Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Τρόπος καρποφορίας συκιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(15 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
Η [[Συκιά|συκιά]] φέρει ξυλοφόρους, μικτούς και απλούς [[Ανθοφορία|ανθοφόρους]] [[Βοτανικά χαρακτηριστικά συκιάς|οφθαλμούς]].
 
Η [[Συκιά|συκιά]] φέρει ξυλοφόρους, μικτούς και απλούς [[Ανθοφορία|ανθοφόρους]] [[Βοτανικά χαρακτηριστικά συκιάς|οφθαλμούς]].
Οι ξυλοφόροι [[Οφθαλμοί|οφθαλμοί]] και οι μικτοί ανθοφόροι έχουν σχήμα κωνικό και απαντούν επάκρια ή πλάγια των βλαστών, ενώ οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί έχουν σχήμα σφαιρικό και απαντούν πάντοτε πλάγια των βλαστών.
+
Οι ξυλοφόροι [[Οφθαλμοί|οφθαλμοί]] και οι μικτοί ανθοφόροι έχουν σχήμα κωνικό και απαντούν επάκρια ή πλάγια των βλαστών, ενώ οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί έχουν σχήμα σφαιρικό και απαντούν πάντοτε πλάγια των βλαστών. Σε κάθε κόμβο απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί απ' τους οποίους συνήθως ο ένας είναι ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι. Στις θέσεις των απλών ανθοφόρων οφθαλμών την επόμενη χρονιά σχηματίζονται ουλές [[Σύκο|καρπών]].  
 
+
Σε κάθε κόμβο απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί απ' τους οποίους συνήθως ο ένας είναι ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι. Στις θέσεις των απλών ανθοφόρων οφθαλμών την επόμενη χρονιά σχηματίζονται ουλές [[Σύκο|καρπών]].  
+
  
 
Το μέγεθος των μικτών [[Σχηματισμός Ανθοφόρων Οφθαλμών|ανθοφόρων οφθαλμών]] είναι μεγάλο, ενώ εκείνο των ξυλοφόρων οφθαλμών ποικίλλει από μικρό έως μεγάλο.
 
Το μέγεθος των μικτών [[Σχηματισμός Ανθοφόρων Οφθαλμών|ανθοφόρων οφθαλμών]] είναι μεγάλο, ενώ εκείνο των ξυλοφόρων οφθαλμών ποικίλλει από μικρό έως μεγάλο.
  
Αρρενοσυκιά  
+
<b>Αρρενοσυκιά</b>:
Στην αρρενοσυκιά, σε κάθε κόμβο, σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου, απαντούν ξυλοφόροι οφθαλμοί (συνήθως ένας), συκόνια (καρποί) και απλοί [[Διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών|ανθοφόροι οφθαλμοί]] (λανθάνοντες), ενώ σε κάθε κόμβο, σε τρέχουσα βλάστηση, που προέρχεται από μικτό ανθοφόρο οφθαλμό, απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί από τους οποίους ο ένας είναι συνήθως ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι.
+
Στην αρρενοσυκιά, σε κάθε κόμβο, σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου, απαντούν ξυλοφόροι οφθαλμοί (συνήθως ένας), συκόνια (καρποί) και απλοί [[Διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών|ανθοφόροι οφθαλμοί]] (λανθάνοντες), ενώ σε κάθε κόμβο, σε τρέχουσα βλάστηση, που προέρχεται από μικτό ανθοφόρο οφθαλμό, απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί από τους οποίους ο ένας είναι συνήθως ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι. Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί εκπτύσσονται την άνοιξη, αρχές Απριλίου, και δίνουν βλαστό, που φέρει ξυλοφόρους και μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς, ενώ οι μικτοί ανθοφόροι, που εκπτύσσονται την ίδια εποχή δίνουν βλαστό, που φέρει ξυλοφόρους, μικτούς ανθοφόρους (σπανιότερα) και απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς.  
  
Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί εκπτύσσονται την άνοιξη, αρχές Απριλίου, και δίνουν βλαστό, που φέρει ξυλοφόρους και μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς, ενώ οι μικτοί ανθοφόροι, που εκπτύσσονται την ίδια εποχή δίνουν βλαστό, που φέρει ξυλοφόρους, μικτούς ανθοφόρους (σπανιότερα) και απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς.  
+
Απ' τους απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς, που φέρονται σε τρέχουσα βλάστηση (που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ξύλο του προηγούμενου χρόνου κατά τα τέλη φθινοπώρου) μερικοί αρχίζουν να εκπτύσσονται το φθινόπωρο και εξελίσσονται σε συκόνια, με  θηλυκά μόνον [[Άνθη|άνθη]], που ονομάζονται όλυνθοι, ή κρατητήρες, ή χειμερινά σύκα (ωριμάζουν νωρίς την άνοιξη), ενώ οι υπόλοιποι αρχίζουν να εκπτύσσονται την άνοιξη και εξελίσσονται σε συκόνια με θηλυκά και αρσενικά άνθη, που ονομάζονται ερινεοί ή ανοιξιάτικα σύκα (ωριμάζουν περί τα τέλη Μαίου, οπότε παρέχουν και γύρη). Ενώ απ' τους απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς, που φέρονται σε τρέχουσα βλάστηση, μερικοί εξελίσσονται σε συκόνια, με θηλυκά μόνον άνθη, που ονομάζονται καλοκαιρινά σύκα (ωριμάζουν το φθινόπωρο) και οι υπόλοποι αρχίζουν να εκπτύσσονται, άλλοι μεν απ' το φθινόπωρο και άλλοι απ' την άνοιξη (πρόκειται για τους απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς, που αναφερθήκαμε πιο πάνω, και απ' τους οποίους θα προέλθουν οι όλυνθοι και οι ερινέοι).
  
Απ' τους απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς, που φέρονται σε τρέχουσα βλάστηση (που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ξύλο του προηγούμενου χρόνου κατά τα τέλη φθινοπώρου) μερικοί αρχίζουν να εκπτύσσονται το φθινόπωρο και εξελίσσονται σε συκόνια, με  θηλυκά μόνον [[Άνθη|άνθη]], που ονομάζονται όλυνθοι, ή κρατητήρες, ή χειμερινά σύκα (ωριμάζουν νωρίς την άνοιξη), ενώ οι υπόλοιποι αρχίζουν να εκπτύσσονται την άνοιξη και εξελίσσονται σε συκόνια με θηλυκά και αρσενικά άνθη, που ονομάζονται ερινεοί ή ανοιξιάτικα σύκα (ωριμάζουν περί τα τέλη Μαίου, οπότε παρέχουν και γύρη).
+
Μ' άλλα λόγια η αρρενοσυκιά δίνει τρεις σοδειές:
  
Ενώ απ' τους απλούς ανθοφόρους
+
* Τους όλυνθους (mamme) που αρχίζουν να αναπτύσσονται με αργό ρυθμό απ' το φθινόπωρο, στην τρέχουσα βλάστηση (μπορεί όμως να χαρακτηριστεί και ως ξύλο του προηγούμενου χρόνου για τη σοδειά αυτή), αναστέλλουν την αύξηση τους το χειμώνα και ωριμάζουν νωρίς την άνοιξη.
  
 +
* Τους ερινεούς (profichi), που αρχίζουν να αναπτύσσονται απ' την άνοιξη (από λανθάνοντες απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς) σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου (στο ίδιο που φέρονται και οι όλυνθοι) και ωριμάζουν περίπου τέλη Μαίου (είναι η μόνη σοδειά, που παρέχει γύρη)
  
 +
* Και τα καλοκαιρινά σύκα (mammoni) που αρχίζουν να εκπτύσσονται απ' το καλοκαίρι σε τρέχουσα βλάστηση και ωριμάζουν το φθινόπωρο.
  
 +
Επομένως η αρρενοσυκιά καρποφορεί πλάγια σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου (όλυνθοι, ερινεοί) και σε τρέχουσα βλάστηση (καλοκαιρινά σύκα) που προέρχεται από μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς.
  
 +
<b>Hμεροσυκιά</b>:
 +
Στην ημεροσυκιά, σε κάθε κόμβο, σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου απαντούν, στις μεν μονόφορες συκιές (δίνουν μια σοδειά το χρόνο) μόνον ξυλοφόροι (συνήθως ένας) στις δε δίφορες δίνουν δυο σοδειές το χρόνο) ξυλοφόροι και απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί. Ενώ σε κάθε κόμβο, σε τρέχουσα βλάστηση, που προέρχεται από μικτό ανθοφόρο οφθαλμό, απαντούν τόσο στις μονόφορες, όσο και στις δίφορες 1 έως 3 οφθαλμοί, απ' τους οποίους ο ένας είναι συνήθως ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι. Μερικές όμως από τις μονόφορες συκιές, ανάλογα με την [[Ποικιλίες συκιάς|ποικιλία]] μπορεί να φέρουν και απλούς ανθοφόρους οφθαλμους σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου. Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί εκπτύσσονται την άνοιξη, αρχές Απριλίου, και δίνουν βλαστό, που φέρει ξυλοφόρους και μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς, ενώ οι μικτοί ανθοφόροι, που εκπτύσσονται την ίδια εποχή, δίνουν βλαστό που φέρει ξυλοφόρους, μικτούς ανθοφόρους και απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς.
  
