Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κλιματικές συνθήκες μαρουλιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το [[Μαρούλι φυτό|µαρούλι]], ως φυτό ψυχρής εποχής, ευδοκιµεί καλύτερα στη χώρα µας κατά την περίοδο του φθινόπωρου µέχρι την άνοιξη ενώ όπως προαναφέρθηκε είναι φυτό µεγάλης ηµέρας. Γενικώς τα µαρούλια και ιδιαιτέρως τα κεφαλωτά απαιτούν χαµηλές θερµοκρασίες κυρίως κατά τη περίοδο σχηµατισµού της κεφαλής. Ειδάλλως, αν σχηµατιστεί η κεφαλή, αυτή θα είναι µάλλον χαλαρή και η γεύση των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μαρουλιού|φύλλων]] υπόπικρη. ∆ροσερή θερµοκρασία, δηλαδή 12-15<sup>o</sup>C, βοηθά στην άριστη ανάπτυξη των φυτών. Τα µαρούλια παθαίνουν ζηµιά κάτω από -5<sup>o</sup>C, ενώ υψηλές θερµοκρασίες δηλαδή 21-26<sup>o</sup>C την εποχή σχηµατισµού της κεφαλής προκαλούν επιµήκυνση του στελέχους και πίκρυνση των φύλλων. Η άριστη θερµοκρασία είναι 15-18<sup>o</sup>C και όχι µεγαλύτερη από 24<sup>o</sup>C. Οι σπόροι φυτρώνουν άριστα σε θερµοκρασία [[Εδαφικές συνθήκες μαρουλιού|εδάφους]] 5-25<sup>o</sup>C.
+
Το [[Μαρούλι φυτό|µαρούλι]], ως φυτό ψυχρής εποχής, ευδοκιµεί καλύτερα στη χώρα µας κατά την περίοδο του φθινόπωρου µέχρι την άνοιξη ενώ όπως προαναφέρθηκε είναι φυτό µεγάλης ηµέρας. Γενικώς τα µαρούλια και ιδιαιτέρως τα κεφαλωτά απαιτούν χαµηλές θερµοκρασίες κυρίως κατά τη περίοδο σχηµατισµού της κεφαλής. Ειδάλλως, αν σχηµατιστεί η κεφαλή, αυτή θα είναι µάλλον χαλαρή και η γεύση των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μαρουλιού|φύλλων]] υπόπικρη. ∆ροσερή θερµοκρασία, δηλαδή 12-15<sup>o</sup>C, βοηθά στην άριστη ανάπτυξη των φυτών. Τα µαρούλια παθαίνουν ζηµιά κάτω από -5<sup>o</sup>C, ενώ υψηλές θερµοκρασίες δηλαδή 21-26<sup>o</sup>C την εποχή σχηµατισµού της κεφαλής προκαλούν επιµήκυνση του στελέχους και πίκρυνση των φύλλων. Η άριστη θερµοκρασία είναι 15-18<sup>o</sup>C και όχι µεγαλύτερη από 24<sup>o</sup>C. Οι σπόροι φυτρώνουν άριστα σε θερµοκρασία [[Εδαφικές συνθήκες μαρουλιού|εδάφους]] 5-25<sup>o</sup>C.<ref name="Υδροπονική καλλιέργεια µαρουλιού"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Υδροπονική καλλιέργεια µαρουλιού"> Αξιολόγηση υποστρωµάτων µε µίγµατα ανόργανων υλικών και πριονίδι σε υδροπονική καλλιέργεια µαρουλιού, της φοιτήτριας Μαρίας - Ειρήνης Χριστουλάκη, Ηράκλειο 2010.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μαρούλι φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μαρούλι φυτό| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:49, 9 Ιουλίου 2015

Το µαρούλι, ως φυτό ψυχρής εποχής, ευδοκιµεί καλύτερα στη χώρα µας κατά την περίοδο του φθινόπωρου µέχρι την άνοιξη ενώ όπως προαναφέρθηκε είναι φυτό µεγάλης ηµέρας. Γενικώς τα µαρούλια και ιδιαιτέρως τα κεφαλωτά απαιτούν χαµηλές θερµοκρασίες κυρίως κατά τη περίοδο σχηµατισµού της κεφαλής. Ειδάλλως, αν σχηµατιστεί η κεφαλή, αυτή θα είναι µάλλον χαλαρή και η γεύση των φύλλων υπόπικρη. ∆ροσερή θερµοκρασία, δηλαδή 12-15oC, βοηθά στην άριστη ανάπτυξη των φυτών. Τα µαρούλια παθαίνουν ζηµιά κάτω από -5oC, ενώ υψηλές θερµοκρασίες δηλαδή 21-26oC την εποχή σχηµατισµού της κεφαλής προκαλούν επιµήκυνση του στελέχους και πίκρυνση των φύλλων. Η άριστη θερµοκρασία είναι 15-18oC και όχι µεγαλύτερη από 24oC. Οι σπόροι φυτρώνουν άριστα σε θερµοκρασία εδάφους 5-25oC.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Αξιολόγηση υποστρωµάτων µε µίγµατα ανόργανων υλικών και πριονίδι σε υδροπονική καλλιέργεια µαρουλιού, της φοιτήτριας Μαρίας - Ειρήνης Χριστουλάκη, Ηράκλειο 2010.