Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εγκατάσταση λωτεώνα"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
 
Σε μία εντατική [[Καλλιέργεια λωτού|καλλιέργεια λωτού]] (με όλη την έκταση να καταλαμβάνεται από αυτό το φυτό) μια προεπιλεγμένη γεωμετρική διάταξη παράλληλων γραμμών με σωστές αποστάσεις αραίωσης ανάμεσα τους θα επιτρέψει στα γεωργικά μηχανήματα την εύκολη κυκλοφορία για την εκτέλεση των διάφορων καλλιεργητικών εργασιών.  
 
Σε μία εντατική [[Καλλιέργεια λωτού|καλλιέργεια λωτού]] (με όλη την έκταση να καταλαμβάνεται από αυτό το φυτό) μια προεπιλεγμένη γεωμετρική διάταξη παράλληλων γραμμών με σωστές αποστάσεις αραίωσης ανάμεσα τους θα επιτρέψει στα γεωργικά μηχανήματα την εύκολη κυκλοφορία για την εκτέλεση των διάφορων καλλιεργητικών εργασιών.  
  
Σήμερα σε νέες φυτείες υπάρχει μια τάση αντικατάστασης των παλαιοτέρων πρακτικών(φύτευση κατά τετράγωνα, ορθογώνια, ρόμβοειδής,κ.λ.π.) στην πιο ελαστική μορφή της συνεχούς φύτευσης σε γραμμές που παραλείπει την αυστηρή μορφή της ευθυγράμμισης προς όλες τις κατευθύνσεις, εστιάζοντας μονάχα κατά μήκος της γραμμής. Η επιλογή της μορφής της φυτείας εξαρτάται ανάλογα με την γονιμότητα του εδάφους, το σφρίγος των επιλεγμένων [[Ποικιλίες λωτού|ποικιλιών]] και την προγραμματισμένη μορφή της καλλιέργειας. Σε αβαθή και άγονα εδάφη και σε ποικιλίες μέσης ή και ανεπαρκούς ζωηρότητας, μια μορφή εγκατάστασης 4,5 × 4 m δεν μας δημιουργεί ανησυχητικά προβλήματα στη βλάστηση λόγω της πυκνότητας φύτευσης. Όταν αντίθετα συμπίπτει η εγκατάσταση μιας ποικιλίας με μεγάλη ζωηρότητα και πλούσια κόμη, (όπως π.χ [[Ποικιλία λωτού Hachiya|Hachiya]]) σε εδάφη βαθιά, γόνιμα και καλά αποστραγγισμένα οφείλουμε να υιοθετήσουμε λιγότερο πυκνά σχήματα εγκατάστασης.
+
Σήμερα σε νέες φυτείες υπάρχει μια τάση αντικατάστασης των παλαιοτέρων πρακτικών(φύτευση κατά τετράγωνα, ορθογώνια, ρόμβοειδής,κ.λ.π.) στην πιο ελαστική μορφή της συνεχούς φύτευσης σε γραμμές που παραλείπει την αυστηρή μορφή της ευθυγράμμισης προς όλες τις κατευθύνσεις, εστιάζοντας μονάχα κατά μήκος της γραμμής. Η επιλογή της μορφής της φυτείας εξαρτάται ανάλογα με την γονιμότητα του εδάφους, το σφρίγος των επιλεγμένων [[Ποικιλίες λωτού|ποικιλιών]] και την προγραμματισμένη μορφή της καλλιέργειας. Σε αβαθή και άγονα εδάφη και σε ποικιλίες μέσης ή και ανεπαρκούς ζωηρότητας, μια μορφή εγκατάστασης 4,5 × 4 m δεν μας δημιουργεί ανησυχητικά προβλήματα στη βλάστηση λόγω της πυκνότητας φύτευσης. Όταν αντίθετα συμπίπτει η εγκατάσταση μιας ποικιλίας με μεγάλη ζωηρότητα και πλούσια κόμη, (όπως π.χ [[Ποικιλία λωτού Hachiya|Hachiya]]) σε εδάφη βαθιά, γόνιμα και καλά αποστραγγισμένα οφείλουμε να υιοθετήσουμε λιγότερο πυκνά σχήματα εγκατάστασης.<ref name="Καλλιεργητική τεχνική και αξιοποίηση των καρπών του λωτού"/>
+
 
[[σχετίζεται με::Λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες| ]]
+
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Καλλιεργητική τεχνική και αξιοποίηση των καρπών του λωτού"> Καλλιεργητική τεχνική και αξιοποίηση των καρπών του λωτού, πτυχιακή εργασία, του φοιτητή Κυριακάκη Γεωργίου, Χανιά 2010. </ref>
 +
</references>
 +
 
 +
 
 +
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια λωτού| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 07:01, 15 Ιουλίου 2015

