Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συντήρηση μήλων"
Από GAIApedia
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
*<font color="black">Κοινά ψυγεία:</font> Στα ψυγεία αυτά ρυθµίζονται µόνο η [[Κλιματικές συνθήκες μηλιάς|θερµοκρασία]] και η υγρασία. Η θερµοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους -40<sup>o</sup>C και η υγρασία υψηλότερη από 90%. Η µέθοδος αυτή συντήρησης είναι η καθιερωµένη στη χώρα µας. Τα [[Μήλο|µήλα]] πριν εισαχθούν στην κύρια ψύξη πρέπει να προψυχθούν µε ρεύµα αέρα ή µε νερό. | *<font color="black">Κοινά ψυγεία:</font> Στα ψυγεία αυτά ρυθµίζονται µόνο η [[Κλιματικές συνθήκες μηλιάς|θερµοκρασία]] και η υγρασία. Η θερµοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους -40<sup>o</sup>C και η υγρασία υψηλότερη από 90%. Η µέθοδος αυτή συντήρησης είναι η καθιερωµένη στη χώρα µας. Τα [[Μήλο|µήλα]] πριν εισαχθούν στην κύρια ψύξη πρέπει να προψυχθούν µε ρεύµα αέρα ή µε νερό. | ||
− | *<font color="black">Ψυγεία µε ρυθµιζόµενη ατµόσφαιρα:</font> Οι καρποί µε την αναπνοή τους αυξάνουν την συγκέντρωση του CO<sub>2</sub> και µειώνουν του O<sub>2</sub>.Το O<sub>2</sub> διατηρείται σταθερό µε εισαγωγή στο ψυγείο ατµοσφαιρικού αέρα από ειδικές θυρίδες. Η συγκέντρωση του CO<sub>2</sub> ρυθµίζεται µε παραγωγή του από καύση προπανίου και µε δέσµευση του πλεονάζοντος από διάλυµα KOH, NaOH ή Ca(OH)<sub>2</sub> | + | *<font color="black">Ψυγεία µε ρυθµιζόµενη ατµόσφαιρα:</font> Οι καρποί µε την αναπνοή τους αυξάνουν την συγκέντρωση του CO<sub>2</sub> και µειώνουν του O<sub>2</sub>.Το O<sub>2</sub> διατηρείται σταθερό µε εισαγωγή στο ψυγείο ατµοσφαιρικού αέρα από ειδικές θυρίδες. Η συγκέντρωση του CO<sub>2</sub> ρυθµίζεται µε παραγωγή του από καύση προπανίου και µε δέσµευση του πλεονάζοντος από διάλυµα KOH, NaOH ή Ca(OH)<sub>2</sub>.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/> |
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Μήλο| ]] | [[σχετίζεται με::Μήλο| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | ||
− | [[πόσο αφορά σε | + | [[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] |
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 13:24, 10 Ιουνίου 2015
Η συντήρηση των µήλων γίνεται είτε σε κοινά ψυγεία είτε σε ψυγεία µε ρυθµιζόµενη ατµόσφαιρα.
- Κοινά ψυγεία: Στα ψυγεία αυτά ρυθµίζονται µόνο η θερµοκρασία και η υγρασία. Η θερµοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους -40oC και η υγρασία υψηλότερη από 90%. Η µέθοδος αυτή συντήρησης είναι η καθιερωµένη στη χώρα µας. Τα µήλα πριν εισαχθούν στην κύρια ψύξη πρέπει να προψυχθούν µε ρεύµα αέρα ή µε νερό.
- Ψυγεία µε ρυθµιζόµενη ατµόσφαιρα: Οι καρποί µε την αναπνοή τους αυξάνουν την συγκέντρωση του CO2 και µειώνουν του O2.Το O2 διατηρείται σταθερό µε εισαγωγή στο ψυγείο ατµοσφαιρικού αέρα από ειδικές θυρίδες. Η συγκέντρωση του CO2 ρυθµίζεται µε παραγωγή του από καύση προπανίου και µε δέσµευση του πλεονάζοντος από διάλυµα KOH, NaOH ή Ca(OH)2.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.