Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθρός αραβόσιτου-Είδη του γένους Diabrotica"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
D. longicornis, D. undecimpunctata-Coleoptera, οικ. Chrysomelidae. Προσβάλλουν ως προνύμφες τις [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αραβόσιτου |ρίζες και τους οφθαλμούς]] της βάσης του αραβοσίτου και ως ακμαία το φύλλωμα και τους στύλους. Αποτέλεσμα της προσβολής των ριζών (οι οποίες λαμβάνουν ένα χρώμα καστανόφαιο) είναι μία αυξημένη τάση πλαγιάσματος των φυτών. Το D. undecimpunctata παράλληλα προσβάλλει και τη βάση του στελέχους με αποτέλεσμα το έντονο αδέλφωμα των φυτών που έχουν προσβληθεί. Συνήθως έχουν 1 γενεά τον χρόνο. Τα ακμαία του D. longicornis ωοτοκούν το φθινόπωρο στο έδαφος αγρών που είχαν προηγουμένως καλλιεργηθεί με [[Αραβόσιτος φυτό |αραβόσιτο]] ή βρώμη. Οι προνύμφες εξέρχονται την άνοιξη και προσβάλλουν τις ρίζες του αραβοσίτου. Τα ακμαία εμφανίζονται το καλοκαίρι και τρέφονται με φύλλα και στύλους του φυτού. Το D. undecimpunctata διαχειμάζει ως ακμαίο και ωοτοκεί την άνοιξη στη βάση νεαρών φυτών αραβοσίτου. Οι προνύμφες προσβάλλουν τις ρίζες και τα στελέχη των φυτών, νυμφώνονται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και τα ακμαία εμφανίζονται στις αρχές του φθινοπώρου.
+
D. longicornis, D. undecimpunctata-[[Κολεόπτερα|Coleoptera]], οικ. Chrysomelidae. Προσβάλλουν ως προνύμφες τις [[Βοτανικά χαρακτηριστικά αραβόσιτου |ρίζες και τους οφθαλμούς]] της βάσης του αραβοσίτου και ως ακμαία το φύλλωμα και τους στύλους. Αποτέλεσμα της προσβολής των ριζών (οι οποίες λαμβάνουν ένα χρώμα καστανόφαιο) είναι μία αυξημένη τάση πλαγιάσματος των φυτών. Το D. undecimpunctata παράλληλα προσβάλλει και τη βάση του στελέχους με αποτέλεσμα το έντονο αδέλφωμα των φυτών που έχουν προσβληθεί. Συνήθως έχουν 1 γενεά τον χρόνο. Τα ακμαία του D. longicornis ωοτοκούν το φθινόπωρο στο έδαφος αγρών που είχαν προηγουμένως καλλιεργηθεί με [[Αραβόσιτος φυτό |αραβόσιτο]] ή βρώμη. Οι προνύμφες εξέρχονται την άνοιξη και προσβάλλουν τις ρίζες του αραβοσίτου. Τα ακμαία εμφανίζονται το καλοκαίρι και τρέφονται με φύλλα και στύλους του φυτού. Το D. undecimpunctata διαχειμάζει ως ακμαίο και ωοτοκεί την άνοιξη στη βάση νεαρών φυτών αραβοσίτου. Οι προνύμφες προσβάλλουν τις ρίζες και τα στελέχη των φυτών, νυμφώνονται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και τα ακμαία εμφανίζονται στις αρχές του φθινοπώρου.
 
+
Η [[αμειψισπορά]] (τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς αραβόσιτο και βρώμη) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του D. longicornis, αλλά όχι του D. undecimpunctata λόγω του διαφορετικού βιολογικού του κύκλου. Η χρήση εντομοκτόνων εδάφους, εντοπισμένα ή σε όλη την επιφάνεια του αγρού πριν από τη σπορά, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης των [[Εχθροί του αραβόσιτου |παρασίτων]].
+
  
 +
Η [[αμειψισπορά]] (τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς αραβόσιτο και βρώμη) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του D. longicornis, αλλά όχι του D. undecimpunctata λόγω του διαφορετικού βιολογικού του κύκλου. Η χρήση εντομοκτόνων εδάφους, εντοπισμένα ή σε όλη την επιφάνεια του αγρού πριν από τη σπορά, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης των [[Εχθροί αραβόσιτου |παρασίτων]].
  
  
 +
[[είναι προσβολή του εχθρού::Κολεόπτερα| ]]
 
[[είναι εχθρός της::Αραβόσιτος φυτό| ]]
 
[[είναι εχθρός της::Αραβόσιτος φυτό| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:23, 23 Δεκεμβρίου 2015

D. longicornis, D. undecimpunctata-Coleoptera, οικ. Chrysomelidae. Προσβάλλουν ως προνύμφες τις ρίζες και τους οφθαλμούς της βάσης του αραβοσίτου και ως ακμαία το φύλλωμα και τους στύλους. Αποτέλεσμα της προσβολής των ριζών (οι οποίες λαμβάνουν ένα χρώμα καστανόφαιο) είναι μία αυξημένη τάση πλαγιάσματος των φυτών. Το D. undecimpunctata παράλληλα προσβάλλει και τη βάση του στελέχους με αποτέλεσμα το έντονο αδέλφωμα των φυτών που έχουν προσβληθεί. Συνήθως έχουν 1 γενεά τον χρόνο. Τα ακμαία του D. longicornis ωοτοκούν το φθινόπωρο στο έδαφος αγρών που είχαν προηγουμένως καλλιεργηθεί με αραβόσιτο ή βρώμη. Οι προνύμφες εξέρχονται την άνοιξη και προσβάλλουν τις ρίζες του αραβοσίτου. Τα ακμαία εμφανίζονται το καλοκαίρι και τρέφονται με φύλλα και στύλους του φυτού. Το D. undecimpunctata διαχειμάζει ως ακμαίο και ωοτοκεί την άνοιξη στη βάση νεαρών φυτών αραβοσίτου. Οι προνύμφες προσβάλλουν τις ρίζες και τα στελέχη των φυτών, νυμφώνονται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και τα ακμαία εμφανίζονται στις αρχές του φθινοπώρου.

Η αμειψισπορά (τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς αραβόσιτο και βρώμη) είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του D. longicornis, αλλά όχι του D. undecimpunctata λόγω του διαφορετικού βιολογικού του κύκλου. Η χρήση εντομοκτόνων εδάφους, εντοπισμένα ή σε όλη την επιφάνεια του αγρού πριν από τη σπορά, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης των παρασίτων.