Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια Γκότζι μπέρι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(7 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
{{{top_heading|==}}}Φύτευση Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Φύτευση Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
+
Καλλιεργητική τεχνική-Φύτευση
 +
Γραμμική με αποστάσεις φύτευσης 1,5-2,0 x 2-3.5 μέτρα περίπου (η μεγάλη απόσταση για μηχανοποιημένη καλλιέργεια).
 +
Απαιτούνται συνολικά 170-250 φυτά ανά στρέμμα.
 +
Η παραγόμενη ποσότητα καρπού μπορεί να ξεπεράσει τον 1 τόνο ανά στρέμμα.
 +
Διάρκεια ζωής μέχρι και 100 έτη.
 +
Παραγωγή καρπών έχουμε από τον πρώτο με δεύτερο χρόνο και πλήρη παραγωγή από τον τρίτο με τέταρτο χρόνο.<ref name="Γκότζι μπέρι"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Λίπανση Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Λίπανση Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
+
Ανταποκρίνεται καλά στο άζωτο αλλά η περίσσεια οδηγεί σε προβλήματα ανάπτυξης. Η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων (π.χ. ουρίας) καλύτερα σε τρεις δόσεις (τ. Απριλίου, τ. Μαίου και Ιουνίου).
 +
Διαφυλλικές εφαρμογές κατά τη διάρκεια καρποφορίας (χρήση μικτού λιπάσματος με κύρια στοιχεία σε ισορροπία, 1:1:1) ή με ριζοπότισμα.
 +
Προτείνεται όμως και κατά τα παραγωγικά χρόνια μια λίπανση ισορροπημένη ώστε να δίδονται τα βασικά θρεπτικά στοιχεία (N-P-K)<ref name="Γκότζι μπέρι"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Κλάδεμα Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Κλάδεμα Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
+
Το [[Γκότζι μπέρι|δένδρο]] μπορεί να πάρει την μορφή θάμνου με κατάλληλο κλάδεμα. Προτείνεται και ένα είδος κυππαρισσοειδούς ανάπτυξης με πλάγια βλάστηση που ξεκινά από τα 50-60 εκατοστά μέχρι το ύψος περί τα 1.5-2μέτρα.
 +
Εναλλακτικά μπορεί να μορφωθεί και σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από τα 80 εκατοστά και φτάνοντας τα 2-2.4 μέτρα, με ταυτόχρονη  στήριξη σε σύρματα, για ευκολότερη συγκομιδή.
 +
Κλαδεύεται στο τέλος του χειμώνα μέτρια έως και αυστηρά, με σκοπό την ανάπτυξη νέας καρποφόρας βλάστησης.
 +
Αποκόπτονται βλαστοί αδύναμοι, ξηροί, γερασμένοι.
 +
Στόχος είναι η έκθεση των νέων βλαστών στο φώς.
 +
Την άνοιξη οι πολύ ζωηροί βλαστοί συντέμνονται σε μια πλάγια βλάστηση (κλάδεμα επιστροφής)
 +
Επίσης αραιώνονται οι βλαστοί που συνωστίζονται.
 +
Καλοκαιρινό κλάδεμα για να αφαιρεθούν τυχόν λαίμαργοι ή παραφυάδες (μπορεί να παράγει συνεχώς παραφυάδες που πρέπει να αφαιρούνται).
 +
Για αναγέννηση μπορεί να κλαδευτεί χαμηλά ώστε να αναπτυχθούν νέοι βλαστοί.<ref name="Γκότζι μπέρι"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Άρδευση Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Άρδευση Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
+
Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Θεωρείται ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηρικές ημι-ξηρικές περιοχές.
 +
Όμως σύμφωνα με πρώτα στοιχεία στην Ελλάδα φαίνεται να είναι απαιτητικό σε νερό.
 +
Απαιτεί όμως συστηματική άρδευση κατά τα 2-3 πρώτα χρόνια από την εγκατάσταση του, μέχρι να αναπτύξει πλούσιο ριζικό σύστημα.<ref name="Γκότζι μπέρι"/>
  
