Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Διαθρεπτική αξία πράσου"
(Νέα σελίδα με 'Επιπλέον, τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών ό...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
Επιπλέον, τα [[Πράσο προϊόν|πράσα]] είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να αναπτύσσει αντίσταση εναντίον μολυσματικών παραγόντων και να καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Τέλος, οι μίσχοι του πράσου έχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Η κατανάλωση πράσων έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη. Η ιδιότητά τους αυτή αποδίδεται τόσο στην κερκετίνη, όσο και σε άλλες περιεχόμενες σε αυτά ουσίες που αναστέλλουν τους καρκινικούς όγκους. | Επιπλέον, τα [[Πράσο προϊόν|πράσα]] είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να αναπτύσσει αντίσταση εναντίον μολυσματικών παραγόντων και να καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Τέλος, οι μίσχοι του πράσου έχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Η κατανάλωση πράσων έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη. Η ιδιότητά τους αυτή αποδίδεται τόσο στην κερκετίνη, όσο και σε άλλες περιεχόμενες σε αυτά ουσίες που αναστέλλουν τους καρκινικούς όγκους. | ||
− | Όταν αγοράζουμε πράσα, επιλέγουμε φρέσκα και βιολογικά, καθώς είναι πιο πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Προτιμούμε τα μακριά και σκληρά λευκά και πράσινα κομμάτια, όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και με υγιή ρίζα. Αποφεύγουμε τα μαραμένα, με κίτρινες κορυφές. Στο σπίτι, τα τυλίγουμε σε ένα χαρτί και τοποθετούνται μέσα στο ψυγείο, όπου θα μείνουν φρέσκα μέχρι και μια εβδομάδα μετά. Αν τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 3 μήνες. Το πράσο συμπεριλαμβάνετε σε πιάτα όπως το πρασόρυζο και οι πρασόπιτες ή να συνοδεύσετε με αυτό, κυρίως πιάτα. | + | Όταν αγοράζουμε πράσα, επιλέγουμε φρέσκα και βιολογικά, καθώς είναι πιο πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Προτιμούμε τα μακριά και σκληρά λευκά και πράσινα κομμάτια, όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και με υγιή ρίζα. Αποφεύγουμε τα μαραμένα, με κίτρινες κορυφές. Στο σπίτι, τα τυλίγουμε σε ένα χαρτί και τοποθετούνται μέσα στο ψυγείο, όπου θα μείνουν φρέσκα μέχρι και μια εβδομάδα μετά. Αν τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 3 μήνες. Το πράσο συμπεριλαμβάνετε σε πιάτα όπως το πρασόρυζο και οι πρασόπιτες ή να συνοδεύσετε με αυτό, κυρίως πιάτα.<ref name=" Το πράσο και η διατροφική του αξία"/> |
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name=" Το πράσο και η διατροφική του αξία"> [{{#show:Ιστοσελίδα Clickatlife/Το πράσο και η διατροφική του αξία| ?has link}} Το πράσο και η διατροφική του αξία.]</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] | [[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Πράσο προϊόν| ]] | [[σχετίζεται με::Πράσο προϊόν| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 13:37, 7 Ιουλίου 2015
Επιπλέον, τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να αναπτύσσει αντίσταση εναντίον μολυσματικών παραγόντων και να καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Τέλος, οι μίσχοι του πράσου έχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Η κατανάλωση πράσων έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη. Η ιδιότητά τους αυτή αποδίδεται τόσο στην κερκετίνη, όσο και σε άλλες περιεχόμενες σε αυτά ουσίες που αναστέλλουν τους καρκινικούς όγκους.
Όταν αγοράζουμε πράσα, επιλέγουμε φρέσκα και βιολογικά, καθώς είναι πιο πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά. Προτιμούμε τα μακριά και σκληρά λευκά και πράσινα κομμάτια, όχι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και με υγιή ρίζα. Αποφεύγουμε τα μαραμένα, με κίτρινες κορυφές. Στο σπίτι, τα τυλίγουμε σε ένα χαρτί και τοποθετούνται μέσα στο ψυγείο, όπου θα μείνουν φρέσκα μέχρι και μια εβδομάδα μετά. Αν τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη για 3 μήνες. Το πράσο συμπεριλαμβάνετε σε πιάτα όπως το πρασόρυζο και οι πρασόπιτες ή να συνοδεύσετε με αυτό, κυρίως πιάτα.[1]
Βιβλιογραφία