Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συγκομιδή Γκότζι μπέρι"
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Ένα φυτό μπορεί να παράξει πάνω από 1 κιλό καρπού ήδη από το 2 χρόνο και μέχρι και 5-10 από τον 5 χρόνο και μετά. | + | Ένα [[κατάλογος φυτών |φυτό]] μπορεί να παράξει πάνω από 1 κιλό καρπού ήδη από το 2 χρόνο και μέχρι και 5-10 από τον 5 χρόνο και μετά. Απαιτούνται περίπου 35-40 ημέρες από την πλήρη άνθιση έως την ωρίμανση (ανάλογα με την περιοχή [[καλλιέργειες |καλλιέργειας]]). Κριτήρια συγκομιδής του καρπού στο στάδιο της ωρίμανσης είναι ότι ο καρπός έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα, μέτρια συνεκτικότητα και διαλυτά στερεά που προσδίδουν μια γλυκιά γεύση, οι καρποί πέφτουν εύκολα και οι σπόροι αποκτούν λευκοκίτρινο-κιτρινοκαφέ χρωματισμό. Το [[Γκότζι μπέρι]] συγκομίζονται με τον ποδίσκο όταν πρόκειται να καταναλωθούν φρέσκοι και χωρίς τον ποδίσκο όταν προορίζονται για αποξήρανση. Με το χέρι( με προσοχή να μη συμπιεστούν και αρχίζουν οι οξειδώσεις). Με δόνηση και πτώση των καρπών πάνω σε ύφασμα, λόγω της μεγάλης ευαισθησίας των καρπών. Η συγκομιδή να γίνεται πρωϊνές ή βραδινές ώρες (αποφυγή ωρών ή ημερών με αυξημένη υγρασία, μετά από βροχή ή υπό υψηλή θερμοκρασία, αφού υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος. Την εποχή συγκομιδής θα πρέπει να συγκομίζουμε κάθε 3-4 ημέρες. Διάρκεια συγκομιδής στην Ελλάδα από περίπου Ιούλιο-Αύγουστο μέχρι και Οκτώμβριο -Νοέμβριο (ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω).<ref name="Γκότζι μπέρι"/> |
− | Απαιτούνται περίπου 35-40 ημέρες από την πλήρη άνθιση έως την ωρίμανση (ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας). | + | |
− | Κριτήρια συγκομιδής του καρπού στο στάδιο της ωρίμανσης είναι ότι ο καρπός έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα, μέτρια συνεκτικότητα και διαλυτά στερεά που προσδίδουν μια γλυκιά γεύση, οι καρποί πέφτουν εύκολα και οι σπόροι αποκτούν λευκοκίτρινο-κιτρινοκαφέ χρωματισμό. | + | |
− | + | ||
− | + | ||
==Βιβλιογραφία== | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | |||
<references> | <references> | ||
− | <ref name="Γκότζι μπέρι"> [{{#show:Ιστοσελίδα aua. gr/Γκότζι μπέρι| ?has link}} Γκότζι μπέρι] | + | |
+ | <ref name="Γκότζι μπέρι"> [{{#show:Ιστοσελίδα aua. gr/Γκότζι μπέρι| ?has link}} Γκότζι μπέρι]</ref> | ||
+ | |||
<references> | <references> | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
+ | __NOTOC__ |
Τελευταία αναθεώρηση της 13:36, 29 Ιουνίου 2016
Ένα φυτό μπορεί να παράξει πάνω από 1 κιλό καρπού ήδη από το 2 χρόνο και μέχρι και 5-10 από τον 5 χρόνο και μετά. Απαιτούνται περίπου 35-40 ημέρες από την πλήρη άνθιση έως την ωρίμανση (ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας). Κριτήρια συγκομιδής του καρπού στο στάδιο της ωρίμανσης είναι ότι ο καρπός έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα, μέτρια συνεκτικότητα και διαλυτά στερεά που προσδίδουν μια γλυκιά γεύση, οι καρποί πέφτουν εύκολα και οι σπόροι αποκτούν λευκοκίτρινο-κιτρινοκαφέ χρωματισμό. Το Γκότζι μπέρι συγκομίζονται με τον ποδίσκο όταν πρόκειται να καταναλωθούν φρέσκοι και χωρίς τον ποδίσκο όταν προορίζονται για αποξήρανση. Με το χέρι( με προσοχή να μη συμπιεστούν και αρχίζουν οι οξειδώσεις). Με δόνηση και πτώση των καρπών πάνω σε ύφασμα, λόγω της μεγάλης ευαισθησίας των καρπών. Η συγκομιδή να γίνεται πρωϊνές ή βραδινές ώρες (αποφυγή ωρών ή ημερών με αυξημένη υγρασία, μετά από βροχή ή υπό υψηλή θερμοκρασία, αφού υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος. Την εποχή συγκομιδής θα πρέπει να συγκομίζουμε κάθε 3-4 ημέρες. Διάρκεια συγκομιδής στην Ελλάδα από περίπου Ιούλιο-Αύγουστο μέχρι και Οκτώμβριο -Νοέμβριο (ανάλογα με την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω).[1]