Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Λίπανση μπρόκολου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Κατά την προετοιμασία του εδάφους κάνουμε βασική λίπανση...')
 
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Κατά την [[Προετοιμασία εδάφους μπρόκολου|προετοιμασία του εδάφους]] κάνουμε βασική λίπανση χρησιμοποιώντας 3 - 4kg κομπόστ ή καλά χωνεμένης κοπριάς. Κατά τη διάρκεια της [[Καλλιέργεια μπρόκολου|καλλιέργειας]] χρειάζονται μία με δύο επιπλέον λιπάνσεις. Για τις λιπάνσεις αυτές καλό είναι να χρησιμοποιούνται διαφυλλικά λιπάσματα για λαχανικά, για να προσλαμβάνονται πιο γρήγορα από τα [[Μπρόκολο φυτό|φυτά]]. Το κουνουπίδι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έλλειψη [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά#Ιχνοστοιχεία|ιχνοστοιχείων]], όπως το [[Μολυβδένιο|μολυβδένιο]] και το [[Βόριο|βόριο]]. Για το λόγο αυτό ενσωματώνονται στο [[Εδαφικές συνθήκες κουνουπιδιού|έδαφος]] κατά την προετοιμασία του χωραφιού, μολιβδαινιακό νάτριο και βόρακας. Καλλιέργεια κουνουπιδιού με απόδοση 3 τόνους/στρεμ αφαιρεί από το έδαφος 30kg [[Άζωτο|αζώτου]] (Ν), 3,9kg [[Φώσφορος|φωσφόρου]] (Ρ), 20kg [[Κάλιο|καλίου]] (Κ), 18kg CaO, 3kg MgO και 11,4kg SO<sub>3</sub>. Το 1/2 ή 2/3 της ποσότητας του αζώτου, όπως και η συνολική ποσότητα του φωσφόρου και του καλίου, προστίθεται πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Η υπόλοιπη ποσότητα του αζώτου και οι ποσότητες των ιχνοστοιχείων προσθέτονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών σε 2-3 δόσεις.   
+
Κατά την [[Προετοιμασία εδάφους μπρόκολου|προετοιμασία του εδάφους]] κάνουμε βασική λίπανση χρησιμοποιώντας 3 - 4kg κομπόστ ή καλά χωνεμένης κοπριάς. Κατά τη διάρκεια της [[Καλλιέργεια μπρόκολου|καλλιέργειας]] χρειάζονται μία με δύο επιπλέον λιπάνσεις. Για τις λιπάνσεις αυτές καλό είναι να χρησιμοποιούνται διαφυλλικά λιπάσματα για λαχανικά, για να προσλαμβάνονται πιο γρήγορα από τα [[Μπρόκολο φυτό|φυτά]]. Το κουνουπίδι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έλλειψη [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά#Ιχνοστοιχεία|ιχνοστοιχείων]], όπως το [[Μολυβδένιο|μολυβδένιο]] και το [[Βόριο|βόριο]]. Για το λόγο αυτό ενσωματώνονται στο [[Εδαφικές συνθήκες κουνουπιδιού|έδαφος]] κατά την προετοιμασία του χωραφιού, μολιβδαινιακό νάτριο και βόρακας. Καλλιέργεια κουνουπιδιού με απόδοση 3 τόνους/στρεμ αφαιρεί από το έδαφος 30kg [[Άζωτο|αζώτου]] (Ν), 3,9kg [[Φώσφορος|φωσφόρου]] (Ρ), 20kg [[Κάλιο|καλίου]] (Κ), 18kg CaO, 3kg MgO και 11,4kg SO<sub>3</sub>. Το 1/2 ή 2/3 της ποσότητας του αζώτου, όπως και η συνολική ποσότητα του φωσφόρου και του καλίου, προστίθεται πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Η υπόλοιπη ποσότητα του αζώτου και οι ποσότητες των ιχνοστοιχείων προσθέτονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών σε 2-3 δόσεις.<ref name="Καλλιέργεια μπρόκολου"/>    
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Καλλιέργεια μπρόκολου"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Μπρόκολο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μπρόκολου| ]]
 
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μπρόκολου| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:37, 10 Ιουλίου 2015

Κατά την προετοιμασία του εδάφους κάνουμε βασική λίπανση χρησιμοποιώντας 3 - 4kg κομπόστ ή καλά χωνεμένης κοπριάς. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας χρειάζονται μία με δύο επιπλέον λιπάνσεις. Για τις λιπάνσεις αυτές καλό είναι να χρησιμοποιούνται διαφυλλικά λιπάσματα για λαχανικά, για να προσλαμβάνονται πιο γρήγορα από τα φυτά. Το κουνουπίδι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έλλειψη ιχνοστοιχείων, όπως το μολυβδένιο και το βόριο. Για το λόγο αυτό ενσωματώνονται στο έδαφος κατά την προετοιμασία του χωραφιού, μολιβδαινιακό νάτριο και βόρακας. Καλλιέργεια κουνουπιδιού με απόδοση 3 τόνους/στρεμ αφαιρεί από το έδαφος 30kg αζώτου (Ν), 3,9kg φωσφόρου (Ρ), 20kg καλίου (Κ), 18kg CaO, 3kg MgO και 11,4kg SO3. Το 1/2 ή 2/3 της ποσότητας του αζώτου, όπως και η συνολική ποσότητα του φωσφόρου και του καλίου, προστίθεται πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας. Η υπόλοιπη ποσότητα του αζώτου και οι ποσότητες των ιχνοστοιχείων προσθέτονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών σε 2-3 δόσεις.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Μπρόκολο, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.