Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σιτηρέσιο σαλιγκαριών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(10 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
<ref name="Σιτηρέσιο σαλιγκαριών"/> Η διατροφή των σαλιγκαριών διαφέρει ανάλογα με τη [[Μέθοδοι εκτροφής σαλιγκαριού |μέθοδο εκτροφής]] τους.  
+
Η διατροφή <ref name="Σιτηρέσιο σαλιγκαριών"/> των σαλιγκαριών διαφέρει ανάλογα με τη [[Μέθοδοι εκτροφής σαλιγκαριού |μέθοδο εκτροφής]] τους.  
  
*Στην [[Εκτροφή ανοικτού τύπου |εκτροφή ανοικτού τύπου]] τα σαλιγκάρια μεγαλώνουν μαζί με τα φυτά που τους αρέσει να τρώνε. Η Εκτροφή Ανοιχτού Τύπου είναι συνδυασμός αγροτικής παραγωγής (για τροφή) και κτηνοτροφίας. Κατάλληλα θεωρούνται φυτά όπως τα Ραδίκια (Cichorium spp.), ο Ηλίανθος (Helianthus annuus), το Μαρούλι (Lactuca sativa), η Μηδική (Medicago spp.), τα Τριφύλλια (Trifolium spp.) και γενικά φυτά µε τρυφερά φύλλα, όσο το δυνατόν λιγότερο ακανθώδη και, εννοείται, χωρίς τοξικότητα. Η προσφερόµενη φυτική τροφή παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο ιδιαίτερα όταν τα [[Σαλιγκάρια |σαλιγκάρια]] είναι νεαρά, γιατί τότε τρέφονται µε µεγάλη ένταση, καταναλώνοντας διπλάσια ποσότητα από ό,τι τα ενήλικα.
+
Στην περίπτωση των [[Εκτροφή ανοικτού τύπου |εκτροφείων ανοιχτού τύπου (εκτατικό σύστημα εκτροφής)]], τα είδη που θα φυτευτούν στο εκτροφείο θα πρέπει να αποτελούνται κατά 90% από: τσουκνίδες, μολόχα, λάπαθο, αγριαγκινάρα, σαλάτες, πέρκο, πετασίτη, πλατυκάνδυλα, πικραλίδα, [[λάχανο φυτό |λάχανο]], χαμηλό [[τριφύλλι φυτό |τριφύλλι]], πλαντάγκο, τοπιναμπούρ (ψευτοκολακάτσι) και κατά 10% από αρωματικά φυτά: [[Μέντα φυτό |μέντα]], ροσμαρί, [[Ρίγανη φυτό |ρίγανη]], [[Μαντζουράνα φυτό |μαντζουράνα]], δάφνη, φασκομηλιά, θρούμπη, κ.λπ., που προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στο κρέας των σαλιγκαριών. Επειδή συχνά η βλάστηση είναι ανεπαρκής θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα εφεδρικής καλλιέργειας από την οποία θα τροφοδοτείται το εκτροφείο.
  
*Στην [[Εκτροφή κλειστού τύπου |εκτροφή κλειστού τύπου]] το σιτηρέσιο των σαλιγκαριών είναι τεχνητό και αποτελείται από συνδυασμό αλεσμένων δημητριακών. Παρασκευάζεται από καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, κριθάρι, πίτουρο, την προσθήκη ιχνοστοιχείων και οπωσδήποτε ασβέστιο για τον σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούνται υποπροϊόντα τροφών και αντιβιώσεις γιατί μπορούν να αυξήσουν την θνησιμότητα κατά την αναπαραγωγή και την πάχυνση των σαλιγκαριών σε ποσοστά που μπορούν να φτάσουν το 90% του συνολικού πληθυσμού. Αν χρησιμοποιηθούν βιολογικές πρώτες ύλες το σιτηρέσιο μπορεί να πιστοποιηθεί και ως βιολογικό. Η σύσταση του σιτηρεσίου μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικιακή κλάση του σαλιγκαριού. O δείκτης κατανάλωσης τροφής είναι 1.8, δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού σαλιγκαριών απαιτούνται 1.8 kg τροφής.
+
Εναλλακτικά η συμπλήρωση της διατροφής μπορεί να γίνει με σύνθετη τροφή. Στην περίπτωση των [[Εκτροφή κλειστού τύπου |εκτροφείων κλειστού τύπου (εντατικό σύστημα εκτροφής)]], η διατροφή των σαλιγκαριών βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χορήγηση σύνθετων [[ζωοτροφές |ζωοτροφών]]. Οι ζωοτροφές αυτές μπορεί να περιέχουν πίτουρα σταριού ή [[σίκαλη φυτό |σίκαλης]], [[αραβόσιτος φυτό |καλαμπόκι]], [[σιτάρι φυτό |σιτάρι]], χαρουπάλευρο, σογιάλευρο, μαρμαρόσκονη, φωσφορικά άλατα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά. Σημειώνεται ότι η χορήγηση μαρμαρόσκονης ή άλλης τροφής πλούσιας σε ασβέστιο καθώς και αυτή των φωσφορικών αλάτων κρίνεται αναγκαία λόγω του πρωτεύοντος ρόλου που διαδραματίζουν στον σχηματισμό του κελύφους των [[σαλιγκάρια |σαλιγκαριών]].  
 +
 
