Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συγκομιδή μελιτζάνας"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Αρχίζει περίπου 3,5-5 μήνες μετά τη [[Πολλαπλασιασμός μελιτζάνας|σπορά]] ανάλογα με την εποχή της [[Καλλιέργεια μελιτζάνας|καλλιέργειας]]. Στις πρώιμες [[Ποικιλίες μελιτζάνας|ποικιλίες]] η συγκομιδή πραγματοποιείται περίπου 15-20 ημέρες μετά την άνθηση ενώ στις όψιμες 35-40 ημέρες μετά την άνθηση. Η συγκομιδή του καρπού πραγματοποιείται όταν στον [[Μελιτζάνα προϊόν|καρπό]] παρατηρείται αλλαγή του χρώματος (ξεθώριασμα) στην πλευρά που βρίσκεται απέναντι από τον ποδίσκο του καρπού. Ένα επιπλέον κριτήριο για τον έλεγχο της ωριμότητας του καρπού της μελιτζάνας είναι η πίεση του καρπού με τον αντίχειρα. Εάν παραμείνει το αποτύπωμα στον καρπό τότε αυτός είναι ώριμος. Η συγκομιδή του καρπού δεν πρέπει να πραγματοποιείται όταν αυτός είναι άγουρος γιατί μαλακώνει και μαραίνεται γρήγορα με αποτέλεσμα να μη διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα πραγματοποιείται συνήθως κάθε 2 εβδομάδες. Ο καρπός συγκομίζεται με τμήμα του ποδίσκου και αφαιρείται από το φυτό με μαχαίρι ή ψαλίδι. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2-4 τόνοι/στρέμμα). | + | Αρχίζει περίπου 3,5-5 μήνες μετά τη [[Πολλαπλασιασμός μελιτζάνας|σπορά]] ανάλογα με την εποχή της [[Καλλιέργεια μελιτζάνας|καλλιέργειας]]. Στις πρώιμες [[Ποικιλίες μελιτζάνας|ποικιλίες]] η συγκομιδή πραγματοποιείται περίπου 15-20 ημέρες μετά την άνθηση ενώ στις όψιμες 35-40 ημέρες μετά την άνθηση. Η συγκομιδή του καρπού πραγματοποιείται όταν στον [[Μελιτζάνα προϊόν|καρπό]] παρατηρείται αλλαγή του χρώματος (ξεθώριασμα) στην πλευρά που βρίσκεται απέναντι από τον ποδίσκο του καρπού. Ένα επιπλέον κριτήριο για τον έλεγχο της ωριμότητας του καρπού της μελιτζάνας είναι η πίεση του καρπού με τον αντίχειρα. Εάν παραμείνει το αποτύπωμα στον καρπό τότε αυτός είναι ώριμος. Η συγκομιδή του καρπού δεν πρέπει να πραγματοποιείται όταν αυτός είναι άγουρος γιατί μαλακώνει και μαραίνεται γρήγορα με αποτέλεσμα να μη διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα πραγματοποιείται συνήθως κάθε 2 εβδομάδες. Ο καρπός συγκομίζεται με τμήμα του ποδίσκου και αφαιρείται από το φυτό με μαχαίρι ή ψαλίδι. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2-4 τόνοι/στρέμμα).<ref name="Λαχανοκομία - Μελιτζάνα"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Λαχανοκομία - Μελιτζάνα"> [{{#show:Ιστοσελίδα Agroportal Γ.Π.Α/Λαχανοκομία - Μελιτζάνα| ?has link}} Λαχανοκομία - Μελιτζάνα]</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μελιτζάνας| ]] | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μελιτζάνας| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 10:09, 9 Ιουλίου 2015
Αρχίζει περίπου 3,5-5 μήνες μετά τη σπορά ανάλογα με την εποχή της καλλιέργειας. Στις πρώιμες ποικιλίες η συγκομιδή πραγματοποιείται περίπου 15-20 ημέρες μετά την άνθηση ενώ στις όψιμες 35-40 ημέρες μετά την άνθηση. Η συγκομιδή του καρπού πραγματοποιείται όταν στον καρπό παρατηρείται αλλαγή του χρώματος (ξεθώριασμα) στην πλευρά που βρίσκεται απέναντι από τον ποδίσκο του καρπού. Ένα επιπλέον κριτήριο για τον έλεγχο της ωριμότητας του καρπού της μελιτζάνας είναι η πίεση του καρπού με τον αντίχειρα. Εάν παραμείνει το αποτύπωμα στον καρπό τότε αυτός είναι ώριμος. Η συγκομιδή του καρπού δεν πρέπει να πραγματοποιείται όταν αυτός είναι άγουρος γιατί μαλακώνει και μαραίνεται γρήγορα με αποτέλεσμα να μη διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα πραγματοποιείται συνήθως κάθε 2 εβδομάδες. Ο καρπός συγκομίζεται με τμήμα του ποδίσκου και αφαιρείται από το φυτό με μαχαίρι ή ψαλίδι. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2-4 τόνοι/στρέμμα).[1]
Βιβλιογραφία