Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια ζαχαρότευτλου Υγρή σήψη"
(Νέα σελίδα με 'Image:Συμπτώματα υγρής σήψης στο υπέργειο τμήμα ζαχαρότευτλου.png|thumb|px100|Συμπτώματα υγρής σήψ...') |
|||
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
[[Image:Συμπτώματα υγρής σήψης στο υπέργειο τμήμα ζαχαρότευτλου.png|thumb|px100|Συμπτώματα υγρής σήψης στο υπέργειο τμήμα ζαχαρότευτλου]] | [[Image:Συμπτώματα υγρής σήψης στο υπέργειο τμήμα ζαχαρότευτλου.png|thumb|px100|Συμπτώματα υγρής σήψης στο υπέργειο τμήμα ζαχαρότευτλου]] | ||
[[Image:Συμπτώματα υγρής σήψης σε ρίζα ζαχαρότευτλου.png|thumb|px100|Συμπτώματα υγρής σήψης σε ρίζα ζαχαρότευτλου]] | [[Image:Συμπτώματα υγρής σήψης σε ρίζα ζαχαρότευτλου.png|thumb|px100|Συμπτώματα υγρής σήψης σε ρίζα ζαχαρότευτλου]] | ||
− | Η [[Ασθένειες ζαχαρότευτλου|ασθένεια]] αυτή παρουσιάζεται σε ζεστές και [[Άρδευση ζαχαρότευτλου|αρδευόμενες]] περιοχές [[Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου|τευτλοκαλλιέργειας]] τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το φύλλωμα μαραίνεται και στην συνέχεια ξεραίνεται. Η [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ζαχαρότευτλου|ρίζα]] παρουσιάζει μαλακή σήψη που αναπτύσσεται από το ακραίο σημείο της προς το λαιμό. Το προσβεβλημένο τμήμα της ρίζας είναι στην αρχή ανοιχτό καστανό και ξεχωρίζει καθαρά από τους υγιείς ιστούς με ένα σκουρότερο περίγραμμα. Η σήψη αυτή οφείλεται σε διάφορους μύκητες [[Εδαφικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|εδάφους]], κυρίως όμως στον μύκητα Phytophthora megasperma. Παρόμοια συμπτώματα προκαλούν και οι μύκητες Phytophthora drechstleri και Pythium aphanidermatum. Οι μικροοργανισμοί αυτοί εξαρτώνται πολύ από την εδαφική υγρασία, πράγμα που εξηγεί γιατί δεν εμφανίζονται παρά σε κακώς στραγγισμένα και πολύ συμπαγή εδάφη, σε βαθουλώματα ή σε υπεραρδευόμενα χωράφια κατά την περίοδο των υψηλών [[Κλιματικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|θερμοκρασιών]]. Γενικά οι μύκητες αυτοί δεν είναι παθογόνοι παρά μόνο σε τεύτλα ήδη τραυματισμένα ή ασφυκτιώντα από υπερβολικό νερό. Η ασθένεια όταν εμφανιστεί σε αγρούς δεν αντιμετωπίζεται εύκολα οπότε τα μέτρα που λαμβάνονται συνήθως είναι προληπτικά και συνιστάται καλή στράγγιση του εδάφους, διατήρηση της καλής δομής του εδάφους και | + | |
+ | Η [[Ασθένειες ζαχαρότευτλου|ασθένεια]] αυτή παρουσιάζεται σε ζεστές και [[Άρδευση ζαχαρότευτλου|αρδευόμενες]] περιοχές [[Καλλιέργεια ζαχαρότευτλου|τευτλοκαλλιέργειας]] τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το φύλλωμα μαραίνεται και στην συνέχεια ξεραίνεται. Η [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ζαχαρότευτλου|ρίζα]] παρουσιάζει μαλακή σήψη που αναπτύσσεται από το ακραίο σημείο της προς το λαιμό. Το προσβεβλημένο τμήμα της ρίζας είναι στην αρχή ανοιχτό καστανό και ξεχωρίζει καθαρά από τους υγιείς ιστούς με ένα σκουρότερο περίγραμμα. Η σήψη αυτή οφείλεται σε διάφορους [[μύκητες]] [[Εδαφικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|εδάφους]], κυρίως όμως στον μύκητα Phytophthora megasperma. Παρόμοια συμπτώματα προκαλούν και οι μύκητες Phytophthora drechstleri και Pythium aphanidermatum. Οι μικροοργανισμοί αυτοί εξαρτώνται πολύ από την εδαφική υγρασία, πράγμα που εξηγεί γιατί δεν εμφανίζονται παρά σε κακώς στραγγισμένα και πολύ συμπαγή εδάφη, σε βαθουλώματα ή σε υπεραρδευόμενα χωράφια κατά την περίοδο των υψηλών [[Κλιματικές συνθήκες ζαχαρότευτλου|θερμοκρασιών]]. Γενικά οι μύκητες αυτοί δεν είναι παθογόνοι παρά μόνο σε τεύτλα ήδη τραυματισμένα ή ασφυκτιώντα από υπερβολικό νερό. Η ασθένεια όταν εμφανιστεί σε αγρούς δεν αντιμετωπίζεται εύκολα οπότε τα μέτρα που λαμβάνονται συνήθως είναι προληπτικά και συνιστάται καλή στράγγιση του εδάφους, διατήρηση της καλής δομής του εδάφους και ορθολογική άρδευση. | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
Γραμμή 7: | Γραμμή 8: | ||
[[είναι ασθένεια της::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]] | [[είναι ασθένεια της::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]] | ||
[[είναι ασθένεια του φυτού::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]] | [[είναι ασθένεια του φυτού::Ζαχαρότευτλο φυτό| ]] | ||
+ | [[είναι προσβολή της ασθένειας::Μυκητολογικές ασθένειες φυτών| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 10:49, 23 Αυγούστου 2016
Η ασθένεια αυτή παρουσιάζεται σε ζεστές και αρδευόμενες περιοχές τευτλοκαλλιέργειας τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το φύλλωμα μαραίνεται και στην συνέχεια ξεραίνεται. Η ρίζα παρουσιάζει μαλακή σήψη που αναπτύσσεται από το ακραίο σημείο της προς το λαιμό. Το προσβεβλημένο τμήμα της ρίζας είναι στην αρχή ανοιχτό καστανό και ξεχωρίζει καθαρά από τους υγιείς ιστούς με ένα σκουρότερο περίγραμμα. Η σήψη αυτή οφείλεται σε διάφορους μύκητες εδάφους, κυρίως όμως στον μύκητα Phytophthora megasperma. Παρόμοια συμπτώματα προκαλούν και οι μύκητες Phytophthora drechstleri και Pythium aphanidermatum. Οι μικροοργανισμοί αυτοί εξαρτώνται πολύ από την εδαφική υγρασία, πράγμα που εξηγεί γιατί δεν εμφανίζονται παρά σε κακώς στραγγισμένα και πολύ συμπαγή εδάφη, σε βαθουλώματα ή σε υπεραρδευόμενα χωράφια κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών. Γενικά οι μύκητες αυτοί δεν είναι παθογόνοι παρά μόνο σε τεύτλα ήδη τραυματισμένα ή ασφυκτιώντα από υπερβολικό νερό. Η ασθένεια όταν εμφανιστεί σε αγρούς δεν αντιμετωπίζεται εύκολα οπότε τα μέτρα που λαμβάνονται συνήθως είναι προληπτικά και συνιστάται καλή στράγγιση του εδάφους, διατήρηση της καλής δομής του εδάφους και ορθολογική άρδευση.