Μετά την επιλογή του κατάλληλου εδαφοκλιματικού περιβάλλοντος για την εγκατάσταση της φυτείας του λωτού ακολουθεί η προετοιμασία του εδάφους. Η πρώτη μας παρέμβαση έχει να κάνει με την ισοπέδωση του αγροτεμαχίου, εργασία που έχει τον διπλό σκοπό αφενός της εξάλειψης ενδεχομένων υψομετρικών διαφορών και αφετέρου την προετοιμασία για μια πιο γρήγορη αποστράγγιση του νερού της βροχής. Στην περίπτωση που η φυσικοχημική σύσταση του εδάφους το καθιστά απαραίτητο κάνουμε τις αναγκαίες ενέργειες για την δημιουργία ενός δικτύου αποστράγγισης και αυλακιών με τις κατάλληλες κλίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη απομάκρυνση των υδατικών πλεονασμάτων.

Στην συνέχεια ακολουθεί το βαθύ όργωμα που είναι προτιμότερο να γίνει σε όλη την επιφάνεια της φυτείας και σε βάθος από 80-100cm. Αυτή η βαθιά κατεργασία έχει τον σκοπό να εξασφαλίσει τις άριστες συνθήκες για μια γρήγορη και επαρκή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Το βαθύ όργωμα μας εξασφαλίζει καλύτερο εξαερισμό του εδάφους, βελτιωμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, ενεργοποίηση των μικροβιολογικών λειτουργιών του, πιο εύκολη και μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης του νερού και επίσης καλύτερη και γρηγορότερη αποστραγγιστική λειτουργία πολύ χρήσιμη ιδιαίτερα σε υπεδάφη με ανεπαρκή διαπερατότητα.

ο λωτός δεν αντέχει την εγκατάσταση του χωρίς προηγούμενη αγρανάπαυση του εδάφους. Κατά την διάρκεια της βαθιάς άροσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και η λίπανση σε βάθος. Σκοπός της αρχικής αυτής λίπανσης είναι να εμπλουτίσει το έδαφος με οργανικά θρεπτικά στοιχεία ώστε να βελτιωθούν τα φυσικοχημικά και μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του και να φτάσει σε ένα επαρκή βαθμό γονιμότητας, τέτοιας που να του προσδώσει μια άριστη απόδοση και στα όρια μιας συμφέρουσας οικονομικής προοπτικής. Η εφαρμογή λίπανσης μορφής ορυκτής οργανικής θα πρέπει να αφορά όλη την επιφάνεια φύτευσης και η ανάμιξη της θα πρέπει να εφαρμοστεί με ομογενή τρόπο στο επιφανειακό στρώμα και σε βάθος 40-50cm.

Σε μία εντατική καλλιέργεια λωτού (με όλη την έκταση να καταλαμβάνεται από αυτό το φυτό) μια προεπιλεγμένη γεωμετρική διάταξη παράλληλων γραμμών με σωστές αποστάσεις αραίωσης ανάμεσα τους θα επιτρέψει στα γεωργικά μηχανήματα την εύκολη κυκλοφορία για την εκτέλεση των διάφορων καλλιεργητικών εργασιών.

Σήμερα σε νέες φυτείες υπάρχει μια τάση αντικατάστασης των παλαιοτέρων πρακτικών(φύτευση κατά τετράγωνα, ορθογώνια, ρόμβοειδής,κ.λ.π.) στην πιο ελαστική μορφή της συνεχούς φύτευσης σε γραμμές που παραλείπει την αυστηρή μορφή της ευθυγράμμισης προς όλες τις κατευθύνσεις, εστιάζοντας μονάχα κατά μήκος της γραμμής. Η επιλογή της μορφής της φυτείας εξαρτάται ανάλογα με την γονιμότητα του εδάφους, το σφρίγος των επιλεγμένων ποικιλιών και την προγραμματισμένη μορφή της καλλιέργειας. Σε αβαθή και άγονα εδάφη και σε ποικιλίες μέσης ή και ανεπαρκούς ζωηρότητας, μια μορφή εγκατάστασης 4,5 × 4 m δεν μας δημιουργεί ανησυχητικά προβλήματα στη βλάστηση λόγω της πυκνότητας φύτευσης. Όταν αντίθετα συμπίπτει η εγκατάσταση μιας ποικιλίας με μεγάλη ζωηρότητα και πλούσια κόμη, (όπως π.χ Hachiya) σε εδάφη βαθιά, γόνιμα και καλά αποστραγγισμένα οφείλουμε να υιοθετήσουμε λιγότερο πυκνά σχήματα εγκατάστασης.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Καλλιεργητική τεχνική και αξιοποίηση των καρπών του λωτού, πτυχιακή εργασία, του φοιτητή Κυριακάκη Γεωργίου, Χανιά 2010.