Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πολλαπλασιασμός κρόκου"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Ο πολλαπλασιασμός του [[Κρόκος φυτό|κρόκου]] βασίζεται στα κορμίδια. Τα κορμίδια παράγονται κάθε χρόνο από τους παλιούς κόρμους. Οι κόρμοι είναι υπόγειοι εξογκωμένοι βλαστοί, που περιέχουν αποθησαυριστικές ουσίες. Ο αρχικός κόρμος που φυτεύεται τον Ιούνιο, μετά την άνθηση του φυτού καταστρέφεται και 2-3 νέοι αναπτύσσονται σε αντικατάστασή του. Αυτό συνεχίζεται για 5-8 χρόνια, όσο διατηρείται η φυτεία και κάθε χρόνο οι κόρμοι ανεβαίνουν 2 περίπου cm προς την επιφάνεια του [[Εδαφoκλιματικές συνθήκες κρόκου|εδάφους]] και φτάνουν σ’ αυτή την τελευταία [[Καλλιέργεια κρόκου|καλλιεργητική περίοδο]], οπότε πρέπει και να εκριζώνονται (Μάιο-Ιούνιο).Από ένα στρέμμα καλής, παλιάς παραγωγικής φυτείας μπορούν να εξασφαλιστούν κόρμοι για 3 - 4 στρέμματα νέων φυτειών. Η παλιά φυτεία πρέπει να ακολουθείται από [[Αμειψισπορά|αμειψισπορά]] κυρίως με [[Σιτηρά|σιτηρά]]. Μετά την εκρίζωσή τους οι κόρμοι μπορούν να απολυμανθούν με μπρασικόλ ή γαλαζόπετρα και μέχρι να φυτευτούν αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος. | + | Ο πολλαπλασιασμός του [[Κρόκος φυτό|κρόκου]] βασίζεται στα κορμίδια. Τα κορμίδια παράγονται κάθε χρόνο από τους παλιούς κόρμους. Οι κόρμοι είναι υπόγειοι εξογκωμένοι βλαστοί, που περιέχουν αποθησαυριστικές ουσίες. Ο αρχικός κόρμος που φυτεύεται τον Ιούνιο, μετά την άνθηση του φυτού καταστρέφεται και 2-3 νέοι αναπτύσσονται σε αντικατάστασή του. Αυτό συνεχίζεται για 5-8 χρόνια, όσο διατηρείται η φυτεία και κάθε χρόνο οι κόρμοι ανεβαίνουν 2 περίπου cm προς την επιφάνεια του [[Εδαφoκλιματικές συνθήκες κρόκου|εδάφους]] και φτάνουν σ’ αυτή την τελευταία [[Καλλιέργεια κρόκου|καλλιεργητική περίοδο]], οπότε πρέπει και να εκριζώνονται (Μάιο-Ιούνιο).Από ένα στρέμμα καλής, παλιάς παραγωγικής φυτείας μπορούν να εξασφαλιστούν κόρμοι για 3 - 4 στρέμματα νέων φυτειών. Η παλιά φυτεία πρέπει να ακολουθείται από [[Αμειψισπορά|αμειψισπορά]] κυρίως με [[Σιτηρά|σιτηρά]]. Μετά την εκρίζωσή τους οι κόρμοι μπορούν να απολυμανθούν με μπρασικόλ ή γαλαζόπετρα και μέχρι να φυτευτούν αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος.<ref name="Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή Κοζάνης"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή Κοζάνης"> Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή Κοζάνης, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Παπανικολάου Κωνσταντίνας. | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Κρόκος φυτό| ]] | [[σχετίζεται με::Κρόκος φυτό| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 12:59, 20 Ιουλίου 2015
Ο πολλαπλασιασμός του κρόκου βασίζεται στα κορμίδια. Τα κορμίδια παράγονται κάθε χρόνο από τους παλιούς κόρμους. Οι κόρμοι είναι υπόγειοι εξογκωμένοι βλαστοί, που περιέχουν αποθησαυριστικές ουσίες. Ο αρχικός κόρμος που φυτεύεται τον Ιούνιο, μετά την άνθηση του φυτού καταστρέφεται και 2-3 νέοι αναπτύσσονται σε αντικατάστασή του. Αυτό συνεχίζεται για 5-8 χρόνια, όσο διατηρείται η φυτεία και κάθε χρόνο οι κόρμοι ανεβαίνουν 2 περίπου cm προς την επιφάνεια του εδάφους και φτάνουν σ’ αυτή την τελευταία καλλιεργητική περίοδο, οπότε πρέπει και να εκριζώνονται (Μάιο-Ιούνιο).Από ένα στρέμμα καλής, παλιάς παραγωγικής φυτείας μπορούν να εξασφαλιστούν κόρμοι για 3 - 4 στρέμματα νέων φυτειών. Η παλιά φυτεία πρέπει να ακολουθείται από αμειψισπορά κυρίως με σιτηρά. Μετά την εκρίζωσή τους οι κόρμοι μπορούν να απολυμανθούν με μπρασικόλ ή γαλαζόπετρα και μέχρι να φυτευτούν αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή Κοζάνης, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Παπανικολάου Κωνσταντίνας.