 
+
Οι μικτοί ανθοφόροι οφθαλμοί συνήθως φέρονται επάκρια. Οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί που φέρονται σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου, εκπτύσσονται την άνοιξη και στις μεν δίφορες εξελίσσονται σε συκόνια, παρθενοκαρπικά που ωριμάζουν κανονικά κατά τα τέλη Μαίου, στις δε μονόφορες εξελίσσονται επίσης σε συκόνια, που πέφτουν όμως πρόωρα, γιατί τ' άνθη τους πρέπει να [[Επικονίαση|επικονιαστούν]], για να αναπτυχθούν και ωριμάσουν κανονικά τα συκόνια, αλλά την εποχή εκείνη δεν υπάρχει γύρη. Ενώ οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί, που φέρονται σε τρέχουσα βλάστηση, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, τόσο στις δίφορες, όσο και στις μονόφορες ποικιλίες, εκπτύσσονται κατά την ίδια εποχή του σχηματισμού των και εξελίσσονται σε συκόνια (μετά από επικονίαση με γύρη που μεταφέρεται με το ψήνα - Blastophaga psenes ή grossorum - από τους ερινεούς), που ωριμάζουν κανονικά απ' τα τέλη Ιουλίου, οι δε υπόλοιποι παραμένουν λανθάνοντες. Επομένως, η ημεροσυκιά η δίφορη (δυο σοδειές το χρόνο) καρποφορεί σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου (αυγόσυκα) και σε τρέχουσα βλάστηση πλάγια (κύρια σοδειά), που προέρχεται από μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς, ενώ η μονόφορη, πλάγια μόνο, σε τρέχουσα βλάστηση.<ref name="Τρόπος καρποφορίας συκιάς"/>
 
+
 
+
<ref name="Φυλλοβόλα καρποφόρα δένδρα, Συκιά"/>
+
 
+
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
 
 
<references>
 
<references>
<ref name="Φυλλοβόλα καρποφόρα δένδρα, Συκιά"> Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997</ref>
+
<ref name="Τρόπος καρποφορίας συκιάς"> Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997</ref>
 
</references>
 
</references>

Τελευταία αναθεώρηση της 10:53, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Η συκιά φέρει ξυλοφόρους, μικτούς και απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς. Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί και οι μικτοί ανθοφόροι έχουν σχήμα κωνικό και απαντούν επάκρια ή πλάγια των βλαστών, ενώ οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί έχουν σχήμα σφαιρικό και απαντούν πάντοτε πλάγια των βλαστών. Σε κάθε κόμβο απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί απ' τους οποίους συνήθως ο ένας είναι ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι. Στις θέσεις των απλών ανθοφόρων οφθαλμών την επόμενη χρονιά σχηματίζονται ουλές καρπών.

Το μέγεθος των μικτών ανθοφόρων οφθαλμών είναι μεγάλο, ενώ εκείνο των ξυλοφόρων οφθαλμών ποικίλλει από μικρό έως μεγάλο.

Αρρενοσυκιά: Στην αρρενοσυκιά, σε κάθε κόμβο, σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου, απαντούν ξυλοφόροι οφθαλμοί (συνήθως ένας), συκόνια (καρποί) και απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί (λανθάνοντες), ενώ σε κάθε κόμβο, σε τρέχουσα βλάστηση, που προέρχεται από μικτό ανθοφόρο οφθαλμό, απαντούν 1 έως 3 οφθαλμοί από τους οποίους ο ένας είναι συνήθως ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι. Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί εκπτύσσονται την άνοιξη, αρχές Απριλίου, και δίνουν βλαστό, που φέρει ξυλοφόρους και μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς, ενώ οι μικτοί ανθοφόροι, που εκπτύσσονται την ίδια εποχή δίνουν βλαστό, που φέρει ξυλοφόρους, μικτούς ανθοφόρους (σπανιότερα) και απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς.

Απ' τους απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς, που φέρονται σε τρέχουσα βλάστηση (που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ξύλο του προηγούμενου χρόνου κατά τα τέλη φθινοπώρου) μερικοί αρχίζουν να εκπτύσσονται το φθινόπωρο και εξελίσσονται σε συκόνια, με θηλυκά μόνον άνθη, που ονομάζονται όλυνθοι, ή κρατητήρες, ή χειμερινά σύκα (ωριμάζουν νωρίς την άνοιξη), ενώ οι υπόλοιποι αρχίζουν να εκπτύσσονται την άνοιξη και εξελίσσονται σε συκόνια με θηλυκά και αρσενικά άνθη, που ονομάζονται ερινεοί ή ανοιξιάτικα σύκα (ωριμάζουν περί τα τέλη Μαίου, οπότε παρέχουν και γύρη). Ενώ απ' τους απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς, που φέρονται σε τρέχουσα βλάστηση, μερικοί εξελίσσονται σε συκόνια, με θηλυκά μόνον άνθη, που ονομάζονται καλοκαιρινά σύκα (ωριμάζουν το φθινόπωρο) και οι υπόλοποι αρχίζουν να εκπτύσσονται, άλλοι μεν απ' το φθινόπωρο και άλλοι απ' την άνοιξη (πρόκειται για τους απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς, που αναφερθήκαμε πιο πάνω, και απ' τους οποίους θα προέλθουν οι όλυνθοι και οι ερινέοι).

