Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένειες χουρμαδιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(7 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Μυκητολογικές Ασθένειες
+
{{{top_heading|==}}}[[Ασθένεια χουρμαδιάς Φουζαρίωση|Φουζαρίωση]]{{{top_heading|==}}}
Η χουρμαδιά προσβάλλεται από αρκετούς μήκυτες οι οποίοι προκαλούν ζημιές τόσο στα δέντρα, όσο και στους καρπούς.
+
 
Bayond (Φουζαρίωση)
+
{{:Ασθένεια χουρμαδιάς Φουζαρίωση|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
Η ασθένεια αυτή είναι η σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια της Χουρμαδιάς. Προκαλείται από τον ατελή μύκητα fusarium oxysporum.
+
 
Προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και τελικά τα δέντρα ξεραίνονται. Ο μύκητας εξαπλώνεται εύκολα στο έδαφος και προσβάλλει υγιή δέντρα ενώ δεν καταπολεμείτε με χημικά φάρμακα, ενώ έχουν βρεθεί ορισμένες ανθεκτικές ποικιλίες, οι οποίες όμως δεν έχουν καλής ποιότητας καρπούς.
+
{{{top_heading|==}}}[[Ασθένεια χουρμαδιάς Φυτοφθόρα|Φυτοφθόρα]]{{{top_heading|==}}}
Belaat
+
 
Η ασθένεια οφείλεται σε διάφορους μύκητες του γένους phytophthora. Η προσβολή, συνήθως, αρχίζει από τον λαιμό ή τις ρίζες των δέντρων. Ο φλοιός σε εκείνο το σημείο είναι πιο υδάρης, και ελαφρά βυθισμένος. Στην προσβεβλημένη περιοχή, εσωτερικά παρατηρείται καστανός μεταχρωματισμός, που φτάνει μέχρι τα αγγεία του ξύλου. Σε προχωρημένες προσβολές παρουσιάζεται και σήψη καρπών.
+
{{:Ασθένεια χουρμαδιάς Φυτοφθόρα|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
Σκυμμένο κεφάλι 
+
 
Η ασθένεια αυτή, οφείλεται στον ατελή μύκητα Chalara paradoxa και προκαλεί φράξιμο των αγγείων του ξύλου νεαρών φυτών. Τα προσβεβλημένα δέντρα έχουν ελαφρά σκυμμένη κορυφή, η οποία στην συνέχεια γίνεται πιο σκούρα και στο τέλος σαπίζει.
+
<ref name="Ασθένειες Χουρμαδιάς"/>
Διπλόδια
+
 
Η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα Lasidiplodia theodromae με ατελή μορφή Diplidia phoenicum. Η ασθένεια προκαλεί έλκη διαφόρων μεγεθών στα φύλλα και τον κορμό των δέντρων, ενώ σπάνια προσβάλει και καρπούς.
+
==Βιβλιογραφία==
Taches brunes
+
<references>
Η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα Mycosphaerella cassiana, με ατελή μορφή Cladosporium herdarum. Η ασθένεια προσβάλει φύλλα και σπάνια καρπούς Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα φύλλα είναι ο σχηματισμός πολλών μικρών κηλίδων ακανόνιστου σχήματος χρώματος καφέ, και στο κέντρο τους εμφανίζονται μαύρα στίγματα. Στη συνέχεια οι κηλίδες εκκρίνονται, και μπορεί να ξεραθεί ολόκληρο το φύλλο.
+
<ref name="Ασθένειες Χουρμαδιάς"> "Δυνατότητες Καλλιέργειας της χουρμαδιάς στην Κρήτη", Πτυχιακή εργασία, Μαλανδράκης Ιωάννης, Τμήμα Φυτικής παραγωγής, Τεχνολογικό Επαγγελματικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Ηράκλειο 2005 </ref>
Σήψεις καρπών
+
</references>
Οι σήψεις καρπών, οφείλονται σε διάφορους μύκητες και εμφανίζονται είτε πάνω στο δέντρο, είτε σε αποθηκευμένους καρπούς. Οι κυριότρεροι μύκητες που τις προκαλούν είναι: Alternaria sp, Aspergillus sp, fysarium sp, penicillium sp.
+
 
Σήψεις ταξιανθιών
+
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
Οι σήψεις ταξιανθιών προκαλούνται κυρίως από μύκητες οι οποίοι προσβάλουν τα αγγεία του ξύλου. Οι μύκητες αυτοί έιναι fusarium sp., thielobiopsis sp, diplodia sp.
+
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
Εκτός από τις ασθένειες που αναφέρθηκαν πιο πάνω αρκετοί μύκητες προκαλούν ασθένειες, λιγότερο σημντικές. Ένας από αυτούς είναι ο Omphalia Tralucida, ο οποίος προκαλεί σηψιριζίες, ο μύκητας Chaetospfaeropsis sp, ο οποίος προκαλεί μαύρες κηλίδες στα φύλλα. Επίσης, κηλίδες στα φύλλα προκαλούν και οι μύκητες Graphiola  phoenicis και Pestalotiopsis palmarum. Μία άλλη ασθένεια, γνωστή σαν Khamedj οφείλεται στον μύκητα Maugniella scaettae.
+
[[σχετίζεται με::Χουρμαδιά| ]]
 +
[[Category:Κατάλογος]]
 +
 
 +
[[σχετίζεται με::Χουρμαδιά| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::1| ]]
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 07:59, 1 Ιουνίου 2015

Φουζαρίωση

Είναι η σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια της χουρμαδιάς. Προκαλείται από τον ατελή μύκητα fusarium oxysporum. Προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και τελικά τα δέντρα ξεραίνονται. Ο μύκητας εξαπλώνεται εύκολα στο έδαφος και προσβάλλει υγιή δέντρα ενώ δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με χημικά φάρμακα. Ενώ έχουν βρεθεί ορισμένες ανθεκτικές ποικιλίες, οι οποίες όμως δεν έχουν καλής ποιότητας καρπούς.





Φυτοφθόρα

Η ασθένεια οφείλεται σε διάφορους μύκητες του γένους phytophthora. Η προσβολή, συνήθως, αρχίζει από τον λαιμό ή τις ρίζες των δέντρων. Ο φλοιός σε εκείνο το σημείο είναι πιο υδαρής και ελαφρά βυθισμένος. Στην προσβεβλημένη περιοχή, εσωτερικά παρατηρείται καστανός μεταχρωματισμός, που φτάνει μέχρι τα αγγεία του ξύλου. Σε προχωρημένες προσβολές παρουσιάζεται και σήψη καρπών.





[1]

Βιβλιογραφία

  1. "Δυνατότητες Καλλιέργειας της χουρμαδιάς στην Κρήτη", Πτυχιακή εργασία, Μαλανδράκης Ιωάννης, Τμήμα Φυτικής παραγωγής, Τεχνολογικό Επαγγελματικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Ηράκλειο 2005