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | [[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | ||
− | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Έβρου| ]] | |
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Γρεβενών| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δράμας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ημαθίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηρακλείου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσσαλονίκης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καβάλας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καστοριάς| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κιλκίς| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κοζάνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λαρίσης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λασιθίου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ξάνθης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πέλλης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πιερίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ρεθύμνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ροδόπης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σερρών| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φλωρίνης| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]] | ||
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χανίων| ]] |
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]] |
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αργολίδας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δωδεκανήσου| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευρυτανίας| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κορινθίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μεσσηνίας| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μεσσηνίας| ]] | ||
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]] |
− | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]] |
− | + | ||
[[Category:Αμπέλι]] | [[Category:Αμπέλι]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 08:28, 12 Νοεμβρίου 2014
Γενικά
Λευκή ποικιλία, ιταλικής προέλευσης, καλλιεργείται και στη Γαλλία. Στη χώρα μας η καλλιέργεια συνιστάται στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Στερεάς Ελλάδας, της Δωδεκανήσου, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Θράκης και της Κρήτης.
Αμπελογραφικά
Φύλλο σχεδόν μεγάλο τρίλοβο. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. Σταφύλι μεγάλο κυλινδρικό, μακρό. Ράγα σφαιρική με λευκοκίτρινο φλοιό. Σάρκα μαλακή.
Ιδιότητες
Ποικιλία αμπέλου ζωηρή, μέτρια παραγωγή. Μορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό σχήμα. Ποικιλία ανθεκτική στις προσβολές ωιδίου και περονόσπορου, παρουσιάζει ευαισθησία στους ανέμους (πρέπει να αποφεύγεται η φύτευση σε ανεμόπληκτες περιοχές). Σχετικά όψιμη ποικιλία, παρουσιάζει την τάση να έχει καρποφόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό όλους τους μεσοκάρδιους. Κατάλληλη για θερμές (και ξηρές περιοχές) η ποικιλία αυτή έχει μέση στρεμματική απόδοση. Οι παραγόμενοι οίνοι έχουν υψηλή οξύτητα και δεν έχουν τάση για οξείδωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατανάλωση ως έχουν ή και να χρησιμοποιηθούν ως μελτιωτικοί λευκών οίνων άλλων (ελληνικών) ποικιλιών.