Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένειες μπάμιας"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Αδρομυκώσεις{{{top_heading|==}}} {{:Ασθένεια μπάμιας Αδρ...')
 
 
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
 
{{:Ασθένεια μπάμιας Σεπτόρια|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
 
{{:Ασθένεια μπάμιας Σεπτόρια|top_heading={{{top_heading|==}}}=}}
  
 +
<ref name="Μπάμια"/>, <ref name="Καλλιέργεια μπάμιας"/>
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Μπάμια"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Μπάμια, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
<ref name="Καλλιέργεια μπάμιας"> [{{#show:Ιστοσελίδα Καλλιεργώ.gr/Καλλιέργεια μπάμιας| ?has link}} Καλλιέργεια μπάμιας].</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Μπάμια φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μπάμια φυτό| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
[[Category:Κατάλογος]]
 
[[Category:Κατάλογος]]

Τελευταία αναθεώρηση της 11:25, 9 Ιουλίου 2015

Αδρομυκώσεις

Προσβολή φύλλου μπάμιας από Αδρομυκώσεις

Οι αδρομυκώσεις οφείλονται στο φουζάριο (Fuzarium oxysporum f.sp.capsici) και στο βερτισίλλιο (Verticillium dahliae). Πρόκειται για παθογόνα που ζουν στο έδαφος και προκαλούν σοβαρές ζημιές στα προσβεβλημένα φυτά. Το φυτό εμφανίζεται χλωρωτικό και καχεκτικό. Τα φύλλα συστρέφονται προς το εσωτερικό τους. Ο μύκητας υπάρχει στο έδαφος και η προσβολή αναπτύσσεται σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος. Η ανάπτυξη του μύκητα ευνοείται σε θερμοκρασία 21oC, δηλαδή το παθογόνο αναπτύσσεται από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, όταν στο έδαφος υπάρχει αρκετή υγρασία. Η ασθένεια αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας του εδάφους και γι' αυτό κύριο μέτρο πρόληψης αποτελεί η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος μέσω της βελτίωσης της στράγγισης του εδάφους. Η εφαρμογή 3-4ετούς αμειψισποράς, η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών και η καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. Η ηλιοαπολύμανση τους καλοκαιρινούς μήνες, την επόμενη χρονιά από την καλλιέργεια με μπάμια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πληθυσμού των παθογόνων.




Ωΐδιο

Προσβολή σε φύλλο μπάμιας από Ωΐδιο

Η ασθένεια αυτή είναι η πιο συχνή στη μπάμιας στη χώρα μας. Οφείλεται στον μύκητα Erysiphe polygoni. Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τα ώριμα φύλλα και αναπτύσσεται περισσότερο σε ξηρές περιοχές. Πάνω στα φύλλα σχηματίζονται συνήθως κυκλικές κηλίδες και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, μπορεί να σχηματιστεί υπόλευκη εξάνθηση στην επάνω επιφάνεια των φύλλων ακριβώς πάνω από τις κηλίδες. Τα κονίδια του μύκητα μεταφέρονται με τον αέρα και αποτελούν τα αρχικά μολύσματα των φυτών. Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι θερμοκρασία 25oC και χαμηλή σχετική υγρασία (μέχρι 75%). Για την αντιμετώπιση των ασθενειών απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα φύλλα και τυχόν υπολείμματα της καλλιέργειας. Σε έντονες προσβολές ψεκάζουμε με θειούχα σκεύασματα, όπου δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.




Σεπτόρια

Προσβολή φύλλου μπάμιας από Σεπτόρια

Η ασθένεια αυτή οφείλεται στον μύκητα Septoria petroselini. Αρχικά αναπτύσσονται πάνω στα φύλλα χλωρωτικές κηλίδες και στη συνέχεια γίνονται καστανές και νεκρώνονται οι προσβεβλημένοι ιστοί. Οι κηλίδες ενώνονται και η προσβολή καλύπτει μεγάλο τμήμα του ελάσματος. Στο κέντρο των νεκρωτικών κηλίδων σχηματίζονται μαύρα στίγματα, τα πυκνίδια (σπόρια του μύκητα). Οι προσβολές επεκτείνονται και στους μίσχους. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας εφαρμόζουμε 2ετή αμειψισπορά με φυτά που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Χρησιμοποιούμε υγιή σπόρο ή εφαρμόζουμε απολύμανση με εμβάπτιση των σπόρων σε νερό θερμοκρασίας 50oC για 25λεπτά. Σε περίπτωση προσβολής αφαιρούμε τα προσβεβλημένα φύλλα, καταστρέφουμε τα υπολείμματα της καλλιέργειας και ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα κατάλληλα για τη βιολογική καλλιέργεια.




[1], [2]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Μπάμια, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
  2. Καλλιέργεια μπάμιας.