Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αποθήκευση σιτηρών"
(Νέα σελίδα με 'Όπως κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και τα σιτηρά πρέπει να προστατεύονται από τις επιμολύνσεις. Τό...') |
|||
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Όπως κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και τα σιτηρά πρέπει να προστατεύονται από τις επιμολύνσεις. Τόσο οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης όσο και η κατάσταση των σιτηρών είναι κρίσιμα σημεία. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να είναι καθαροί, ξηροί και καλά αεριζόμενοι. Ο εξοπλισμός πρέπει να λειτουργεί κανονικά. | + | Όπως κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και τα [[σιτηρά]] πρέπει να προστατεύονται από τις επιμολύνσεις. Τόσο οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης όσο και η κατάσταση των σιτηρών είναι κρίσιμα σημεία. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να είναι καθαροί, ξηροί και καλά αεριζόμενοι. Ο εξοπλισμός πρέπει να λειτουργεί κανονικά. |
− | Η δομή των αποθηκευτικών χώρων, ο εξοπλισμός και τα υπολείμματα από προηγούμενη χρήση, απειλούν την ποιότητα των σιτηρών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εισροή των σιτηρών στις εγκαταστάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από μολύνσεις.O καθαρισμός από μόνος του δεν επαρκεί ώστε να εξαλέιψει την παρουσία εντόμων και τρωκτικών, αλλά ούτε και ο χημικός τρόπος καταπολέμησης. Η διατήρηση της καλής ποιότητας των σπόρων επιτυγχάνεται με συνδυασμό πρακτικών ορθής υγιεινής, με αποτελεσματική ξήρανση και ψύξη (εάν γίνεται) των σιτηρών και αποτελεσματικό έλεγχο των τρωκτικών και των εντόμων. Κατά τη μεταφορά των σιτηρών, οι σπόροι μπορεί να καταστραφούν και να γίνουν πιο ευάλωτοι σε έντομα, ακάρεα, μύκητες και μυκοτοξίνες. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να μεταχειρίζεται κατά τρόπο που να αποφεύγεται αυτή η καταστροφή. | + | Η δομή των αποθηκευτικών χώρων, ο εξοπλισμός και τα υπολείμματα από προηγούμενη χρήση, απειλούν την ποιότητα των σιτηρών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εισροή των σιτηρών στις εγκαταστάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από [[Κίνδυνοι των αποθηκευμένων σιτηρών|μολύνσεις]]. O καθαρισμός από μόνος του δεν επαρκεί ώστε να εξαλέιψει την παρουσία εντόμων και τρωκτικών, αλλά ούτε και ο χημικός τρόπος καταπολέμησης. Η διατήρηση της καλής ποιότητας των σπόρων επιτυγχάνεται με συνδυασμό πρακτικών ορθής υγιεινής, με αποτελεσματική [[Ξήρανση σιτηρών|ξήρανση]] και [[Ψύξη σιτηρών|ψύξη]] (εάν γίνεται) των σιτηρών και αποτελεσματικό έλεγχο των τρωκτικών και των εντόμων. Κατά τη μεταφορά των σιτηρών, οι σπόροι μπορεί να καταστραφούν και να γίνουν πιο ευάλωτοι σε έντομα, ακάρεα, μύκητες και μυκοτοξίνες. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να μεταχειρίζεται κατά τρόπο που να αποφεύγεται αυτή η καταστροφή. |
− | Εάν στην επιχείρηση υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τον καθαρισμό των αποθηκευτικών χώρων τότε: | + | Εάν στην [[Αλευροβιομηχανία|επιχείρηση]] υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τον καθαρισμό των αποθηκευτικών χώρων τότε: |
#Μετρήστε την περιοχή που θα απολυμάνετε σε m<sup>2</sup> | #Μετρήστε την περιοχή που θα απολυμάνετε σε m<sup>2</sup> | ||
Γραμμή 9: | Γραμμή 9: | ||
#Διακόψτε τις ηλεκτρικές παροχές, εάν υπάρχει κίνδυνος διείσδυσης του καθαριστικού στα ηλεκτρικά κυκλώματα. | #Διακόψτε τις ηλεκτρικές παροχές, εάν υπάρχει κίνδυνος διείσδυσης του καθαριστικού στα ηλεκτρικά κυκλώματα. | ||
