Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Όγκος τροφίμων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Ο όγκος ενός προϊόντος είναι ο χώρος που καταλαμβάνει το προϊόν. Σχετικός όγκος είναι ο όγκος ενός αριθμού μονάδων ή ο όγκος ορισμένου βάρους του προϊόντος. Σε άλλες περιπτώσεις ενδιαφέρει ο απόλυτος όγκος, δηλαδή ο όγκος μίας μονάδας, σε άλλες ο σχετικός. Στα προϊόντα που έχουν ανώμαλο σχήμα, ο όγκος μπορεί να μετρηθεί έμμεσα. Το προϊόν βυθίζεται σε ένα κύλινδρο βαθμολογημένο που περιέχει νερό. Από την ανύψωση της στάθμης του νερού μπορεί εύκολα να υπολογιστεί ο όγκος του βυθισμένου προϊόντος. Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής το προϊόν δεν πρέπει να διαλύεται στο νερό ούτε να απορροφά νερό πολύ γρήγορα.  
 
Ο όγκος ενός προϊόντος είναι ο χώρος που καταλαμβάνει το προϊόν. Σχετικός όγκος είναι ο όγκος ενός αριθμού μονάδων ή ο όγκος ορισμένου βάρους του προϊόντος. Σε άλλες περιπτώσεις ενδιαφέρει ο απόλυτος όγκος, δηλαδή ο όγκος μίας μονάδας, σε άλλες ο σχετικός. Στα προϊόντα που έχουν ανώμαλο σχήμα, ο όγκος μπορεί να μετρηθεί έμμεσα. Το προϊόν βυθίζεται σε ένα κύλινδρο βαθμολογημένο που περιέχει νερό. Από την ανύψωση της στάθμης του νερού μπορεί εύκολα να υπολογιστεί ο όγκος του βυθισμένου προϊόντος. Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής το προϊόν δεν πρέπει να διαλύεται στο νερό ούτε να απορροφά νερό πολύ γρήγορα.  
  
Ο όγκος χρησιμοποιείται σαν τρόπος μέτρησης της ποσότητας των υγρών τροφίμων, όπως [[γάλα]], ποτά αλκοολούχα και μη, χυμοί [[φρούτα |φρούτων]] και λαχανικών, αναψυκτικά, μεταλλικά και λοιπά νερά και άλλα. Στις τυποποιημένες συσκευασίες αναγράφεται το κοινοτικό σήμα "e" που αποτελεί δήλωση του παραγωγού ότι η συσκευασία αυτή ανταποκρίνεται στους Κοινοτικούς όρους αποκλειστικά και μόνο από πλευράς πραγματικής ποσότητας. Για τη χρήση του Κοινοτικού σήματος απαιτείται έγκριση του Υπουργείου Εμπορίου. Στην περίπτωση των κονσερβοποιημένων προϊόντων, σημασία έχει η σχέση του όγκου του περιέκτη με τον όγκο του περιεχομένου που εκφράζεται με τον όρο "πληρότητα". Το ποσοστό πληρότητας δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο του 90%.<ref name="Όγκος τροφίμων"/>   
+
Ο όγκος χρησιμοποιείται σαν τρόπος μέτρησης της ποσότητας των υγρών τροφίμων, όπως [[γάλα]], ποτά αλκοολούχα και μη, χυμοί [[φρούτο |φρούτων]] και λαχανικών, αναψυκτικά, μεταλλικά και λοιπά νερά και άλλα. Στις τυποποιημένες συσκευασίες αναγράφεται το κοινοτικό σήμα "e" που αποτελεί δήλωση του παραγωγού ότι η συσκευασία αυτή ανταποκρίνεται στους Κοινοτικούς όρους αποκλειστικά και μόνο από πλευράς πραγματικής ποσότητας. Για τη χρήση του Κοινοτικού σήματος απαιτείται έγκριση του Υπουργείου Εμπορίου. Στην περίπτωση των κονσερβοποιημένων προϊόντων, σημασία έχει η σχέση του όγκου του περιέκτη με τον όγκο του περιεχομένου που εκφράζεται με τον όρο "πληρότητα". Το ποσοστό πληρότητας δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο του 90%.<ref name="Όγκος τροφίμων"/>   
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==

Τελευταία αναθεώρηση της 10:20, 6 Απριλίου 2016

Ο όγκος ενός προϊόντος είναι ο χώρος που καταλαμβάνει το προϊόν. Σχετικός όγκος είναι ο όγκος ενός αριθμού μονάδων ή ο όγκος ορισμένου βάρους του προϊόντος. Σε άλλες περιπτώσεις ενδιαφέρει ο απόλυτος όγκος, δηλαδή ο όγκος μίας μονάδας, σε άλλες ο σχετικός. Στα προϊόντα που έχουν ανώμαλο σχήμα, ο όγκος μπορεί να μετρηθεί έμμεσα. Το προϊόν βυθίζεται σε ένα κύλινδρο βαθμολογημένο που περιέχει νερό. Από την ανύψωση της στάθμης του νερού μπορεί εύκολα να υπολογιστεί ο όγκος του βυθισμένου προϊόντος. Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής το προϊόν δεν πρέπει να διαλύεται στο νερό ούτε να απορροφά νερό πολύ γρήγορα.

Ο όγκος χρησιμοποιείται σαν τρόπος μέτρησης της ποσότητας των υγρών τροφίμων, όπως γάλα, ποτά αλκοολούχα και μη, χυμοί φρούτων και λαχανικών, αναψυκτικά, μεταλλικά και λοιπά νερά και άλλα. Στις τυποποιημένες συσκευασίες αναγράφεται το κοινοτικό σήμα "e" που αποτελεί δήλωση του παραγωγού ότι η συσκευασία αυτή ανταποκρίνεται στους Κοινοτικούς όρους αποκλειστικά και μόνο από πλευράς πραγματικής ποσότητας. Για τη χρήση του Κοινοτικού σήματος απαιτείται έγκριση του Υπουργείου Εμπορίου. Στην περίπτωση των κονσερβοποιημένων προϊόντων, σημασία έχει η σχέση του όγκου του περιέκτη με τον όγκο του περιεχομένου που εκφράζεται με τον όρο "πληρότητα". Το ποσοστό πληρότητας δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο του 90%.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Αρχές ποιοτικού ελέγχου τροφίμων, του καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Αθανασόπουλου, Αθήνα 2003.