Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση ποιότητας προϊόντων σπογαλλιείας και σπογγοκαλλιέργειας - Agro 6"
Από GAIApedia
Γραμμή 9: | Γραμμή 9: | ||
*Hippospongia communis (Καπάδικο) | *Hippospongia communis (Καπάδικο) | ||
− | Αυτό το πρότυπο περιγράφει τις προδιαγραφές υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων της ελληνικής σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας, οι οποίες αφορούν: | + | Αυτό το πρότυπο περιγράφει τις προδιαγραφές υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων της [[Σπογγαλιεία |ελληνικής σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας]], οι οποίες αφορούν: |
*την παραγωγή - καλλιέργεια | *την παραγωγή - καλλιέργεια | ||
Γραμμή 21: | Γραμμή 21: | ||
*στις απαιτήσεις για την παραγωγή και εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων από σπογγοκαλλιέργεια | *στις απαιτήσεις για την παραγωγή και εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων από σπογγοκαλλιέργεια | ||
− | *στις απαιτήσεις για την εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων προερχόμενων από την αλιεία | + | *στις απαιτήσεις για την εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων προερχόμενων από την [[αλιεία]] |
*στις απαιτήσεις για την επεξεργασία σπόγγων επί του σκάφους | *στις απαιτήσεις για την επεξεργασία σπόγγων επί του σκάφους | ||
− | *στις απαιτήσεις για την επεξεργασία και φύλαξη σπόγγων στη σπογγαποθήκη - εργαστήριο | + | *στις απαιτήσεις για την επεξεργασία και φύλαξη σπόγγων στη σπογγαποθήκη-εργαστήριο |
*στις απαιτήσεις για τη συσκευασία και αποθήκευση εμπορικών σπόγγων | *στις απαιτήσεις για τη συσκευασία και αποθήκευση εμπορικών σπόγγων | ||
*στις απαιτήσεις για τη μεταφορά και διακίνηση των εμπορικών σπόγγων | *στις απαιτήσεις για τη μεταφορά και διακίνηση των εμπορικών σπόγγων | ||
*στην αξιολόγηση προϊόντων σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας | *στην αξιολόγηση προϊόντων σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας | ||
*στην τήρηση στοιχείων από τις παραγωγικές μονάδες | *στην τήρηση στοιχείων από τις παραγωγικές μονάδες | ||
− | + | ||
==Σύνδεσμοι== | ==Σύνδεσμοι== | ||
Αναθεώρηση της 13:01, 7 Ιουλίου 2016
Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) στα πλαίσια ενίσχυσης των αλιευτικών προϊόντων εκπόνησε το πρώτο προαιρετικό κλαδικό πρότυπο Agro 6 (Σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση ποιότητας προϊόντων σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας).
Περιλαμβάνει προδιαγραφές εξαλίευσης και παραγωγής - ποιοτικού ελέγχου προϊόντος για την πιστοποίηση και την απονομή πιστοποιητικού και σήματος ποιότητας για τα αλιευόμενα και καλλιεργούμενα εμπορικά είδη σπόγγων:
- Spongia officinalis adriatica (Ματαπάς)
- Spongia officinaliw molissima (Ψιλό)
- Spongia agaricina (Λαγόφυτο)
- Spongia ziocca (Τσιμούχα)
- Hippospongia communis (Καπάδικο)
Αυτό το πρότυπο περιγράφει τις προδιαγραφές υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων της ελληνικής σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας, οι οποίες αφορούν:
- την παραγωγή - καλλιέργεια
- την εξαλίευση
- τη μεταποίηση - επεξεργασία
- την αποθήκευση
- τη συσκευασία
- τη μεταφορά και διακίνηση
Οι βασικές αρχές του Agro 6 αναφέρονται κυρίως:
- στις απαιτήσεις για την παραγωγή και εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων από σπογγοκαλλιέργεια
- στις απαιτήσεις για την εξαλίευση μεσογειακών εμπορικών σπόγγων προερχόμενων από την αλιεία
- στις απαιτήσεις για την επεξεργασία σπόγγων επί του σκάφους
- στις απαιτήσεις για την επεξεργασία και φύλαξη σπόγγων στη σπογγαποθήκη-εργαστήριο
- στις απαιτήσεις για τη συσκευασία και αποθήκευση εμπορικών σπόγγων
- στις απαιτήσεις για τη μεταφορά και διακίνηση των εμπορικών σπόγγων
- στην αξιολόγηση προϊόντων σπογγαλιείας και σπογγοκαλλιέργειας
- στην τήρηση στοιχείων από τις παραγωγικές μονάδες
Σύνδεσμοι