 +
Έλλειψη [[ασβέστιο |ασβεστίου]] μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην σκληρότητα του κελύφους όσο και στο σχηματισμό του, αλλά επίσης μπορεί να προκαλέσει και καθυστέρηση στην αύξηση των σαλιγκαριών. Η κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο μπορεί να γίνει είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω του εμπλουτισμού του [[τύποι εδαφών |εδάφους]]. Η σύσταση των σύνθετων ζωοτροφών που χορηγείται στα σαλιγκάρια θα πρέπει να προσαρμόζεται στα διάφορα στάδια ανάπτυξης των σαλιγκαριών (1<sup>ο</sup> στάδιο
 +
ανάπτυξης, πάχυνση, αναπαραγωγή κ.λπ.) έτσι ώστε κάθε φορά να καλύπτονται οι ανάγκες των σαλιγκαριών σε θρεπτικά συστατικά. Η παροχή των ζωοτροφών αυτών θα πρέπει να γίνεται την κατάλληλη ώρα και με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες (δηλαδή τις νυχτερινές ώρες με δροσερό και απάνεμο καιρό).
  
 
Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την εγκατάσταση ενός εκτροφείου είναι η εξασφάλιση νερού στο εκτροφείο (από γεώτρηση ή ποτάμι), στο οποίο θα πρέπει να γίνει ανάλυση για την καταλληλότητά του.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την εγκατάσταση ενός εκτροφείου είναι η εξασφάλιση νερού στο εκτροφείο (από γεώτρηση ή ποτάμι), στο οποίο θα πρέπει να γίνει ανάλυση για την καταλληλότητά του.

Τελευταία αναθεώρηση της 13:45, 10 Ιουνίου 2015

Η διατροφή [1] των σαλιγκαριών διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο εκτροφής τους.

Στην περίπτωση των εκτροφείων ανοιχτού τύπου (εκτατικό σύστημα εκτροφής), τα είδη που θα φυτευτούν στο εκτροφείο θα πρέπει να αποτελούνται κατά 90% από: τσουκνίδες, μολόχα, λάπαθο, αγριαγκινάρα, σαλάτες, πέρκο, πετασίτη, πλατυκάνδυλα, πικραλίδα, λάχανο, χαμηλό τριφύλλι, πλαντάγκο, τοπιναμπούρ (ψευτοκολακάτσι) και κατά 10% από αρωματικά φυτά: μέντα, ροσμαρί, ρίγανη, μαντζουράνα, δάφνη, φασκομηλιά, θρούμπη, κ.λπ., που προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στο κρέας των σαλιγκαριών. Επειδή συχνά η βλάστηση είναι ανεπαρκής θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα εφεδρικής καλλιέργειας από την οποία θα τροφοδοτείται το εκτροφείο.

Εναλλακτικά η συμπλήρωση της διατροφής μπορεί να γίνει με σύνθετη τροφή. Στην περίπτωση των εκτροφείων κλειστού τύπου (εντατικό σύστημα εκτροφής), η διατροφή των σαλιγκαριών βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χορήγηση σύνθετων ζωοτροφών. Οι ζωοτροφές αυτές μπορεί να περιέχουν πίτουρα σταριού ή σίκαλης, καλαμπόκι, σιτάρι, χαρουπάλευρο, σογιάλευρο, μαρμαρόσκονη, φωσφορικά άλατα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά. Σημειώνεται ότι η χορήγηση μαρμαρόσκονης ή άλλης τροφής πλούσιας σε ασβέστιο καθώς και αυτή των φωσφορικών αλάτων κρίνεται αναγκαία λόγω του πρωτεύοντος ρόλου που διαδραματίζουν στον σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών.

Έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στην σκληρότητα του κελύφους όσο και στο σχηματισμό του, αλλά επίσης μπορεί να προκαλέσει και καθυστέρηση στην αύξηση των σαλιγκαριών. Η κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο μπορεί να γίνει είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω του εμπλουτισμού του εδάφους. Η σύσταση των σύνθετων ζωοτροφών που χορηγείται στα σαλιγκάρια θα πρέπει να προσαρμόζεται στα διάφορα στάδια ανάπτυξης των σαλιγκαριών (1ο στάδιο ανάπτυξης, πάχυνση, αναπαραγωγή κ.λπ.) έτσι ώστε κάθε φορά να καλύπτονται οι ανάγκες των σαλιγκαριών σε θρεπτικά συστατικά. Η παροχή των ζωοτροφών αυτών θα πρέπει να γίνεται την κατάλληλη ώρα και με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες (δηλαδή τις νυχτερινές ώρες με δροσερό και απάνεμο καιρό).

Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την εγκατάσταση ενός εκτροφείου είναι η εξασφάλιση νερού στο εκτροφείο (από γεώτρηση ή ποτάμι), στο οποίο θα πρέπει να γίνει ανάλυση για την καταλληλότητά του.



Βιβλιογραφία

  1. "Η εκτροφή των σαλιγκαριών στην Ελλάδα", Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθήνα, Δεκέμβριος 2014, Δ' Έκδοση