 
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
{{{top_heading|==}}}Συγκομιδή Γκότζι μπέρι{{{top_heading|==}}}
 
+
Ένα φυτό μπορεί να παράξει πάνω από 1 κιλό καρπού ήδη από το 2 χρόνο και μέχρι και 5-10 από τον 5 χρόνο και μετά.
 +
Απαιτούνται περίπου 35-40 ημέρες από την πλήρη άνθιση έως την ωρίμανση (ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας).
 +
Κριτήρια συγκομιδής του καρπού στο στάδιο της ωρίμανσης είναι ότι ο [[Καρπός Γκότζι μπέρι|καρπός]] έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα, μέτρια συνεκτικότητα και διαλυτά στερεά που προσδίδουν μια γλυκιά γεύση, οι καρποί πέφτουν εύκολα και οι σπόροι αποκτούν λευκοκίτρινο-κιτρινοκαφέ χρωματισμό. Συγκομίζονται με τον ποδίσκο όταν πρόκειται να καταναλωθούν φρέσκοι και χωρίς τον ποδίσκο όταν προορίζονται για αποξήρανση. Με το χέρι( με προσοχή να μη συμπιεστούν και αρχίζουν οι οξειδώσεις).
 +
Με δόνηση και πτώση των καρπών πάνω σε ύφασμα, λόγω της μεγάλης ευαισθησίας των καρπών.
 +
Η συγκομιδή να γίνεται πρωϊνές ή βραδινές ώρες (αποφυγή ωρών ή ημερών με αυξημένη υγρασία, μετά από βροχή ή υπό υψηλή θερμοκρασία, αφού υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος.
 +
Την εποχή συγκομιδής θα πρέπει να συγκομίζουμε κάθε 3-4 ημέρες.
 +
Διάρκεια συγκομιδής στην Ελλάδα από περίπου Ιούλιο-Αύγουστο μέχρι και Οκτώμβριο -Νοέμβριο (ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω).<ref name="Γκότζι μπέρι"/>
  
  
Γραμμή 32: Γραμμή 55:
 
* [[Συγκομιδή Γκότζι μπέρι]]
 
* [[Συγκομιδή Γκότζι μπέρι]]
  
 
+
__NOTOC__
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Γκότζι μπέρι"> [{{#show:Ιστοσελίδα aua. gr/Γκότζι μπέρι| ?has link}} Γκότζι μπέρι].</ref>
 
<references>
 
<references>

Τελευταία αναθεώρηση της 10:11, 10 Ιουνίου 2016

Φύτευση Γκότζι μπέρι

Καλλιεργητική τεχνική-Φύτευση Γραμμική με αποστάσεις φύτευσης 1,5-2,0 x 2-3.5 μέτρα περίπου (η μεγάλη απόσταση για μηχανοποιημένη καλλιέργεια). Απαιτούνται συνολικά 170-250 φυτά ανά στρέμμα. Η παραγόμενη ποσότητα καρπού μπορεί να ξεπεράσει τον 1 τόνο ανά στρέμμα. Διάρκεια ζωής μέχρι και 100 έτη. Παραγωγή καρπών έχουμε από τον πρώτο με δεύτερο χρόνο και πλήρη παραγωγή από τον τρίτο με τέταρτο χρόνο.[1]

Λίπανση Γκότζι μπέρι

Ανταποκρίνεται καλά στο άζωτο αλλά η περίσσεια οδηγεί σε προβλήματα ανάπτυξης. Η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων (π.χ. ουρίας) καλύτερα σε τρεις δόσεις (τ. Απριλίου, τ. Μαίου και Ιουνίου). Διαφυλλικές εφαρμογές κατά τη διάρκεια καρποφορίας (χρήση μικτού λιπάσματος με κύρια στοιχεία σε ισορροπία, 1:1:1) ή με ριζοπότισμα. Προτείνεται όμως και κατά τα παραγωγικά χρόνια μια λίπανση ισορροπημένη ώστε να δίδονται τα βασικά θρεπτικά στοιχεία (N-P-K)[1]

