Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πολλαπλασιασμός κρόκου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Ο πολλαπλασιασμός του κρόκου γίνεται με βολβούς που αναπαράγονται κάθε χρόνο...')
 
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο πολλαπλασιασμός του [[Κρόκος φυτό|κρόκου]] γίνεται με βολβούς που αναπαράγονται κάθε χρόνο από τις παλαιότερες φυτείες.
+
Ο πολλαπλασιασμός του [[Κρόκος φυτό|κρόκου]] βασίζεται στα κορμίδια. Τα κορμίδια παράγονται κάθε χρόνο από τους παλιούς κόρμους. Οι κόρμοι είναι υπόγειοι εξογκωμένοι βλαστοί, που περιέχουν αποθησαυριστικές ουσίες. Ο αρχικός κόρμος που φυτεύεται τον Ιούνιο, μετά την άνθηση του φυτού καταστρέφεται και 2-3 νέοι αναπτύσσονται σε αντικατάστασή του. Αυτό συνεχίζεται για 5-8 χρόνια, όσο διατηρείται η φυτεία και κάθε χρόνο οι κόρμοι ανεβαίνουν 2 περίπου cm προς την επιφάνεια του [[Εδαφoκλιματικές συνθήκες κρόκου|εδάφους]] και φτάνουν σ’ αυτή την τελευταία [[Καλλιέργεια κρόκου|καλλιεργητική περίοδο]], οπότε πρέπει και να εκριζώνονται (Μάιο-Ιούνιο).Από ένα στρέμμα καλής, παλιάς παραγωγικής φυτείας μπορούν να εξασφαλιστούν κόρμοι για 3 - 4 στρέμματα νέων φυτειών. Η παλιά φυτεία πρέπει να ακολουθείται από [[Αμειψισπορά|αμειψισπορά]] κυρίως με [[Σιτηρά|σιτηρά]]. Μετά την εκρίζωσή τους οι κόρμοι μπορούν να απολυμανθούν με μπρασικόλ ή γαλαζόπετρα και μέχρι να φυτευτούν αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος.<ref name="Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή Κοζάνης"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή Κοζάνης"> Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή Κοζάνης, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Παπανικολάου Κωνσταντίνας.
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[σχετίζεται με::Κρόκος φυτό| ]]
 
[[σχετίζεται με::Κρόκος φυτό| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 12:59, 20 Ιουλίου 2015

Ο πολλαπλασιασμός του κρόκου βασίζεται στα κορμίδια. Τα κορμίδια παράγονται κάθε χρόνο από τους παλιούς κόρμους. Οι κόρμοι είναι υπόγειοι εξογκωμένοι βλαστοί, που περιέχουν αποθησαυριστικές ουσίες. Ο αρχικός κόρμος που φυτεύεται τον Ιούνιο, μετά την άνθηση του φυτού καταστρέφεται και 2-3 νέοι αναπτύσσονται σε αντικατάστασή του. Αυτό συνεχίζεται για 5-8 χρόνια, όσο διατηρείται η φυτεία και κάθε χρόνο οι κόρμοι ανεβαίνουν 2 περίπου cm προς την επιφάνεια του εδάφους και φτάνουν σ’ αυτή την τελευταία καλλιεργητική περίοδο, οπότε πρέπει και να εκριζώνονται (Μάιο-Ιούνιο).Από ένα στρέμμα καλής, παλιάς παραγωγικής φυτείας μπορούν να εξασφαλιστούν κόρμοι για 3 - 4 στρέμματα νέων φυτειών. Η παλιά φυτεία πρέπει να ακολουθείται από αμειψισπορά κυρίως με σιτηρά. Μετά την εκρίζωσή τους οι κόρμοι μπορούν να απολυμανθούν με μπρασικόλ ή γαλαζόπετρα και μέχρι να φυτευτούν αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια του κρόκου στην περιοχή Κοζάνης, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Παπανικολάου Κωνσταντίνας.