Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συντήρηση μήλων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
 
*<font color="black">Κοινά ψυγεία:</font> Στα ψυγεία αυτά ρυθµίζονται µόνο η [[Κλιματικές συνθήκες μηλιάς|θερµοκρασία]] και η υγρασία. Η θερµοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους -40<sup>o</sup>C και η υγρασία υψηλότερη από 90%. Η µέθοδος αυτή συντήρησης είναι η καθιερωµένη στη χώρα µας. Τα [[Μήλο|µήλα]] πριν εισαχθούν στην κύρια ψύξη πρέπει να προψυχθούν µε ρεύµα αέρα ή µε νερό.
 
*<font color="black">Κοινά ψυγεία:</font> Στα ψυγεία αυτά ρυθµίζονται µόνο η [[Κλιματικές συνθήκες μηλιάς|θερµοκρασία]] και η υγρασία. Η θερµοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους -40<sup>o</sup>C και η υγρασία υψηλότερη από 90%. Η µέθοδος αυτή συντήρησης είναι η καθιερωµένη στη χώρα µας. Τα [[Μήλο|µήλα]] πριν εισαχθούν στην κύρια ψύξη πρέπει να προψυχθούν µε ρεύµα αέρα ή µε νερό.
  
*<font color="black">Ψυγεία µε ρυθµιζόµενη ατµόσφαιρα:</font> Οι καρποί µε την αναπνοή τους αυξάνουν την συγκέντρωση του CO<sub>2</sub> και µειώνουν του O<sub>2</sub>.Το O<sub>2</sub> διατηρείται σταθερό µε εισαγωγή στο ψυγείο ατµοσφαιρικού αέρα από ειδικές θυρίδες. Η συγκέντρωση του CO<sub>2</sub> ρυθµίζεται µε παραγωγή του από καύση προπανίου και µε δέσµευση του πλεονάζοντος από διάλυµα KOH, NaOH ή Ca(OH)<sub>2</sub>
+
*<font color="black">Ψυγεία µε ρυθµιζόµενη ατµόσφαιρα:</font> Οι καρποί µε την αναπνοή τους αυξάνουν την συγκέντρωση του CO<sub>2</sub> και µειώνουν του O<sub>2</sub>.Το O<sub>2</sub> διατηρείται σταθερό µε εισαγωγή στο ψυγείο ατµοσφαιρικού αέρα από ειδικές θυρίδες. Η συγκέντρωση του CO<sub>2</sub> ρυθµίζεται µε παραγωγή του από καύση προπανίου και µε δέσµευση του πλεονάζοντος από διάλυµα KOH, NaOH ή Ca(OH)<sub>2</sub>.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/>
  
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref>
 +
</references>
  
 
[[σχετίζεται με::Μήλο| ]]
 
[[σχετίζεται με::Μήλο| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
[[πόσο αφορά σε συνεταιρισμός-ένωση συνεταιρισμών-ομάδα παραγωγών::30| ]]
+
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:24, 10 Ιουνίου 2015

Η συντήρηση των µήλων γίνεται είτε σε κοινά ψυγεία είτε σε ψυγεία µε ρυθµιζόµενη ατµόσφαιρα.

  • Κοινά ψυγεία: Στα ψυγεία αυτά ρυθµίζονται µόνο η θερµοκρασία και η υγρασία. Η θερµοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους -40oC και η υγρασία υψηλότερη από 90%. Η µέθοδος αυτή συντήρησης είναι η καθιερωµένη στη χώρα µας. Τα µήλα πριν εισαχθούν στην κύρια ψύξη πρέπει να προψυχθούν µε ρεύµα αέρα ή µε νερό.
  • Ψυγεία µε ρυθµιζόµενη ατµόσφαιρα: Οι καρποί µε την αναπνοή τους αυξάνουν την συγκέντρωση του CO2 και µειώνουν του O2.Το O2 διατηρείται σταθερό µε εισαγωγή στο ψυγείο ατµοσφαιρικού αέρα από ειδικές θυρίδες. Η συγκέντρωση του CO2 ρυθµίζεται µε παραγωγή του από καύση προπανίου και µε δέσµευση του πλεονάζοντος από διάλυµα KOH, NaOH ή Ca(OH)2.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος I "Μηλοειδή", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.