Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση ποιότητας προϊόντων σπογαλλιείας και σπογγοκαλλιέργειας - Agro 6"
Από GAIApedia
Γραμμή 42: | Γραμμή 42: | ||
[[πόσο αφορά σε ελεγκτικό φορέα::30| ]] | [[πόσο αφορά σε ελεγκτικό φορέα::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::10| ]] | [[πόσο αφορά σε καταναλωτή::10| ]] | ||
+ | [[Image:Banner gaiacap.jpg|center|px100]] |
Αναθεώρηση της 09:15, 6 Ιουλίου 2016
Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) στα πλαίσια ενίσχυσης των αλιευτικών προϊόντων εκπόνησε το πρώτο προαιρετικό κλαδικό πρότυπο Agro 6 (Σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση ποιότητας προϊόντων σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας).
Περιλαμβάνει προδιαγραφές εξαλίευσης και παραγωγής - ποιοτικού ελέγχου προϊόντος για την πιστοποίηση και την απονομή πιστοποιητικού και σήματος ποιότητας για τα αλιευόμενα και καλλιεργούμενα εμπορικά είδη σπόγγων:
- Spongia officinalis adriatica (Ματαπάς)
- Spongia officinaliw molissima (Ψιλό)
- Spongia agaricina (Λαγόφυτο)
- Spongia ziocca (Τσιμούχα)
- Hippospongia communis (Καπάδικο)
Αυτό το πρότυπο περιγράφει τις προδιαγραφές υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων της ελληνικής σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας, οι οποίες αφορούν:
- την παραγωγή - καλλιέργεια
- την εξαλίευση
- τη μεταποίηση - επεξεργασία
- την αποθήκευση
- τη συσκευασία
- τη μεταφορά και διακίνηση
Οι βασικές αρχές του Agro 6 αναφέρονται κυρίως:
- στις απαιτήσεις για την παραγωγή και εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων από σπογγοκαλλιέργεια
- στις απαιτήσεις για την εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων προερχόμενων από την αλιεία
- στις απαιτήσεις για την επεξεργασία σπόγγων επί του σκάφους
- στις απαιτήσεις για την επεξεργασία και φύλαξη σπόγγων στη σπογγαποθήκη - εργαστήριο
- στις απαιτήσεις για τη συσκευασία και αποθήκευση εμπορικών σπόγγων
- στις απαιτήσεις για τη μεταφορά και διακίνηση των εμπορικών σπόγγων
- στην αξιολόγηση προϊόντων σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας
- στην τήρηση στοιχείων από τις παραγωγικές μονάδες