Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Προετοιμασία εδάφους φασολιάς"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Νέα σελίδα με 'Η προετοιμασία του εδάφους εξαρτάται από την Καλλιέργεια φα...')
 
 
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η προετοιμασία του [[Εδαφικές συνθήκες φασολιάς|εδάφους]] εξαρτάται από την [[Καλλιέργεια φασολιάς|καλλιέργεια]] που είχε προηγηθεί στο χωράφι και από τις εδαφικές συνθήκες. Εάν υπάρχουν πολλά φυτικά υπολείμματα από την προηγούμενη καλλιέργεια συνήθως γίνεται μια φθινοπωρινή άροση ώστε τα υπολείμματα να παραχωθούν στο έδαφος και να αποσυντεθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα. Την άνοιξη γίνεται μια δεύτερη άροση και στην συνέχεια γίνεται φρεζάρισμα του εδάφους.
+
Η προετοιμασία του [[Εδαφικές συνθήκες φασολιάς|εδάφους]] ξεκινάει από το φθινόπωρο, όπου κύριο λόγο θα παίξει η [[Καλλιέργεια φασολιάς|καλλιέργεια]] που έχει προηγηθεί στο χωράφι. Εάν έχει καλλιεργηθεί π.χ. [[Καλλιέργεια αραβόσιτου|καλαμπόκι]], [[Καλλιέργεια σιταριού|σιτάρι]] θα γίνει κάψιμο των υπολειμμάτων στο χωράφι και λόγο των ορυκτών υπολειμμάτων και των [[Καταπολέμηση ζιζανίων φασολιάς|ζιζανίων]] πραγματοποιείται μια άροση ώστε να αποσυνθεθούν. Επίσης κατά το φθινόπωρο σε χωράφια που χρειάζονται λιπαντικές ουσίες για τον λόγο αυτό, διανέμουμε κοπριά οπότε με την προαναφερόμενη άροση επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση της. Έπειτα, κατά την περίοδο της άνοιξης γίνεται για δεύτερη φορά άροση του εδάφους , μόνο που αυτή την φορά γίνεται ελαφριά. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε όσο το δυνατό μικρότερα σβόλια κάνουμε σβάρνισμα ή δισκοσβάρνισμα, οπότε στο τέλος θα επιτευχθεί και όσο το δυνατόν καλύτερο φρεζάρισμα, άρα και καλύτερος θρυμματισμός των χωμάτινων σβόλων.<ref name="Προετοιμασία εδάφους"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Προετοιμασία εδάφους"> [{{#show:Ιστοσελίδα Βιολογικά φασόλια/Στάδια καλλιέργειας| ?has link}} Βιολογικά φασόλια Πρεσπών].</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
[[σχετίζεται με::Κηπευτική καλλιέργεια| ]]
+
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια φασολιάς| ]]
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια ψυχανθών| ]]
+

Τελευταία αναθεώρηση της 12:01, 9 Ιουλίου 2015

Η προετοιμασία του εδάφους ξεκινάει από το φθινόπωρο, όπου κύριο λόγο θα παίξει η καλλιέργεια που έχει προηγηθεί στο χωράφι. Εάν έχει καλλιεργηθεί π.χ. καλαμπόκι, σιτάρι θα γίνει κάψιμο των υπολειμμάτων στο χωράφι και λόγο των ορυκτών υπολειμμάτων και των ζιζανίων πραγματοποιείται μια άροση ώστε να αποσυνθεθούν. Επίσης κατά το φθινόπωρο σε χωράφια που χρειάζονται λιπαντικές ουσίες για τον λόγο αυτό, διανέμουμε κοπριά οπότε με την προαναφερόμενη άροση επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση της. Έπειτα, κατά την περίοδο της άνοιξης γίνεται για δεύτερη φορά άροση του εδάφους , μόνο που αυτή την φορά γίνεται ελαφριά. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε όσο το δυνατό μικρότερα σβόλια κάνουμε σβάρνισμα ή δισκοσβάρνισμα, οπότε στο τέλος θα επιτευχθεί και όσο το δυνατόν καλύτερο φρεζάρισμα, άρα και καλύτερος θρυμματισμός των χωμάτινων σβόλων.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Βιολογικά φασόλια Πρεσπών.