Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες ζαχαρότευτλου"
(Νέα σελίδα με 'Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλούς...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Το [[Ζαχαρότευτλο φυτό|φυτό]] μπορεί να [[Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου|καλλιεργηθεί]] σε πολλούς [[Τύποι εδαφών|τύπους εδαφών]] αλλά προτιμά τα βαθειά, καλής υδατοϊκανότητας, με καλή στράγγιση, μέσης γονιμότητας έως γόνιμα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία και με pH μεταξύ 6.5-8. Οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους είναι επίσης σημαντικές τόσο για την ποσοτική όσο και την ποιοτική απόδοση της καλλιέργειας. Τα βαθειά, χαλαρά, [[Πηλώδη εδάφη|πηλώδη]]-[[Αμμώδη εδάφη|αμμοπηλώδη]] εδάφη θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα γιατί επιδρούν θετικά στον καλό σχηματισμό και στην ομοιομορφία της ρίζας. [[Αργιλώδη εδάφη|Συμπαγή εδάφη]] έχουν σαν αποτέλεσμα την παραμόρφωση της [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ζαχαρότευτλου|ρίζας]] και τη δυσχέρανση της [[Συγκομιδή ζαχαρότευτλου|συγκομιδής]]. | + | Το [[Ζαχαρότευτλο φυτό|φυτό]] μπορεί να [[Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου|καλλιεργηθεί]] σε πολλούς [[Τύποι εδαφών|τύπους εδαφών]] αλλά προτιμά τα βαθειά, καλής υδατοϊκανότητας, με καλή στράγγιση, μέσης γονιμότητας έως γόνιμα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία και με pH μεταξύ 6.5-8. Οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους είναι επίσης σημαντικές τόσο για την ποσοτική όσο και την ποιοτική απόδοση της καλλιέργειας. Τα βαθειά, χαλαρά, [[Πηλώδη εδάφη|πηλώδη]]-[[Αμμώδη εδάφη|αμμοπηλώδη]] εδάφη θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα γιατί επιδρούν θετικά στον καλό σχηματισμό και στην ομοιομορφία της ρίζας. [[Αργιλώδη εδάφη|Συμπαγή εδάφη]] έχουν σαν αποτέλεσμα την παραμόρφωση της [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ζαχαρότευτλου|ρίζας]] και τη δυσχέρανση της [[Συγκομιδή ζαχαρότευτλου|συγκομιδής]].<ref name="Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου"> Ενεργειακές Καλλιέργειες - Βιοκαύσιμα, των Σκαράκη Γεώργιου (Καθηγητής ΓΠΑ), Κορρέ Νικολάου (MSc, PhD) και Παυλή Ουρανίας (MSc, PhD), Αθήνα 2008.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]] | [[σχετίζεται με::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Πηλώδη εδάφη| ]] | [[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Πηλώδη εδάφη| ]] | ||
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]] | [[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]] | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::3.5| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::3.5| ]] | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::8| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::8| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 11:54, 30 Ιουνίου 2015
Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλούς τύπους εδαφών αλλά προτιμά τα βαθειά, καλής υδατοϊκανότητας, με καλή στράγγιση, μέσης γονιμότητας έως γόνιμα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία και με pH μεταξύ 6.5-8. Οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους είναι επίσης σημαντικές τόσο για την ποσοτική όσο και την ποιοτική απόδοση της καλλιέργειας. Τα βαθειά, χαλαρά, πηλώδη-αμμοπηλώδη εδάφη θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα γιατί επιδρούν θετικά στον καλό σχηματισμό και στην ομοιομορφία της ρίζας. Συμπαγή εδάφη έχουν σαν αποτέλεσμα την παραμόρφωση της ρίζας και τη δυσχέρανση της συγκομιδής.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ενεργειακές Καλλιέργειες - Βιοκαύσιμα, των Σκαράκη Γεώργιου (Καθηγητής ΓΠΑ), Κορρέ Νικολάου (MSc, PhD) και Παυλή Ουρανίας (MSc, PhD), Αθήνα 2008.