Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Επιπτώσεις Νερών Πλούσιων σε Άζωτο"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
 
*στην παραγωγή υπερβολικής βλάστησης σε βάρος της καρποφορίας.
 
*στην παραγωγή υπερβολικής βλάστησης σε βάρος της καρποφορίας.
  
Οι [[καλλιέργειες]] παρουσιάζουν διάφορη ευαισθησία στο ΝΟ3 του νερού άρδευσης. Η ευαισθησία αυτή μεταβάλλεται με το στάδιο ανάπτυξης των [[κατάλογος φυτών |φυτών]]. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των ΝΟ3 συνήθως ευνοούν τα φυτά κατά τις πρώτες φάσεις ανάπτυξης των καλλιεργειών. Σε επόμενες φάσεις, εφόσον τα φυτά δέχονται σταθερά υψηλές δόσεις Ν μέσω του νερού άρδευσης, αυτές μπορεί να δράσουν στις πιο πολλές περιπτώσεις δυσμενώς. Στα σιτηρά π.χ. μπορεί να προκαλέσουν το [[Πλάγιασμα (lodging) φυτών |πλάγιασμα]] και στα τεύτλα να υποβαθμίσουν την ποιότητα (μείωση του σακχαρικού τίτλου). Στα καρποφόρα δένδρα ([[βερικοκκιά |βερικοκιά]], [[εσπεριδοειδή]], [[Αβοκάντο φυτό |αβοκάντο]]) οψιμίζουν την ωρίμανση και επηρεάζουν δυσμενώς την εμπορευσιμότητα του [[Φυτικό προϊόν |προϊόντος]].<ref name="Επιπτώσεις Νερών Πλούσιων σε Άζωτο"/>
+
Οι [[καλλιέργειες]] παρουσιάζουν διάφορη ευαισθησία στο ΝΟ3 του νερού άρδευσης. Η ευαισθησία αυτή μεταβάλλεται με το στάδιο ανάπτυξης των [[κατάλογος φυτών |φυτών]]. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των ΝΟ3 συνήθως ευνοούν τα φυτά κατά τις πρώτες φάσεις ανάπτυξης των καλλιεργειών. Σε επόμενες φάσεις, εφόσον τα φυτά δέχονται σταθερά υψηλές δόσεις Ν μέσω του νερού άρδευσης, αυτές μπορεί να δράσουν στις πιο πολλές περιπτώσεις δυσμενώς. Στα σιτηρά π.χ. μπορεί να προκαλέσουν το [[Πλάγιασμα (lodging) φυτών |πλάγιασμα]] και στα τεύτλα να υποβαθμίσουν την ποιότητα (μείωση του σακχαρικού τίτλου). Στα καρποφόρα δένδρα ([[βερυκοκκιά |βερικοκιά]], [[εσπεριδοειδή]], [[Αβοκάντο φυτό |αβοκάντο]]) οψιμίζουν την ωρίμανση και επηρεάζουν δυσμενώς την εμπορευσιμότητα του [[Φυτικό προϊόν |προϊόντος]].<ref name="Επιπτώσεις Νερών Πλούσιων σε Άζωτο"/>
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==

Τελευταία αναθεώρηση της 07:42, 16 Ιουνίου 2016

Μερικές φορές τα νερά άρδευσης είναι πλούσια σε N. Το στοιχείο αυτό, ως γνωστόν, είναι βασικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών. Στα νερά το N βρίσκεται κυρίως υπό την ΝΟ3 μορφή, αλλά μπορεί να απαντά και ως ΝΗ4. Συνήθως η συγκέντρωση των ΝΟ3 στο νερό κυμαίνεται από 5-50mg/l. Κατά μέσο όρο είναι γύρω στο 5 mg/l. Η περιεκτικότητα αυτή μπορεί να επηρεάσει τα ευαίσθητα φυτά δυσμενώς. Τα περισσότερα όμως φυτά ευνοούνται από τη συγκέντρωση αυτή. Υψηλές συγκεντρώσεις ΝΟ3 απαντούν στα επεξεργασμένα νερά των αστικών λυμάτων ή στα νερά στράγγισης και ενίοτε στα υπόγεια νερά των περιοχών εκείνων που επιφανειακά δέχονται υψηλά φορτία αζωτούχων λιπασμάτων. Γενικά, οι περισσότερες καλλιέργειες ευνοούνται από την παρουσία των ΝΟ3 στα νερά σε επίπεδο συγκέντρωσης 5-30ppm. Οι δυσμενείς επιπτώσεις στα φυτά (φύλλα) από τη χρήση των νερών άρδευσης πλουσίων σε ΝΟ3 οφείλονται:

Οι καλλιέργειες παρουσιάζουν διάφορη ευαισθησία στο ΝΟ3 του νερού άρδευσης. Η ευαισθησία αυτή μεταβάλλεται με το στάδιο ανάπτυξης των φυτών. Οι υψηλές συγκεντρώσεις των ΝΟ3 συνήθως ευνοούν τα φυτά κατά τις πρώτες φάσεις ανάπτυξης των καλλιεργειών. Σε επόμενες φάσεις, εφόσον τα φυτά δέχονται σταθερά υψηλές δόσεις Ν μέσω του νερού άρδευσης, αυτές μπορεί να δράσουν στις πιο πολλές περιπτώσεις δυσμενώς. Στα σιτηρά π.χ. μπορεί να προκαλέσουν το πλάγιασμα και στα τεύτλα να υποβαθμίσουν την ποιότητα (μείωση του σακχαρικού τίτλου). Στα καρποφόρα δένδρα (βερικοκιά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο) οψιμίζουν την ωρίμανση και επηρεάζουν δυσμενώς την εμπορευσιμότητα του προϊόντος.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τα προβληματικά εδάφη και η βελτίωση τους, Π. Κουκουλάκης τ. Αναπληρωτής Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, ΑΡ. Παπαδόπουλος Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