#Προστατέψτε ή λάβετε μέτρα ώστε να μη χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικές μηχανές ή παρόμοιος εξοπλισμός. | #Προστατέψτε ή λάβετε μέτρα ώστε να μη χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικές μηχανές ή παρόμοιος εξοπλισμός. | ||
− | #Δύο μέρες μετά το χειρισμό επιθεωρήστε την αποθήκη και παρακολουθήστε (με τη χρήση εντομοπαγίδων) για την ύπαρξη ζωντανών εντόμων. Εάν βρεθούν μεγάλοι πληθυσμοί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ερευνήστε και | + | #Δύο μέρες μετά το χειρισμό επιθεωρήστε την αποθήκη και παρακολουθήστε (με τη χρήση εντομοπαγίδων) για την ύπαρξη ζωντανών εντόμων. Εάν βρεθούν μεγάλοι πληθυσμοί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ερευνήστε και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, επαναλάβετε τον καθαρισμό και τη χρήση εντομοκτόνου. |
− | εφόσον κρίνεται αναγκαίο, επαναλάβετε τον καθαρισμό και τη χρήση εντομοκτόνου. | + | |
__NOTOC__ | __NOTOC__ | ||
+ | ==Σχετικές σελίδες== | ||
+ | |||
+ | *[[Σιτηρά]] | ||
+ | *[[Ξήρανση σιτηρών]] | ||
+ | *[[Ψύξη σιτηρών]] | ||
+ | *[[Κίνδυνοι των αποθηκευμένων σιτηρών]] | ||
+ | *[[Αλευροβιομηχανία]] | ||
==Βιβλιογραφία== | ==Βιβλιογραφία== | ||
Τελευταία αναθεώρηση της 07:37, 9 Ιουλίου 2013
Όπως κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και τα σιτηρά πρέπει να προστατεύονται από τις επιμολύνσεις. Τόσο οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης όσο και η κατάσταση των σιτηρών είναι κρίσιμα σημεία. Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να είναι καθαροί, ξηροί και καλά αεριζόμενοι. Ο εξοπλισμός πρέπει να λειτουργεί κανονικά.
Η δομή των αποθηκευτικών χώρων, ο εξοπλισμός και τα υπολείμματα από προηγούμενη χρήση, απειλούν την ποιότητα των σιτηρών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εισροή των σιτηρών στις εγκαταστάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από μολύνσεις. O καθαρισμός από μόνος του δεν επαρκεί ώστε να εξαλέιψει την παρουσία εντόμων και τρωκτικών, αλλά ούτε και ο χημικός τρόπος καταπολέμησης. Η διατήρηση της καλής ποιότητας των σπόρων επιτυγχάνεται με συνδυασμό πρακτικών ορθής υγιεινής, με αποτελεσματική ξήρανση και ψύξη (εάν γίνεται) των σιτηρών και αποτελεσματικό έλεγχο των τρωκτικών και των εντόμων. Κατά τη μεταφορά των σιτηρών, οι σπόροι μπορεί να καταστραφούν και να γίνουν πιο ευάλωτοι σε έντομα, ακάρεα, μύκητες και μυκοτοξίνες. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να μεταχειρίζεται κατά τρόπο που να αποφεύγεται αυτή η καταστροφή.
Εάν στην επιχείρηση υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τον καθαρισμό των αποθηκευτικών χώρων τότε:
- Μετρήστε την περιοχή που θα απολυμάνετε σε m2
- Ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες της ετικέτας των σκευασμάτων.
- Διακόψτε τις ηλεκτρικές παροχές, εάν υπάρχει κίνδυνος διείσδυσης του καθαριστικού στα ηλεκτρικά κυκλώματα.
- Προστατέψτε ή λάβετε μέτρα ώστε να μη χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικές μηχανές ή παρόμοιος εξοπλισμός.
- Δύο μέρες μετά το χειρισμό επιθεωρήστε την αποθήκη και παρακολουθήστε (με τη χρήση εντομοπαγίδων) για την ύπαρξη ζωντανών εντόμων. Εάν βρεθούν μεγάλοι πληθυσμοί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ερευνήστε και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, επαναλάβετε τον καθαρισμό και τη χρήση εντομοκτόνου.
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- "Οδηγός Ορθής Πρακτικής Αλευρόμυλων", Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Αθήνα 2009