Μ' άλλα λόγια η αρρενοσυκιά δίνει τρεις σοδειές:

  • Τους όλυνθους (mamme) που αρχίζουν να αναπτύσσονται με αργό ρυθμό απ' το φθινόπωρο, στην τρέχουσα βλάστηση (μπορεί όμως να χαρακτηριστεί και ως ξύλο του προηγούμενου χρόνου για τη σοδειά αυτή), αναστέλλουν την αύξηση τους το χειμώνα και ωριμάζουν νωρίς την άνοιξη.
  • Τους ερινεούς (profichi), που αρχίζουν να αναπτύσσονται απ' την άνοιξη (από λανθάνοντες απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς) σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου (στο ίδιο που φέρονται και οι όλυνθοι) και ωριμάζουν περίπου τέλη Μαίου (είναι η μόνη σοδειά, που παρέχει γύρη)
  • Και τα καλοκαιρινά σύκα (mammoni) που αρχίζουν να εκπτύσσονται απ' το καλοκαίρι σε τρέχουσα βλάστηση και ωριμάζουν το φθινόπωρο.

Επομένως η αρρενοσυκιά καρποφορεί πλάγια σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου (όλυνθοι, ερινεοί) και σε τρέχουσα βλάστηση (καλοκαιρινά σύκα) που προέρχεται από μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς.

Hμεροσυκιά: Στην ημεροσυκιά, σε κάθε κόμβο, σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου απαντούν, στις μεν μονόφορες συκιές (δίνουν μια σοδειά το χρόνο) μόνον ξυλοφόροι (συνήθως ένας) στις δε δίφορες δίνουν δυο σοδειές το χρόνο) ξυλοφόροι και απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί. Ενώ σε κάθε κόμβο, σε τρέχουσα βλάστηση, που προέρχεται από μικτό ανθοφόρο οφθαλμό, απαντούν τόσο στις μονόφορες, όσο και στις δίφορες 1 έως 3 οφθαλμοί, απ' τους οποίους ο ένας είναι συνήθως ξυλοφόρος και οι άλλοι απλοί ανθοφόροι. Μερικές όμως από τις μονόφορες συκιές, ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να φέρουν και απλούς ανθοφόρους οφθαλμους σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου. Οι ξυλοφόροι οφθαλμοί εκπτύσσονται την άνοιξη, αρχές Απριλίου, και δίνουν βλαστό, που φέρει ξυλοφόρους και μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς, ενώ οι μικτοί ανθοφόροι, που εκπτύσσονται την ίδια εποχή, δίνουν βλαστό που φέρει ξυλοφόρους, μικτούς ανθοφόρους και απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς.

Οι μικτοί ανθοφόροι οφθαλμοί συνήθως φέρονται επάκρια. Οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί που φέρονται σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου, εκπτύσσονται την άνοιξη και στις μεν δίφορες εξελίσσονται σε συκόνια, παρθενοκαρπικά που ωριμάζουν κανονικά κατά τα τέλη Μαίου, στις δε μονόφορες εξελίσσονται επίσης σε συκόνια, που πέφτουν όμως πρόωρα, γιατί τ' άνθη τους πρέπει να επικονιαστούν, για να αναπτυχθούν και ωριμάσουν κανονικά τα συκόνια, αλλά την εποχή εκείνη δεν υπάρχει γύρη. Ενώ οι απλοί ανθοφόροι οφθαλμοί, που φέρονται σε τρέχουσα βλάστηση, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, τόσο στις δίφορες, όσο και στις μονόφορες ποικιλίες, εκπτύσσονται κατά την ίδια εποχή του σχηματισμού των και εξελίσσονται σε συκόνια (μετά από επικονίαση με γύρη που μεταφέρεται με το ψήνα - Blastophaga psenes ή grossorum - από τους ερινεούς), που ωριμάζουν κανονικά απ' τα τέλη Ιουλίου, οι δε υπόλοιποι παραμένουν λανθάνοντες. Επομένως, η ημεροσυκιά η δίφορη (δυο σοδειές το χρόνο) καρποφορεί σε ξύλο του προηγούμενου χρόνου (αυγόσυκα) και σε τρέχουσα βλάστηση πλάγια (κύρια σοδειά), που προέρχεται από μικτούς ανθοφόρους οφθαλμούς, ενώ η μονόφορη, πλάγια μόνο, σε τρέχουσα βλάστηση.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997