Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ξένη ποικιλία οινοποιίας Pinot Noir"
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 3: | Γραμμή 3: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Παλαιά, έγχρωμα, γαλλική ποικιλία καλλιεργείται από πολλών ετών στις περιοχές Καμπανίας, Βουργουνδίας και Αλσατίας. | + | Παλαιά, έγχρωμα, γαλλική [[Ποικιλίες αμπέλου |ποικιλία]] η οποία [[Καλλιέργεια αμπελιού |καλλιεργείται]] από πολλών ετών στις περιοχές Καμπανίας, Βουργουνδίας και Αλσατίας. Ευδοκιμεί στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και σε αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. |
{{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Αμπελογραφικά{{{top_heading|==}}} | ||
− | Φύλλο μέτριου μεγέθους, τρίλοβο ή πεντάλοβο, με έλασμα λείο βαθυπράσινο στην άνω επιφάνεια και ανοιχτού πράσινου χρώματος στην κάτω. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. [ | + | [[Ανατομία-μορφολογία ρίζας, βλαστού και φύλλων αμπέλου |Φύλλο]] μέτριου μεγέθους, τρίλοβο ή πεντάλοβο, με έλασμα λείο βαθυπράσινο στην άνω επιφάνεια και ανοιχτού πράσινου χρώματος στην κάτω. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. [[Σταφύλι]] μικρό, κυλινδρικό, πυκνόρραγο. Ράγα μικρή, σφαιρική με φλοιό βαθυκύανο, παχύ καλυμμένο με άφθονη άχνη. Σάρκα μαλακή, πλούσια σε χυμό και ευχάριστης γεύσης. |
{{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Ιδιότητες{{{top_heading|==}}} | ||
− | Πρώιμη ποικιλία, (πλήρης ωρίμανση δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου), μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται βραχύ ή μακρό [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] ανάλογα με τις [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδαφοκλιματικές συνθήκες]] και τον σκοπό καλλιέργειας. Προτιμά τα δροσερά, ασβεστούχα [[Έδαφικές απαιτήσεις αμπελιού |εδάφη]] όπου δίνει άριστης ποιότητας οινικά προϊόντα. | + | Πρώιμη ποικιλία [[αμπέλι |αμπέλου]], (πλήρης ωρίμανση δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου), μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται βραχύ ή μακρό [[Κλάδεμα αμπελιού |κλάδεμα]] ανάλογα με τις [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες αμπελιού |εδαφοκλιματικές συνθήκες]] και τον σκοπό καλλιέργειας. Προτιμά τα δροσερά, ασβεστούχα [[Έδαφικές απαιτήσεις αμπελιού |εδάφη]] όπου δίνει άριστης ποιότητας [[κρασί |οινικά προϊόντα]]. |
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Πηλώδη εδάφη| ]] | [[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Πηλώδη εδάφη| ]] | ||
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Ασβεστώδη εδάφη| ]] | [[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Ασβεστώδη εδάφη| ]] | ||
[[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | [[είναι ποικιλία της::Αμπέλι| ]] | ||
− | + | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αιτωλοακαρνανίας| ]] | |
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αργολίδας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αρκαδίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αχαΐας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Βοιωτίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Γρεβένων| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δράμας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Άρτης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευρυτανίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ηλείας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ημαθίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσπρωτίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσσαλονίκης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ιωαννίνων| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καβάλας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καστοριάς| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κιλκίς| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κοζάνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κορινθίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Λακωνίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μεσσηνίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πέλλης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πιερίας| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πρεβέζης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Σερρών| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φλωρίνης| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]] | ||
+ | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Χαλκιδικής| ]] | ||
[[Category:Αμπέλι]] | [[Category:Αμπέλι]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 07:58, 12 Νοεμβρίου 2014
Γενικά
Παλαιά, έγχρωμα, γαλλική ποικιλία η οποία καλλιεργείται από πολλών ετών στις περιοχές Καμπανίας, Βουργουνδίας και Αλσατίας. Ευδοκιμεί στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και σε αρκετές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Αμπελογραφικά
Φύλλο μέτριου μεγέθους, τρίλοβο ή πεντάλοβο, με έλασμα λείο βαθυπράσινο στην άνω επιφάνεια και ανοιχτού πράσινου χρώματος στην κάτω. Μισχικός κόλπος σχήματος λύρας κλειστής. Σταφύλι μικρό, κυλινδρικό, πυκνόρραγο. Ράγα μικρή, σφαιρική με φλοιό βαθυκύανο, παχύ καλυμμένο με άφθονη άχνη. Σάρκα μαλακή, πλούσια σε χυμό και ευχάριστης γεύσης.
Ιδιότητες
Πρώιμη ποικιλία αμπέλου, (πλήρης ωρίμανση δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου), μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Μορφώνεται σε κύπελλο και δέχεται βραχύ ή μακρό κλάδεμα ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και τον σκοπό καλλιέργειας. Προτιμά τα δροσερά, ασβεστούχα εδάφη όπου δίνει άριστης ποιότητας οινικά προϊόντα.