Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες καρπουζιάς"
Από GAIApedia
(Νέα σελίδα με 'Η καρπουζιά είναι ένα φυτό που αποδίδει καλύτερα σε εδάφη γόνιμα, βαθιά, καλά απ...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Η [[Καρπουζιά|καρπουζιά]] είναι ένα φυτό που αποδίδει καλύτερα σε εδάφη γόνιμα, βαθιά, καλά αποστραγγιζόμενα. Για πρώιμη [[Καλλιέργεια καρπουζιάς|καλλιέργεια]], θα πρέπει να προτιμώνται τα ελαφρά [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη εδάφη]]. Χρειάζεται πολλή προσοχή στα παθογόνα εδάφους και ιδίως στη [[Ασθένεια καρπουζιάς Φουζαρίωση|φουζαρίωση]]. Όταν καλλιεργούνται [[Ποικιλίες καρπουζιάς|ποικιλίες]] που δεν είναι ανθεκτικές θα πρέπει ή να εφαρμόζεται [[Αμειψισπορά|αμειψισπορά]], καλλιέργεια μία φορά στα 4-6 χρόνια, ή να γίνεται εμβολιασμός σε ανθεκτικά υποκείμενα ή πριν τη φύτευση να πραγματοποιείται απολύμανση, αν και εφόσον είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή. | + | Η [[Καρπουζιά|καρπουζιά]] είναι ένα φυτό που αποδίδει καλύτερα σε εδάφη γόνιμα, βαθιά, καλά αποστραγγιζόμενα. Για πρώιμη [[Καλλιέργεια καρπουζιάς|καλλιέργεια]], θα πρέπει να προτιμώνται τα ελαφρά [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη εδάφη]]. Χρειάζεται πολλή προσοχή στα παθογόνα εδάφους και ιδίως στη [[Ασθένεια καρπουζιάς Φουζαρίωση|φουζαρίωση]]. Όταν καλλιεργούνται [[Ποικιλίες καρπουζιάς|ποικιλίες]] που δεν είναι ανθεκτικές θα πρέπει ή να εφαρμόζεται [[Αμειψισπορά|αμειψισπορά]], καλλιέργεια μία φορά στα 4-6 χρόνια, ή να γίνεται εμβολιασμός σε ανθεκτικά υποκείμενα ή πριν τη φύτευση να πραγματοποιείται απολύμανση, αν και εφόσον είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή.<ref name="Καρπουζιά"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Καρπουζιά"> Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Καρπουζιά| ]] | [[σχετίζεται με::Καρπουζιά| ]] | ||
Γραμμή 7: | Γραμμή 12: | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::4.5| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::4.5| ]] | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::6| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::6| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 14:13, 9 Ιουλίου 2015
Η καρπουζιά είναι ένα φυτό που αποδίδει καλύτερα σε εδάφη γόνιμα, βαθιά, καλά αποστραγγιζόμενα. Για πρώιμη καλλιέργεια, θα πρέπει να προτιμώνται τα ελαφρά αμμώδη εδάφη. Χρειάζεται πολλή προσοχή στα παθογόνα εδάφους και ιδίως στη φουζαρίωση. Όταν καλλιεργούνται ποικιλίες που δεν είναι ανθεκτικές θα πρέπει ή να εφαρμόζεται αμειψισπορά, καλλιέργεια μία φορά στα 4-6 χρόνια, ή να γίνεται εμβολιασμός σε ανθεκτικά υποκείμενα ή πριν τη φύτευση να πραγματοποιείται απολύμανση, αν και εφόσον είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.