Κλάδεμα Γκότζι μπέρι

Το δένδρο μπορεί να πάρει την μορφή θάμνου με κατάλληλο κλάδεμα. Προτείνεται και ένα είδος κυππαρισσοειδούς ανάπτυξης με πλάγια βλάστηση που ξεκινά από τα 50-60 εκατοστά μέχρι το ύψος περί τα 1.5-2μέτρα. Εναλλακτικά μπορεί να μορφωθεί και σε τρία επίπεδα, ξεκινώντας από τα 80 εκατοστά και φτάνοντας τα 2-2.4 μέτρα, με ταυτόχρονη στήριξη σε σύρματα, για ευκολότερη συγκομιδή. Κλαδεύεται στο τέλος του χειμώνα μέτρια έως και αυστηρά, με σκοπό την ανάπτυξη νέας καρποφόρας βλάστησης. Αποκόπτονται βλαστοί αδύναμοι, ξηροί, γερασμένοι. Στόχος είναι η έκθεση των νέων βλαστών στο φώς. Την άνοιξη οι πολύ ζωηροί βλαστοί συντέμνονται σε μια πλάγια βλάστηση (κλάδεμα επιστροφής) Επίσης αραιώνονται οι βλαστοί που συνωστίζονται. Καλοκαιρινό κλάδεμα για να αφαιρεθούν τυχόν λαίμαργοι ή παραφυάδες (μπορεί να παράγει συνεχώς παραφυάδες που πρέπει να αφαιρούνται). Για αναγέννηση μπορεί να κλαδευτεί χαμηλά ώστε να αναπτυχθούν νέοι βλαστοί.[1]

Άρδευση Γκότζι μπέρι

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Θεωρείται ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηρικές ημι-ξηρικές περιοχές. Όμως σύμφωνα με πρώτα στοιχεία στην Ελλάδα φαίνεται να είναι απαιτητικό σε νερό. Απαιτεί όμως συστηματική άρδευση κατά τα 2-3 πρώτα χρόνια από την εγκατάσταση του, μέχρι να αναπτύξει πλούσιο ριζικό σύστημα.[1]

Συγκομιδή Γκότζι μπέρι

Ένα φυτό μπορεί να παράξει πάνω από 1 κιλό καρπού ήδη από το 2 χρόνο και μέχρι και 5-10 από τον 5 χρόνο και μετά. Απαιτούνται περίπου 35-40 ημέρες από την πλήρη άνθιση έως την ωρίμανση (ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας). Κριτήρια συγκομιδής του καρπού στο στάδιο της ωρίμανσης είναι ότι ο καρπός έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα, μέτρια συνεκτικότητα και διαλυτά στερεά που προσδίδουν μια γλυκιά γεύση, οι καρποί πέφτουν εύκολα και οι σπόροι αποκτούν λευκοκίτρινο-κιτρινοκαφέ χρωματισμό. Συγκομίζονται με τον ποδίσκο όταν πρόκειται να καταναλωθούν φρέσκοι και χωρίς τον ποδίσκο όταν προορίζονται για αποξήρανση. Με το χέρι( με προσοχή να μη συμπιεστούν και αρχίζουν οι οξειδώσεις). Με δόνηση και πτώση των καρπών πάνω σε ύφασμα, λόγω της μεγάλης ευαισθησίας των καρπών. Η συγκομιδή να γίνεται πρωϊνές ή βραδινές ώρες (αποφυγή ωρών ή ημερών με αυξημένη υγρασία, μετά από βροχή ή υπό υψηλή θερμοκρασία, αφού υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος. Την εποχή συγκομιδής θα πρέπει να συγκομίζουμε κάθε 3-4 ημέρες. Διάρκεια συγκομιδής στην Ελλάδα από περίπου Ιούλιο-Αύγουστο μέχρι και Οκτώμβριο -Νοέμβριο (ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω).[1]


Σχετικές σελίδες


Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Γκότζι μπέρι.