Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια Κασιμίροας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 10: Γραμμή 10:
 
Η Κασιμίροα διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές ή πυραμίδας. Το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να είναι ελαφρό. Και συνίστανται στη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, την αφαίρεση των ξερών και προσβεβλημένων κλάδων, την αποκοπή των λαίμαργων και σε αραίωμα της υγιούς βλαστήσεως για την αύξηση του ηλιακού φωτός και του αερισμού στο εσωτερικό μέρος της κόμης των δένδρων, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής, ποσοτικά και ποιοτικά, αυτών.<ref name="Καλλιέργεια Κασιμίροας"/>
 
Η Κασιμίροα διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές ή πυραμίδας. Το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να είναι ελαφρό. Και συνίστανται στη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, την αφαίρεση των ξερών και προσβεβλημένων κλάδων, την αποκοπή των λαίμαργων και σε αραίωμα της υγιούς βλαστήσεως για την αύξηση του ηλιακού φωτός και του αερισμού στο εσωτερικό μέρος της κόμης των δένδρων, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής, ποσοτικά και ποιοτικά, αυτών.<ref name="Καλλιέργεια Κασιμίροας"/>
 
{{{top_heading|==}}}Ωρίμανση Κασιμίροας{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Ωρίμανση Κασιμίροας{{{top_heading|==}}}
 
+
Οι καρποί της κασιμίροα είναι ώριμοι, όταν αποκτήσουν κίτρινο χρωματισμό και η σάρκα τους είναι μαλακή. Συνήθως όμως συγκομίζονται πριν ωριμάσουν πλήρως πάνω στο δένδρο, διαφορετικά θα πέσουν στο έδαφος.<ref name="Καλλιέργεια Κασιμίροας"/>
 
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή Κασιμίροας{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή Κασιμίροας{{{top_heading|==}}}
 
+
Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι προσεκτικά, γιατί μωλωπίζονται εύκολα.<ref name="Καλλιέργεια Κασιμίροας"/>
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση Κασιμίροας{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση Κασιμίροας{{{top_heading|==}}}
 
+
Οι καρποί μετά τη συγκομιδή μπορεί να συντηρηθούν για 4 εβδομάδες περίπου σε θερμοκρασία 13<sup>0</sup>C-14<sup>0</sup>C και για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.<ref name="Καλλιέργεια Κασιμίροας"/>
  
  

Αναθεώρηση της 12:30, 21 Απριλίου 2015

Αποστάσεις φυτεύσεως Κασιμίροας

Η κασιμίροα φυτεύεται σε αποστάσεις 6-7 μέτρων μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως των δένδρων και 5-6 μέτρων επί της γραμμής. Σε πολύ γόνιμα εδάφη οι αποστάσεις μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερες. [1]

Καλλιέργεια εδάφους Κασιμίροας

Η καλλιέργεια του εδάφους γίνεται μηχανικά. Κατά τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές, όπου καλλιεργείται, χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ζιζανίων ζιζανιοκτόνα, που ενδείκνυνται γι' αυτή. [1]

Άρδευση Κασιμίροας

Η κασιμίροα έχει ανάγκη από πότισμα, για την ανάπτυξη ικανοποιητικής βλάστησης και καρποφορίας, αλλά και για την παραγωγή καρπών καλής ποιότητας. Αν κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών υπάρξει έλλειψη νερού, τότε ο καρπός αποκτά στυφή γεύση.[1]

Λίπανση Κασιμίροας

Η κασιμίροα είναι απαιτητική σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Συνιστάται η παροχή σε δένδρα που βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία, 4kg αζώτου, 0,5kg P, 1.5kg Κ και 1.5kg MgΟ κατά δένδρο, σε ετήσια βάση.[1]

Κλάδεμα Κασιμίροας

Η Κασιμίροα διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές ή πυραμίδας. Το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να είναι ελαφρό. Και συνίστανται στη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, την αφαίρεση των ξερών και προσβεβλημένων κλάδων, την αποκοπή των λαίμαργων και σε αραίωμα της υγιούς βλαστήσεως για την αύξηση του ηλιακού φωτός και του αερισμού στο εσωτερικό μέρος της κόμης των δένδρων, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής, ποσοτικά και ποιοτικά, αυτών.[1]

Ωρίμανση Κασιμίροας

Οι καρποί της κασιμίροα είναι ώριμοι, όταν αποκτήσουν κίτρινο χρωματισμό και η σάρκα τους είναι μαλακή. Συνήθως όμως συγκομίζονται πριν ωριμάσουν πλήρως πάνω στο δένδρο, διαφορετικά θα πέσουν στο έδαφος.[1]

Συγκομιδή Κασιμίροας

Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι προσεκτικά, γιατί μωλωπίζονται εύκολα.[1]

Συντήρηση Κασιμίροας

Οι καρποί μετά τη συγκομιδή μπορεί να συντηρηθούν για 4 εβδομάδες περίπου σε θερμοκρασία 130C-140C και για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.[1]


[2] [3] [4]

Σχετικές σελίδες


Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001
  2. Mowry, H., L.R. Toy, and H.S. Wolfe, Miscellaneous Tropical and Subtropical Florida Fruits. Bulletin 156. Agric. Ext. Serv. Gainesville, Florida, USA, 1957
  3. Page, P.E., Tropical Tree Fruits for Australia. Queensland Depart. of Primary Industries, Brisbane, 1984
  4. Sturrock, D., Tropical Fruits for Southern Florida and Cuba and their uses. Publications of the Atkins Institution of the Arnold Arboretorum of Harvard University, USA, 1940